Berta Sándor

Korán felismerhető a demencia kiterjesztett valóság szemüvegekkel

A grazi Joanneum Szakfőiskola kutatói ötvözték a bevált demencia-tesztelési eljárásokat egy új rendszerrel. A szakemberek először alkalmazták ezt a megoldást, mely által gyorsabban kezelhető lesz az embereknél a szellemi leépülés.

Egyre több embert érint a szellemi leépülés, mely nem gyógyítható. Azonban ha a demenciát korán felismerik, akkor gyorsan alkalmazhatók olyan kezelések, melyekkel jelentős mértékben lassítható a folyamat. Wolfgang Staubmann, a grazi Joanneum Szakfőiskola munkatársa hangsúlyozta, hogy korábban nem volt lehetőség a demencia-tesztelési eljárások észszerű és hatékony ötvözésére. Ő és a csapata ezért is fejlesztette ki a Smart Cognition and Behaviour Screening powered by Augmented Reality (SCOBES-AR) nevű rendszert, amely az eltérő területeken, például a foglalkozás- és fizioterápiában, a dietetikában és a pszichológiában alkalmazott különböző tesztelési eljárásokon alapul.

A tudósok az írásbeli tesztek mellett olyan technológiákra is építenek, mint a kiterjesztett vagy a virtuális valóság (AR és VR). Staubmann rámutatott, hogy többek között modellezik a vásárlási helyzeteket, amikor a személyeknek bizonyos feladatokat kell megoldaniuk, például egyes termékeket levenniük a polcokról vagy pénzt számolniuk. Ezenkívül a kiterjesztett valóság alkalmazások segítségével akár valódi közlekedési szituációk is értékelhetők, amelyeket 360 fokos videókkal jelenítenek meg.

A kutatók jelenleg a megálmodott prototípus véglegesítésén dolgoznak és azt az esztendő végén vagy a jövő év elején fogják tesztelni 100 személy bevonásával, majd utána optimalizálják. A SCOBES-AR-t hosszú távon ambulanciákon és idősek otthonaiban fogják alkalmazni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!