Berta Sándor

Titkai ellopásával vádolja az Apple-t a Qualcomm

Az Apple drágállja a chipgyártó termékeit, le akarja azokat cserélni másra, ami elkerülhetetlen konfliktusokkal jár.

A Qualcommúj vádakkal illette a kaliforniai konszernt a tavaly óta tartó eljárásban. 2017 júliusában robbant ki az Apple kontra Qualcomm vita. Az Apple azt állította, hogy a másik vállalat visszatartotta a licencfizetéseit, ráadásul túl magas díjakat, 1 milliárd dollárt követelt olyan szellemi tulajdonért, amelyet valójában az almás óriáscég fejlesztett ki. Tavaly novemberben pedig az a hír szivárgott ki, hogy az Apple olyan új táblagépeken és okostelefonokon dolgozik, amelyekbe már nem a Qualcomm, hanem az Intel és a Mediatek LTE-modemjeit építi majd be. Pont az utóbbihoz kapcsolódnak az új vádak is, amelyeket a társaság fogalmazott meg és amelyek lényege, hogy az Apple az üzleti titkait az Intel modemeinek feljavítására fordította azért, hogy így kényszerítse a Qualcommot alacsonyabb árak adására.

Az új vádpontokat tartalmazó beadványt már csatolták a tavaly novemberben Kaliforniában benyújtott keresethez. Az egyik pont az, hogy az Apple nem tartotta magát a Qualcomm egyik szoftverének használatával kapcsolatos licencszerződéshez. A programot a vásárolt modemek optimalizálására lehetett felhasználni. A szerződés alapján a chipgyártónak betekintést kellett volna kapnia abba, hogy az Apple miként használta fel az alkalmazását az iPhone és iPad készülékeibe beépített modemei optimalizálására. Ilyen betekintésre azonban eddig a cégnek nem volt lehetősége. Ráadásul az Apple - a szerződésben vállaltakkal szemben - nem tudta bemutatni azon személyek listáját sem, akik hozzáférést kaptak a szoftverhez. További kutatások nyomán kiderült, hogy az Apple a Qualcomm programját alkalmazta az Intel modemének a feljavítására, majd azután közölte, hogy az Intel terméke a jobb.

Az ArsTechnicához eljuttatott közleményében az Apple azt ecsetelte, hogy a Qualcomm ismét olyan vádakkal állt elő, amelyeket nem tudott bizonyítékokkal alátámasztani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!