Berta Sándor

Karkötő jelezheti előre az epilepsziás rohamot

Egy új eszköz és a hozzá kapcsolódó eljárás életeket menthet.

A Mayo Clinic kutatói által kidolgozott új eljárásnak köszönhetően jobban előrejelezhetők az epilepsziás rohamok. A megalkotott karkötő tesztjei sikeresek voltak, a figyelmeztetéseket általában 30 perccel a roham előtt megkapták a felhasználók. A szakértők a betegek csuklójára rögzítették az eszközt, majd azt 6-12 hónapig hordaniuk kellett és így sikerült azonosítani a személyes epilepsziás rohammintákat. A megoldás arányosan hatból öt páciens esetében kiválóan működött.

Benjamin Brinkmann, a tudósok egyike kijelentette, hogy bebizonyosodott, hogy egy a csuklón hordott készülék megbízható előrejelzéseket tud adni anélkül, hogy ehhez közvetlenül mérni kellene az agytevékenységet. A projektben résztvevő, a gyógyszeres kezelésre nem reagáló betegek egy beültethető egységet kaptak az idegstimulációhoz, amely mérte az elektromos agytevékenységet, továbbá két karkötőt és egy táblagépet az adatok naponta való feltöltéséhez. Minden páciens egy karkötőt hordott, miközben a másik terméket töltötte.

Az összegyűjtött információk között voltak a bőr elektromos tulajdonságai, a testhőmérséklet, a szívfrekvencia és a mozgásokat követő gyorsulásmérés. Az adatokat neurális hálózatok és mesterséges intelligencia segítségével elemezték ki. A szakemberek a publikálták az eredményeiket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #3
    Nekem meggyőződésem, hogyha lenne ilyen kütyü, ami embernél 99%+ hatékonysággal fél órával előre jelzi a rohamot, akkor lehetne olyan gyorsan ható gyógyszert kifejleszteni, amelyik a rohamot megakadályozza.
  • Macropus Rufus #2
    nem értek a lovakhoz... miért is jó ha a tudja az ember, hogy 30 perc múlva rohama lesz? Okés, rá tud készülni pl. leül/fexik/stb... De ettől nem lesz neki jobb. Sajnos a roham jönni fog és kiütik őket rendesen.
    30 perc múlva 100%-ban bekövetkezik a roham vagy sem. Mert ha igen, akkor ez nagyon jó kütyü, bár mint feljebb írtam nem értem, hogy miért jó ez. Viszont ha téved.... 30 perc helyet 5 perc múlva jön, vagy 10 percet jelez de nem jön. Ez rosszabb mind ha nem is tudná az ember, hogy jön vagy sem.
    Mindenesetre érdekes a technológia ami agyhullámok nélkül megmondja, hogy mi lesz az agyban x perc múlva.

    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2021.11.18. 14:22:51
  • Mentol #1
    Nagyon kéne egy ilyen tudású hordható okoseszköz - a jelenlegi karkötők, órák nem képesek erre. Egyről tudok, ami kishazánkban nem elérhető.
    Egyébként van folyamatban egy magyar kezdeményezés is, illetve tesztelés alatt olyan szenzor, ami a bőr elektromos változásait méri.