Berta Sándor

Kísérleti okosváros-projekt a Dubaji Világ­kiállítás

A Siemens a rendezvényen keresztül akarja megmutatni, hogy mennyire megkönnyíthetik a hálózatba kötött települések az emberek életét.

A Dubaji Világkiállítást az eredeti időpontnál egy évvel később rendezik meg. A 440 hektáros kiállítási terület kétszer nagyobb, mint Monaco. A 137 helyi épületet a Siemens kötötte hálózatba, a német konszern a Dubaji Világkiállítás infrastruktúra-digitalizálási prémium partnere. A Siemens részéről a munkát Oliver Kraft felügyelte.

A teljes projekt referenciaprojektnek számít a dolgok internete és az okosvárosok szempontjából, amellyel a szakemberek azt akarják megmutatni, hogy mi mindenre van már lehetőség. A helyszínen felszerelt rendszer valós időben képes összegyűjteni 210 000, többek között a klímaberendezésekben és a termosztátokban elhelyezett helyi szenzor és adatpont információit, valamint összeköt 5500 ajtót és 15 000 kamerát. Az összes adat a Siemens Mindsphere nevű dolgok internete operációs rendszerébe kerül. Az adatok alapján az óriáscég elkészített egy különleges alkalmazást, amelynek a segítségével az expón jelen lévő menedzserek 16 különböző területet, például a víz- és az energiafogyasztást vagy a szemétszállítást vizsgálhatják át valós idejű információk segítségével.

Kraft elmondta, hogy a Mindsphere bizonyos szempontból olyan központi idegrendszerként működik, amely egyesíti, előkészíti és feldolgozza az összes fontos adatot. Azért, hogy ezen információk bevonásával döntéseket lehessen hozni és problémákat megoldani, a világkiállítás teljes területét felépítették virtuálisan. Amennyiben a rendszer érzékeli egy bizonyos határérték túllépését, mert például túl nagy a vízfogyasztás, akkor azonnal riadóztatja a megfelelő szakembereket.

2022. március 31., a világkiállítás befejezése után az épületek és az infrastruktúra 80 százaléka önálló kerületként fog tovább működni District 2020 néven. A Siemens korábban a teljes beruházás összegét 500 millió amerikai dollárra becsülte, s ez tartalmazza két dolgok internete fejlesztőközpont létrehozását is, valamint szoftverlicencek biztosítását a régió oktatási intézményei számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!