Berta Sándor

Feketedobozt kap a Föld

Az adattároló akkor jöhet jól, ha az emberiség elveszíti a klímaváltozás elleni harcot.

Az ABC News írta meg, hogy az Earth Black Box nevű projekt keretében Tasmániában, egy gránit fennsíkon helyeztek el egy acélból készített feketedobozt, amely az örökkévalóság számára megőrizheti az emberiség klímaváltozás elleni küzdelmének és elbukásának a történetét. Az adattároló energetikai szempontból teljesen önellátó, csatlakozik a világhálóhoz és önállóan gyűjt adatokat a klímaváltozás elleni harc elbukásával kapcsolatban.

A különleges feketedoboz létrehozásának és használatának az ötlete a Clemenger BBDO nevű marketingkommunikációs cégtől és a Tasmániai Egyetem kutatóitól származik. A megalkotott berendezés 10 méter hosszú, 4 méter széles és 3 méter magas, s 7,5 centiméter vastag acélból készült. Az elhelyezett merevlemezek a felszín és a víz hőmérsékletét, az óceánok elsavasodásának mértékét, a légkör szén-dioxid-tartalmát, a fajok kihalását, a földhasználat változását, a lakosság számát, a katonai kiadásokat és az energiafelhasználást tárolják. A rendszer megőrzi a témával kapcsolatos híreket, cikkeket, közösségi média-bejegyzéseket vagy a klímakonferenciák határozatait. Az adatgyűjtés már elkezdődött.


A szakemberek a folyamat során figyelnek arra, hogy egy szimbolikus, lehetőleg univerzálisan olvasható formátumot alkalmazzanak. Az energiaellátásról a tetőn elhelyezett fotovoltaikus napelemek gondoskodnak. A tudósok úgy számoltak, hogy a biztosított tárolókapacitás a következő 30-50 esztendőre elegendő lesz. Ezen időszak alatt olyan megoldásokon akarnak dolgozni, amelyek hosszú távú adatmegőrzést tesznek lehetővé. Többek között felmerült az az elképzelés is, hogy acéllemezeket használjanak.

A berendezés körülbelül 4 órányira van a legközelebbi emberi településtől. A CNET tudósítása alapján ennek az az oka elsősorban, hogy megelőzzék a vandalizmus veszélyét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #9
    Most már tényleg felteszem a kérdést!
    Van itt valakinek fogalma, mi is az a nyugat és hogyan élnek ott az emberek?

    Mert csak gyerekes megszemélyesített zagyvasagok hada amit olvasni lehet, meg ugye amit az éppen hatalmon lévők propogalnak az adott országokban.
    Én délen élek, abban az Egyetlen országban ahol + a külkereskedelmi mérleg Kínával szemben.
    Semmi ilyesmi nincs..... Viszont van emberség..... Sokkal több mint a nagy öntudatos ezeréves solymok között...
  • M2 #8
    Önmarketing, önművészet. Többet nem is érdemes belelátni.
  • wraithLord #7
    A mai (nyugati) civilizáció amúgy sem az a típus, ami ilyen sztereotip nemes harcos módjára elfogadja és átadja magát a végzetének, hanem kb. unatkozó kisgyerek módjára kajtatja az apokalipszist, mert az milyen izgi már. Szóval szerintem egy ilyesmi is van benne. Olyan, mint éjjel az erdőben a tűz körül horrorsztorit mesélni, csak kissé abnormálisabb.
  • NEXUS6 #6
    Hát igen, inkább csak egy művészeti alkotás, mint bármilyen gyakorlati értékkel bíró dolog. Az acél is jól hangzik, de ugye nehéz olyan ötvözetet csinálni, ami 10 ezer éves időtartamban is teljesen korrózió álló lenne, ilyen méretben az sem olcsó. Egy gránittömbbel valszeg többre mentek volna.

    Másrészt tényleg nem annyira az utókornak, mint a jelenlegi embereknek szól, egy jelzés, egy segélykiáltás és egy olyan naugye megmondtam féle sírfelírat egyben.
    A médiával/szenzációiparral megtámogatott lelkiismereti ipar, amit eddig csak a hómleszek műveltek manufaktúrális módszerekkel, manapság egy globális, jelentős tőkét megmozgató gazdasági szegmenssé vált. A zöld technológiák, mindenféle poszthumán mozgalmak, veganizmus, mind valahogy arról szólnak, hogy az ember, mármint a fehér heteró ember, bűnös, vezekelni, önsanyargatni, adózni kell az elesettek előtt és ennek az igénynek a kielégítésére ma már a tőkések rengeteg lehetőséget látnak, villanykocsi, vegán belsővel, vegán bőrkabát, klímatudatos szték, szivárványos felmosórongy, meg amit akarsz.
    A fejlett nyugatban iszonyat vágy van a vezekelésre, a megaláztatásra, a természettel, más népekkel, saját társadalomban levő kisebbségekkel, vagy bármivel szemben is, ennek egyfajta jelképe ez az alkotás.
  • kvp #5
    Kobe kell vesni, hieroglifekkel, mert azokat meg tobb ezer ev utan is el tudjuk olvasni. A kepiras tobbek kozott erre is jo.

    Az meg hogy merevlemez es online szerverek vannak benne azt jelenti, hogy folyamatos alkatreszcsere nelkul 10 even belul csak a legmodernebb technologiaval lehet majd kinyerni barmilyen adatot is rola. Ennel meg egy platinalemezre dolgozo cnc plazmavagoval felirt binaris kod is ertelmesebb lenne. Ott ha lehal az iro egyseg, az adatok meg olvashatoak maradnak szabad szemmel is. Annyit irnak, hogy meg dolgoznak egy tartosabb tarolasi metoduson.

    Persze ez igazabol egy muveszi alkatotas / marketingfogas csak, szoval valoszinuleg nem kell a hirertekenel tovabb mukodnie.
  • dyra #4
    :D jogos!
  • wraithLord #3
    Ja, aztán a jövő embere ugyanúgy nem fogja tudni, hogy mi a frász ez, mint pl. ahogy a Stonehenge-ről se tudjuk. :D :D :D
  • dyra #2
    Köbe kellene vésni! Az már bizonyított technológia!
  • NEXUS6 #1
    Afrikában meg éheznek! XD