Berta Sándor

A csökkenő születésszám fenyegeti az emberi civilizációt

Legalábbis Elon Musk szerint. Az afrikai népességrobbanás mintha nem érdekelné az üzletembert.

Az üzletember a The Wall Street Journal által rendezett CEO Council nevű éves rendezvény meghívott vendége volt és számos témában véleményt nyilvánított. Az első és a legfontosabb gondolata az volt, hogy jelenleg a Földön nincs elegendő ember és a folyamatosan csökkenő születésszám az emberi civilizációt fenyegeti. A menedzser hozzátette, hogy sokan, intelligens személyek is azt gondolják, hogy túl sok ember él a bolygón és a lakosság növekedése ellenőrzésen kívülre került. De ennek pont az ellenkezője a helyzet, elég csak megnézni a számokat. Amennyiben nem születik több gyermek, akkor a civilizáció darabjaira törik. "Kérem, emlékezzenek majd a szavaimra" - hangsúlyozta Elon Musk.

Az üzletember a fenti gondolatokkal válaszolt arra a kérdésre, hogy az úgynevezett Tesla-Bot valaha is képes lesz-e kiváltani az emberi munkaerőt. A Tesla-Bot egy humanoid robot, amelyet a Tesla Motors az autóiban alkalmazott mesterséges intelligenciával akar kifejleszteni. A gép képes lesz akár 20 kilogramm súlyt is felemelni és legfeljebb 8 kilométer/órás sebességgel mozogni. A menedzser ugyanakkor kifejtette, hogy a Tesla-Bot idővel az emberi munkavégzés általános helyettesítője lehet és ezáltal segíthet mérsékelni a - részben a csökkenő születésszámok miatt is megjelenő - munkaerőhiányt.

Musk számos más felmerült kérdésre, illetve témára is reagált. Az öregedéssel kapcsolatban például azt mondta: úgy gondolja, hogy fontos az embereknek az, hogy meghaljanak. Amennyiben örökké élhetnének, akkor egy nagyon megcsontosodott társadalommá válhatnánk, amelyben az új ötletek nem lehetnének sikeresek. Persze nem akart viccelni az öregedéssel, ezt azért emelte ki, mert korábban úgy nyilatkozott, hogy minden 70 évesnél idősebb személynek vissza kellene vonulnia a politikától és a döntéshozataltól. Most azt nyilatkozta, hogy csupán arra próbált meg rávilágítani, hogy ha az embereknek nagyon fontos pozícióik vannak és az országaik számára létfontosságú döntéseket kell hozniuk, akkor megfelelő kognitív képességekkel kell rendelkezniük, hiszen az egész állam tőlük függ. És ha minimum korkövetelmény van, akkor maximumnak is lennie kellene.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Lapajka #16
  A te beteg világodban biztos így van...
 • inkvisitor #15
  békés harmónikus törzsi világ?
  Oszt ha valakinek kedve támadt a csajodra, fejedbe vágta a kőbaltát és vitte a nőt.
 • hillman #14
  Ott ahol a gyerekek hasznot hoznak ott van elég gyerek. Ahol csak a pénzt viszik ott nem. Drága hobbi.

  A romai császárságot sok baja mellett a besorozható lakosság hiánya is sújtotta. A kisbirtokos földművesek adták a köztársaság seregeinek a javát. A kisbirtokokat felváltották a nagybirtokok és megszűnt a gyerekgyártó réteg és megszűnt a hazafiság. A falus gazdaságokban a gyerek hasznot hozott, a városban meg nem.
  A korai kelet római birodalom felélesztette a kisbirtokos honvédő rendszert és újra megvédték a földjüket a parasztok. Később ahogy feudalizálódott az ország úgy vesztették el a honvédő kedvüket az emberek.
  A földesúrért miért haljon meg? Kicserélik a földesurat és befizeti az adóját az újnak. Az új földesúrnak is szüksége lesz termelő eszközökre.
  Jó dolog a kapitalizmus csak előfordulhat, hogy nem lesz aki megvédje, üzemeltesse. Ha viszont gépekkel háborúzunk és termelünk akkor meg minek az ember? Csak a gond van velük.

  1200 solariai.
 • Lapajka #13
  end3@
  Fordulj SOS pszichiáterhez, hátha még van esély, hogy kigyógyítson a populista feudalista elitfasiszta agyhalálból... amit a beteg hazug agymosó propaganda cunamiból benyaltál... az anarchiát meg tanuld meg mit jelent... mert pont nem azt, amiről írtál... ahogy a sok tufa és hazudozó, te is kevered a káosszal... az meg már már most is fennáll, már vastagon pokol a világunk...
  Létezik jó anarchia, ahol egyenlőség és igazság van... a rendet minden egyes polgár tartja fenn... évezredeken át élt boldog sikeres harmónikus és békés törzsi anarchiában az emberi faj, nem uralkodott senki, nem parancsolgatott és nem büntetgetett senki, nem volt hatalma sem befolyása senkinek senki fölött, nem volt lehetséges a zsarnokság... sem szegénység, de pofátlan gazdagság sem... tudod, ez volt az Aranykor... és ez nem mese...
 • kvp #12
  Musknak igaza van. Hozzaerto, intelligens emberekbol tenyleg kezd hiany lenni, lassan mar Kinaban is visszaut az egyke politika. Hiaba no a Fold lakossaga, ha csak a kepzetlen es kepezhetetlen emberekbol lesz tobb. Nem az afrikai vagy indiai tulnepesedeses a fo gond, hanem a nyugati es keletazsiai nepessegcsokkenes, amit a bevandorlas nem tud kompenzalni, mert attol, hogy az afrikai foloslegbol feltoltik a helyuket meg nem lesz tobb kepzett vagy kepezheto ember. Szoval jol latja a helyzetet, de ez jelenleg egy szelsosegesen jobboldali nezopont. Valojaban pedig csak survivalist, az az emberi faj (civilizacio es kultura) tuleleset tartja fontos celnak.

  Az, hogy a vilagot penzugyi modszerekkel sikeresen kifoszto elit egy resze ugy dontott, hogy kb. 100 millio alatt akarja maximalizalni a bolygo lakossagat, mert ennyi szolga nekik boven eleg es ennek elerese erdekeben cselekszik az elmult evekben, meg nem jelenti azt, hogy ez lenne a helyes ut.

  A lakossag minel kisebb helyre kenyszeritese egy ugynevezett behavioral sink szituaciot eredmenyez, azaz a mesterseges tulzsufoltsag miatt nem szuletnek gyerekek. Ez elso tunetkent ugy jelentik meg, hogy egyre tobb egyed lesz osztonosen, azaz onszabalyozo modon nem heteroszexualis, tehat nem parosodik hasonloan nemzokepes, ellenkezo nemu egyeddel. Ez a jelenseg termeszetes kozeli rokonaink a majmok eseten, de a jelenseg mar most megfigyelheto a nyugati vilagban is es a vilag tulajdonosai lelkesen tamogatjak. Kesobb az adott kozosseg maradek tagjai is abbahagyjak a szaporodast, tehat nem szuletnek uj utodok, minden egyed csak magaval foglalkozik. Ez jelenleg csak extrem nagy helyi nepsuruseg eseten jon letre, pl. Japanban, ahol mar a nemzokepes lakossag tobb mint 60%-a inaktiv. Mindez ugy, hogy kesobb amikor a csokkeno lakossag miatt mar lenne boven hely csaladot alapitani, akkor sem fordul meg a trend es az igy kondicionalt egyedek akkor is a zsufolt es csaladalapitasra alkalmatlan eletkozossegeket keresik amikor mar lenne alternativa, lasd a Japan videk elhagyott telepuleseit es a varosok tovabb novekvo nepsuruseget.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Behavioral_sink

  A mostani lepesek eleg nagy resze egyertelmuen arrol szol, hogy a vilag lakossagat iranyitott modon, de eroszak nelkul csokkentsek le a fent emlitett 100 millio ala. Ha nem sikerul idoben megforditani a trendet, akkor konnyen 0-ra, mint ahogy azt a kisemlosos kiserletek mutattak. Fontos lenne megerteni nem csak azt, hogy mikent es miert alakul ki a jelenseg, hanem azt is, hogyan lehet azt megforditani. Ez a nyugati es keletazsai nemzetek megszunese elleni legfontosabb lepes lenne. Magyarorszag lakossaga mar regota az ENSZ altal kiszamolt fenntarthato szint alatt van, tehat itthon sem csokkenteni kellene a nepesseget.

  A klimavedelem cimszo alatt felsorolt manapsag nepszeru megoldasok kivetel nelkul arrol szolnak, hogy a teljes lakossagot csokkentsuk le annyira, hogy a mostani kornyezetszennyezo energiatermeles mellett is fenntarthato legyen a felso 0.0001% eletmodja. Pedig sokkal egyszerubb lenne az energiatermelest modernizalni addig amig kornyezetszennyezes nelkul is kepesek lennenek eleg energiat termelni. Sot ha fejlodni akarunk, akkor exponencialisan egyre tobb energia fog kelleni. Az atomenergiat is foleg azert ellenzi a vilag elitje, mert azzal a lakossag szamanak vagy eletszinvonalanak draszikus csokkentese nelkul lehetne mindenkit ellatni. Csak azokat a megoldasokat tamogatjak, amik a lakossag nagyreszenek nyomorba kenyszeritese, termeszetes elkopasa utan a megmarado elit es szolgaik szamara termelnek eleg energiat.

  Ertem en, hogy amikor az elso ipari forradalom foloslegesse tette a lovakat, akkor sem meszaroltak le oket egyik naprol a masikra, csak nem szaporitottak tovabb oket, igy az igaslovak kikoptak a vilagbol. Ugyanezt szeretnek most a negyedik ipari forradalom soran megtenni a munkasokkal, mivel szamukra mar foloslegesse valtunk. A modern oktatas miatt (foleg nyugaton) a fiatalok egyre nagyobb resze ezt onkent tamogatja es onkent valasztja azt, hogy lemond az emberhez melto eletrol es a csaladalapitasrol. Mindezt csak azert, hogy az elit meg nagyobb luxusban, az oket zavaro emberiseg nelkul elhessen. A mostani jarvany csak lehetoseget adott ennek a folyamatnak a felgyorsitasara, viszont a gyorsasag miatt eleg sok embernek feltunt, hogy mig oket bezarva tartjak es az eletminoseguk onkentes csokkentesere probaljak ravenni, addig az elit semmilyen korlatozas ala nem esik es tovabb novelik eletszinvonalukat, a lezarasok miatt felszabadult eroforrasokbol.
  Utoljára szerkesztette: kvp, 2021.12.09. 10:31:23
 • SanMaster #11
  Ez az Elon teljesen meghülyült. 9 milliárd ember bassza tönkre ezt a bolygót! Legalább a felét kukázni kéne!
 • end3 #10
  Tetsuo: "hitvány emberek" -hez kapcsolódva...

  A globális folyamatok szervezéséhez nincsen meg az infrastruktúra. Bármennyire is erőlködnek a "big tech" cégek, ezt a különböző színvonalú lokális erőforrások felhasználhatósága esetlegessé teszi. A helyi lehetőségeket ismerő, elérő, használni is tudó nemzetállami kontroll nélkül, - amit most erőszakos tevőlegességgel akarnak lebontani a "haladás bajnokai", - több száz évre anarchiába sűlyed a világunk. A szervezett bűnözés kiskirályai fognak itt-ott, - majd a maguk módján, - "rendet" tartani.

  A bolygó maga a pokol lesz hosszú évszázadokra. És ezt drónokkal, kamerákkal és MI-vel, - a "háttér" által közvetlenül uralt területeken is, - esélytelen lesz megoldani. Egyszerűen a magáncégek nem érdekeltek a szociális-társadalmi jellegű tömegek igényelte megoldásokban, a fő profiljuk a pénzkeresés volt és lesz.

  A MZP-szerű, "hátteres" közkatonák, - pénzemberek általi, - hatalomba ültetése semmit nem old meg, mert már a megnyilatkozásaik is tükrözik a hozzá nem értésüket, mert csak egyszerűen, a világ helyi folyamatainak teljes megismerését nélkülözve kell globalista parancsokat végrehajtaniuk. Ennek katasztrófális hatását, a "mindenek felett álló háttér" távolsága a helyi viszonyoktól még fokozza. (Kicsit úgy lehet ezt elképzelni, mintha egy idegen, távoli világból ideérkező csapat kezdene uralkodni, aki saját elképzelése szerint próbálná maga alá gyűrni, egységesíteni ezt a sokszínű, egymástól ezer év kulturális távolságra létező világot. És ez a gondolkodásmód sajnos már a brüsszeli adminisztrációra is igaz.)

  Az elképzelésük szerint.., - sok száz év óta folyamatosan, most már 8 milliárd ember munkájából elszívott és felhalmozott óriási pénzek "felhatalmazzák" őket, hogy saját, - néhány ezer ember érdekének megfelelő formára hozzák a földi emberek társadalmát. De tévednek, ez nem fog menni, még jó ha, ezzel a "nagy reset" kísérlettel a közeljövőben ki nem pusztítják az egész bolygót.

  Arról nem is beszélve, hogy az a pénz messze nem az övék, az valójában azoké, akiktől különböző módszerekkel elvették és ma is elveszik.
  Utoljára szerkesztette: end3, 2021.12.09. 08:38:55
 • robicarlos6 #9
  Fenyegeti? Ennél jobb hír kevésbé érheti a bolygót

  #3: Az embereket nem lehet rávenni? Mivan? A sok birka oltatja magát mert azt mondják nekik. Én pl ha lejár a védettségim mert átestem ezen felmondok.Engem nem fognak rávenni hogy oltassam magam még a munkám megtartásàval se. A cég nagyobbat szopik majd mint én..Osztràkoknál már a börtönt is felhozták ha nem oltatod be magad. Szóval nincs olyan dolog amit ne tudnának kikéknyszeríteni az emberből.
  Utoljára szerkesztette: robicarlos6, 2021.12.09. 07:50:39
 • Jawarider #8
  Bud Spencert idézve: Mit érdekel ez téged?
  Utoljára szerkesztette: Jawarider, 2021.12.09. 07:42:34
 • barret #7
  Jól látod...Nincs mit hozzáfűzni.