Berta Sándor

Szigorúbban szabályozza Portugália a munka- és a magánélet szétválasz­tását

Ha este nyolc óra után rendel el munkát a főnök akkor több ezer euró büntetést fizethet a cég.

2022. január elsejétől a mostaninál sokkal szigorúbb szabályok lépnek hatályba az otthoni munkavégzéssel kapcsolatban. Amennyiben a jövőben egy főnök vagy cég egy olyan WhatsApp-üzenetet fog küldeni a munkatársának 20 órakor, hogy "Kedves Costa kolléganő, még egyszer tudná frissíteni a 1/22 projekt számait? 22 óráig lenne szükségem rá.", akkor szélsőséges esetben akár közel 10 000 eurós büntetést is fizethet. Az új szabályozást a helyi parlament novemberben fogadta el.

A jelenleg otthonról dolgozók eltérő módon fogadták az új előírásokat. Egy részük egyetértett abban, hogy az igazán sürgős hívások és üzenetek elfogadhatók, de általában a munkaidőn kívül békén kellene hagyni őket. A sürgős telefonhívások vagy chatüzenetek 2022. január elseje után is engedélyezettek lesznek akkor, ha valami komolyabb ügyről van szó, például egy balesetről vagy egy sztrájkról.

A portugál kormány először öt évvel ezelőtt foglalkozott a témával, akkor a francia példát akarta követni. Párizs már 2017-ben bevezette az offline léthez való jogot. A mostani jogszabály viszont biztosítja a helyi munkavállalóknak az otthoni munkavégzés jogát, annak ellenére, hogy ez tetszik-e a munkaadónak vagy nem. A lehetőség igénybevételéhez az adott munkahelynek több mint tíz dolgozóval kell rendelkeznie és nekik legfeljebb 8 éves gyerekeik lehetnek.

Az otthon dolgozóknak joguk lesz arra is, hogy a munkahelyük fizesse az áram- vagy az internetszámlájukat, ugyanakkor az adott vállalat nyilván nem viselheti az összes terhet. Minden érintettnek tételesen bizonyítania kell a kapcsolódó költségeket és azok jogosságát, ami az alkalmazottak szerint nagyon nehéz. A lisszaboni kabinet elrendelte azt is, hogy aki teheti, 2022. január 2. és 9. között dolgozzon otthonról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!