Berta Sándor

A társadalom legnagyobb forradalma zajlik

A mostani járvány csak főpróbája volt annak, hogy miként tudunk majd szembenézni a nehezebb problémákkal.

Sebastian Thrun korábban részt vett a Stanford Egyetem Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának létrehozásában, majd a Google robot gépkocsijának a kifejlesztésében. Most a koronavírus-járványról és annak a társadalomra gyakorolt hatásairól fejtette ki a véleményét.

"Úgy gondolom, hogy a pandémia rendkívül gyorsan megváltoztatta az életünket. Én például régebben nagyon sokat utaztam. Az életemből több mint egy esztendőt repülőgépen töltöttem. Miután ez kiesett, kétszer annyi időm jut mindenre, elsősorban a családomra. Ez nagyon jó, főleg azért, mert megszületett a fiunk és többet tudtam azokra összpontosítani, akik valójában számítanak" - jelentette ki a menedzser.

Az üzletember hozzátette, hogy eddig 6 havonta volt egy üzleti megbeszélése videón, most hetente van egy. Ennek köszönhetően részben jobb kapcsolatai vannak. De alapvetően folyamatosan új dolgokat kell megszoknunk. A jelenlegi helyzetből a videokonferencia-szolgáltatások mellett profitált az egészségügy. Úgy véli, az ilyen krízishelyzetek felgyorsítják a társadalmat. Amit jelenleg megélünk, az a társadalom valaha volt legnagyobb forradalma. Mindenki hatalmas hallgatóságot gyűjthet maga köré és ezt teljesen ingyen teheti meg. A Facebook, az Instagram, a Twitter és a YouTube világa hatalmas változásokhoz vezetett.

Donald Trump felemelkedése, az arab tavasz, a Me Too és a Black Lives Matter mozgalmak azért valósulhattak meg, mert a technológia lehetővé teszi a jobb dokumentálást és kommunikációt. Az ismert struktúrák megkérdőjeleződtek. Ez a folyamat egyaránt érinti a politikát, a gazdaságot, a művészetet és az irodalmat. Problémát jelent viszont a gyűlöletbeszéd, az álhírek és az, hogy számos intézmény, amelyben megbíztunk vagy megbízunk, eddig nem voltak képesek reagálni az újfajta kommunikációra.

"Mindettől függetlenül úgy vélem, hogy a koronavírus-járvány egy főpróba volt arra, hogy miként fogunk még nagyobb dolgokkal, például a Föld felmelegedésével megbirkózni. Ezért remélem, hogy tanulunk a nehézségekből és az eszünkbe véssük, hogy közösen kell megoldanunk a globális problémákat. Volt és van néhány lecke. Egy járvány nem amerikai, kínai, német vagy indiai probléma. Remélem, hogy a világ okos fejei össze fognak ülni és megkérdezik maguktól, hogy mit tanulhattunk a pandémiából, illetve azt is, hogy az új kommunikációs struktúrák, például a Zoom megmaradnak majd. Szintén remélem, hogy felfogtuk, hogy nincs szükségünk irodákra azért, hogy produktívak legyünk, s hogy mennyire fontosak a szeretteink közelsége és az emberi kapcsolatok" - szögezte le Thrun.

A menedzser végül hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligencia a közeljövőben fog igazán elterjedni és forradalmasítja majd a munkavégzést. Minden területen, az egészségügytől kezdve az autókig, egyre nagyobb jelentőségük lesz az okos számítógépeknek. Nem ilyen egyértelmű a helyzet a kvantum-számítógépek esetében, mivel azok csak specifikus kérdések megoldására alkalmasak. A következő időszak nyertesei lehetnek ugyanakkor a blokklánc technológia és a kriptovaluták. A bitcoin-lufi viszont nagyon hamar ki fog lyukadni és sokak számára durva lesz az ébredés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • StoneCold7 #10
  Nekem az volt a kedvencem mikor akkora fejetlenség volt az osztrák-magyar határon, hogy a bejelentések sem voltak tiszták, a rendőrök is össze vissza kapták az utasitásokat stb.
  Úgy kellett polgármestereknek irogatni itthon is meg kint is, hogy akkor most mi lesz, lehet menni dolgozni vagy sem, mert nem tiszta, mindenki mást mond.
  Brutális volt, mikor nem tudtad, hogy holnap mi lesz a határon, és ezt többször is eljátszották.
  Volt, hogy a rendőrök mondták, hogy holnaptól nem lesz már a munkáltatói sem elég, szóval nem mehet senki, parancsba kapták aztán még is.
  Eszméletlen mik voltak.
  Itt már az sem számit, hogy 2020 at irtunk, ez 500 évvel korábban is wtf lett volna, hogy ennyire hülye nem lehet senki, aztán közben mindenki.
  Voltak többen is akik felmondtak azonnal valami hülye bejelntés miatt, mert úgy volt, hogy ha éjfél után mész a határhoz, akkor 14 napig kint ragadsz az utcán.
  Aztán utána éjfél után, ja bocsi még sem.
  Emberek megélhetésével úgy játszottak, mintha kabaré lenne az egész.
  Emberek tették le a munkát esti műszakba, hogy átérjenek a határon időbe...

  Ilyenkor kellene elgondolkozni, hogy bazmeg kik is irányitják az országokat. Ez a válságkezelés kb. instant bukás volt, ezek után egyiknek sem szabadna semmit sem irányitani, nem hogy országokat. De a nép le se szarja kb. Jó az úgy, majd megoldják.
  Utoljára szerkesztette: StoneCold7, 2021.05.13. 15:46:05
 • wraithLord #9
  De ez leginkább a tudomány, a technológia és az egészségügy nagyon erős fejlődése miatt van, és (emiatt) magától értetődő. A politika ezzel szemben nem sokat fejlődött.
 • asgh #8
  A korábbi világjárványokhoz képest elképesztően jól kezelték globálisan ezt a járványt. Száz évvel ezelőtt ugyanez több százmillió áldozatot követelt volna világszerte, most meg kb. másfél évvel a vírus felfedezése után már oltják a lakosságot.
  Az átlagember szintjén persze tombol a sötétség (mint mindig), ez kétségtelen, de ettől még a szakemberek teszik a dolgukat a világ minden pontján, ahogy kell.
 • wobbler #7
  Így,vagy úgy,az emberiségnek harangoztak ! /De legalább lesznek robotok,akik eltemetik a sok hullát,és kanasztáznak a rengeteg pénzzel/
 • Lapajka #6
  Halkan írom: NINCS VÉGE A JÁRVÁNYNAK... de psssszt...
 • repvez #5
  Ez a faszi, kb ugy nyilatkozik, mintha ezekben a technologiákba lenne részvénye és ezért probálja eladni a nagyközönségnek, hogy neki több bevétele legyen,.
  Kb mint amikor Musk nyilatkozik valamit valamiről, elötte gondolom rátesz egy kés pénzt és az szerint nyilatkozik rola, aztán másnap meg szépen döl a lóvé.
 • wraithLord #4
  Az azért túlzás, a lehető legrosszabb esetben is legfeljebb Mad Max lenne belőle. :D

  Majd talán ezentúl hatékonyabban és gyorsabban fognak reagálni az ilyesmikre, legalábbis legfelsőbb szinteken. Nekem olyan érzésem volt, hogy a világ meglepődött, hogy ilyen is van. Elvégre a "nyugaton" már több mint 70 éve nem történt semmi, el vagyunk punnyadva, mindenhol feltűnési visztekegségben szenvedő alkalmatlan celebek vannak a vezetésben, ami eddig annyira nem volt látványosan gond, mert mindenki el van mint a befőtt, közben pedig észrevétlenül, szépen lassan csúszunk bele a szarba.
  Persze nyilván nem csak a felsőbb helyeken voltak gondok, hanem mindenhol (nem a fejétől bűzlik a hal, hanem inkább fordítva), de csak azzal lehet közvetlenül valamit kezdeni.
 • tom_pika #3
  A lényeg annyi, hogy bajban csak magadra számíthatsz, nincsenek felebarátok sem. Amikor baj van az emberek egymást eltaposva igyekeznek menekülni, ez így volt, van és lesz.
  Ezek után mindenki eldöntheti, mennyire érdemes beilleszkednie a felülröl felkínált totál mesterséges, és teljesen kiszolgáltatottá tevő életkörnyezetbe.
 • kvp #2
  Az a gond, hogy hozott fel alulrol szervezodo demokratikus folyamatokat es felulrol iranyitott, cenzura alapu folyamatokat is. Valahogy az utobbi fele kezdenek elmenni, mert a nagytokesek rajottek, hogy a modern technologia megfelelo hasznalata nem csak nagyobb demokraciat hanem sokkal nagyobb elnyomast is lehetove tesz. Az a par baleset (pl. Trump) csak arrol szolt, hogy a nagytokesek meg nem tudtak megfeleloen kezelni az uj technologiat es elnyomasra felhasznalni. Az elmult egy ev alatt viszont sikeresen iranyitasuk ala vontak es ez hosszu tavon -ha semmilyen ellenallasba nem utkozik- lehetove teszi a kozpontositott vilagkormany letrejottet is. Szep uj vilagot sikerult osszehozni, mondhatom...
 • lammaer #1
  Én borzasztóan nagyot csalódtam az emberiségben járvány kapcsán.

  - töketlenség és idiótizmus a kormányok részéről, képtelenek globálisan összefogni
  - a világ nagy részén lezüllesztett egészségügyi rendszer, ami alig tud megbírkózni a járvánnyal, és sok helyen csak azért működöt úgy ahogy mert az egészségügyi személyzet legalább lelkiismeretes
  - mérhetetlen butaság az emberek részéről (pl oltásellenesség, hisztérikus wc papír felvásátlás, tájékozatlanság, diszkriminációval meg ekem jogaim vannak felkiáltássaltakarózás)
  - kapzsiság és az együttműködés hiánya a gyártók részéről
  - a kattintásokért mindent beáldozó média, keltsünk pánikot ahol lehet

  Az élt bennem hogy a XXI. század modern emberisége simán lenyomja ezt a vírusocskát (158 millió megbetegedés, 3 millió halott), erre majdnem belerokkantunk, akkora impactja lett.

  Ha tényleg jönne vmi komoly probléma, ki is halnánk szépen.