Berta Sándor

Az internet nem hoz létre trollokat, csak láthatóbbá teszi őket

A kötekedő, provokáló személyek egyre inkább átteszik a működési területüket a világhálóra.

Az Aarhusi Egyetem kutatói a közösségi platformok amerikai és dán tagjait kérdezték meg az online magatartásukkal és az előítéletekkel kapcsolatban. A szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy önmagukban a közösségi portálok nem teszik agresszívebbé az embereket és azok az oldalak nem hoznak létre olyan trollokat, akik más bejegyzéseket pocskondiáznak, ugyanakkor láthatóbbá teszik azokat a személyeket, akik az ilyen tevékenységekre fogékonyabbak.

Alexander Bor, a tanulmány társszerzője elmondta, hogy vannak pszichológiai okai annak, hogy a felhasználók miért tudják nehezebben kontrollálni az interneten az érzelmeiket. A kutató hozzátette, hogy nem látjuk azoknak az arcait, akikkel virtuálisan vitatkozunk és a gyors írásos kommunikáció pedig könnyen félreértésekhez vezethet. Ennek ellenére az emberek többsége pontosan tudja, hogy nem mindenki lesz könnyen agresszív. Azokat, akik a valódi életben is hajlamosak az agresszivitásra, a virtuális térben is az jellemzi. A különbség csak annyi, hogy a világhálón ezzel sokkal többen szembesülnek.

Bor szerint az online gyűlölet ellen nem lehet csak neveléssel fellépni. A rosszindulatú személyek pontosan tudják, hogy a szavaikkal bánthatnak másokat és sokszor pont ez a céljuk. Az internetes honlapokon minden esetben érvényt kellene szerezni az általános normáknak (tisztelet stb.) - akár moderálás alkalmazásával is. Az online gyűlölet pedig egy demokratikus probléma, mert a közösségi platformok egyre nagyobb szerepet játszanak a politikai folyamatokban és véleménycserében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #9
    "A nyugat meg annyira maoista hogy szembe megy Kínával?"

    Nem. A nemzeti oldal levaltasara letrejott egy globalista nagytokes-maoista forradalmar szovetseg. Amint elertek celjukat es a kijelolt elnok kerult az USA elere, a globalistak magukra hagytak a forradalmarokat. Viszont kozben az USA vezetesenek jelentos (fiatalabb) resze mar Kina partjan all. Jelenleg a demokrata kormanyzaton belul van egy belso harc a globalista nagytokesek es a maoista forradalmarok (lasd: the squad es tamogatoik) kozott. A fiatal egyetemistak az o oldalukon allnak, mig a nagytokesek a regi (nyugdijas) demokratakat tamogatjak. Az elnok meg azt csinalja amit mondanak neki, marmint ha eppen kepes visszaemlekezni ra, hogy hol van es mit kell csinalnia. A ket oldal szovetsege eleg meglepo volt, de a kozos ellenseg indokolta. Viszont azt gondolta az ember, hogy addig nem esnek egymasnak, amig a republikanusokat es a kisszamban jelenlevo libertarianusokat el nem takaritjak az USA vezetesebol es leginkabb a hadseregbol.

    Magyaroszag a globalista nagytokesekkel megy szembe, ez politikai fronton az idos demokrata vezetest (lasd: Pelosi) jelenti, tovabba nem szeretne ha az USA lerombolasara hasznalt technikakat itthon is alkalmaznak. Ezt Kina sem turi meg otthon. A magyar kormany gazdasagilag egyebkent allamkapitalista modon lep fel, ami figyelembe veve, hogy az orszag gazdasagilag sokkal gyengebb mint a legtobb nagy vilagceg nem annyira meglepo.

    Az igazi kerdes, hogy egy BLM-es vagy Antifa aki hisz a maoizmusban, a CRT-ben hogyan tudja osszeegyeztetni a kinai allami anti lgbtq+ lepeseket az altala tamogatott es vagyott alapvetoen kinai maoista eszmekkel. Ez alapvetoen eleg nagy kognitiv disszonanciat kellene okozzon, de ennek semmi nyomat nem latni. Lehet ok meggyozodeses maoistabbak meg a kinai partvezetesnel is...
  • zola2000 #8
    Magyarország annyira szembe megy a moaizmussal hogy ... ezért hozza ide a kínai fudan egyetemet, es mindenért Kínába futkoz?

    A nyugat meg annyira maoista hogy szembe megy Kínával?
  • dyra #7
    Pedig ez az. Nem tök mind1 miért nem kért/kér segítséget? Abszolúte nem logikus a kérdés sem nem jogos. Ugyanis ez már eleve a dolgok kiderült után történik akkor pedig egyáltalán nem releváns kérdés az, hogy "miért nem kért segítséget". Azt majd a pszichológus feltárja a hatóságnak és a politikusoknak továbbá az embereknek ezzel nem kell foglalkozni mert nem visz előrébb a kérdés, és még le is degradálja azt aki nem kért segítséget. Ezért áldozathibáztatás.
  • Macropus Rufus #6
    ne hagyd ki (bár nem intézményesítve) az áldozat hibáztatást. Ez egy érdekes dolog, ui. a kérdés nem bántó és nem is agresszív: miért nem kér segítséget?
    Erre többnyire a válasz az, hogy a kérdező egy áldozat hibáztató. Holott a kérdés teljesen jogos és logikus.
  • Sydra #5
    A legnagyobb probléma az az, hogy az állami intézményrendszer és szociális háló révén hatalmas parazita társadalmi rétegek alakulnak ki, amiknek az egyetlen érdekük, hogy az állam révén tovább növelni a hozzájuk befolyó erőforrásokat. Ha ezeknek az embereknek valódi munkát kellene végezni sem idejük, sem érdekük nem lenne a politikai aktivizmusra. Ez a "nekem alanyi jogon jár ez meg az" mentalitás ami tönkre tesz mindent. A rossz nevelés, rossz oktatás, sjw, blm, lmbtq, stb. mind ennek a mentalitásnak a leszármazása.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2021.09.01. 10:35:52
  • kvp #4
    Ez nem hiba, ez egy szandekos nevelesi elv. Igy ha az adott illeto tamogat egy eszmet, akkor mindenki ellen ki fog tartani mellette es nem tur el ellenvelemenyt vagy akar csak nem tamogato hozzaallast masoktol. (a csond eroszak = ha nem vagy velunk es ezt mutatod ki, akkor ellenunk vagy) Ezert lett olyan nepszeru a nyugati egyetemeken az uj maoista kommunizmus eszmeje. Ezt tanuljak a diakok mint egyeduli udvozito eszmet es mar az egyetemekrol kiesnek azok akik nem tamogatjak 100%-osan. Lassan mar mernok sem lehet valaki, ha ideologiailag elter az elvarttol. Igy egy homogen kozosseg jon letre es mivel ok alkotjak most mar egy teljes generacio diplomazott reteget, ezert kesobb is termeszetesnek veszik, hogy nem turnek ellenvelemenyt mas reszerol. Ez nagyon hasznos ha a cel a maoista elvek megvalositasa az amerikai tarsadalomban. Raadasul a multiknak es mint az elmult fel evbol latszik az amerikai hadseregnek is jol jon a feltetel nelkul engedelmes, egyforman gondolkodo (vagy nem gondolkodo) ember, igy jelenleg oket preferaljak. Aki kilog az diplomat is csak nehezen vagy sehogy nem tud szerezni es utanna munkaja sem nagyon lesz. Csak ido kerdese, hogy mikor kopnak ki a tarsadalombol a korabbi, maskent gondolkodok.

    ps: Persze magyarorszag mint mindig szembemegy mindennel, de ez mar tortenelmi hagyomany. A tataroktol kezdve a torokok, majd a habszburgok es a szovjetek elleni ellenallasig. Most eppen a vilagkormannyal es az europai egyesult allamok letrejottevel megyunk szembe. Persze mar itthon is eleg jelentos global-maoista egyetemi fiatalsag van, de le vagyunk maradva vagy 20 evvel es az aktualis kormany az ellenkezo iranyba probalna menni, mint ahogy az elozo 4 evben az amerikai is. Le is valtottak oket a donteshozok.
  • Voltan #3
    Poooontosan.

    Főleg egy olyan világban, ahol a hópihék már minden olyan véleményt saját személyük elleni sértésnek, és agressziónak vesznek, amivel nem értenek 100%-ig egyet. Ide vezet az, ha a gyerekkel nem foglalkoznak, csak odadobják neki a tabletet, hogy maradjon csöndben. Ide vezet az, ha valakire mindent ráhagynak, ha valaki úgy nevelkedik, hogy soha nem vesz részt igazi, normális, kommunikáción alapuló vitákban, eszmecserékben.
    Utoljára szerkesztette: Voltan, 2021.09.01. 09:22:19
  • Sydra #2
    A mikróagresszió fogalma az éppen arra lett kitalálva, hogy igazolást adjon azoknak, akik erőszakkal és ellehetetlenítéssel akarnak élni békés emberek ellen. Az amcsi egyetemeken tudatosan és folyamatosan gyártják az ilyen antifogalmakat, amiken keresztül védtelenné lehet tenni egy társadalmat egy adott politikai ideológiával szemben, ha ezeket a fogalmakat sikerül a mindennapi használatba átültetni.
  • kvp #1
    Manapsag nagyon nehez megkulonboztetni azt, hogy ki az aki tenyleg provokal vagy agressziv. Jo pelda a mikroagressziok fogalma. Ezek olyan mondatok vagy szavak amiket a kimondojuk vagy leirojuk nem gondol se agresszivnak, se rosszindulatunak, de van aki szamara azok. Erre a megbantott csoport altalaban mar konnyen felismerheto agresszioval reagal, viszont a jelen helyzetben megis az elso csoport az akiket a szabalyzatok szerint buntetni kell, mivel ok kezdtek azzal, hogy megszolaltak. A ket lehetseges mod, hogy ezeket a mikroagressziokat elkeruljuk az, ha mindenki azt mondja es gondolja amit elvarnak, igy nem alakul ki feszultseg. Mivel ez nehezen megvalosithato, ezert az elvarttol eltero velemenyu embereket tiltjak le, mivel igy az elvart velemenyu (tamogatott) csoport nem fog agresszivan reagalni a toluk eltero velemenyu emberek letere.

    ps: Korabbi pelda a tortenelembol: A zsidok gettokba gyujtese megakadalyozta, hogy az altaluk gazadasagilag es kulturalisan elnyomott nemet lakossag megbantodjon az oltozkodesuk es szokasaik jelentette mikroagressziok miatt. Legalabbis ez volt a hivatalos nemet allami indoklas es ez lett a 20. szazadi tortenelem egyik hirese valt korai antirasszista dontese. Az antirasszizmus jelen ertelmezeseben ugyanis az elnyomonak kijelolt csoporttal szembeni allamilag tamogatott, legalis rasszizmus.