Berta Sándor

Arcfelis­meréssel is fizetni lehet a moszkvai metróban

A lehetőség a múlt hét péntek óta érhető el.

Vitatott funkciót vezettek be a moszkvai metróhálózatban. Makszim Likszutov, a moszkvai polgármester közlekedésért felelős helyettese kijelentette, hogy annak, aki a metróba akar eljutni, már nincs szüksége sem valamilyen kártyára, sem okostelefonra, csupán a kijelölt helyen bele kell néznie a kamerába. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester szintén igyekezett népszerűsíteni az új rendszert, amelyet több mint 240 metróállomáson lehet használni. Ő azt írta a Twitteren, hogy bárkinek elegendő csak egy fotót feltöltenie és a tömegközlekedési, valamint a bankkártyáját összekapcsolnia egy alkalmazáson keresztül az új megoldással. A városvezető hozzátette, hogy Moszkva a világ első olyan városa, amely a Face Pay nevű fizetési módszert ilyen szinten bevezeti. A technológia új és összetett, ezért tovább akarnak dolgozni annak fejlesztésén.

Likszutov kiemelte, hogy a moszkvai hatóságok azzal számolnak, hogy a Face Pay-t a következő 2-3 éven belül az utasok 10-15 százaléka fogja alkalmazni. Amennyiben megnő a funkció iránt az érdeklődés, akkor egyre több helyet szerelnek majd fel az új technológiával. A fejlesztés használata önkéntes és az eddig elérhető alternatívák továbbra is hozzáférhetők lesznek.

A Face Pay használatától a hatóságok azt remélik, hogy gyorsabbá válik a forgalom áramlása a metróhálózatban. Minden adatot titkosítanak és a felszerelt kamerák egy biometriai kulcsot fognak felismerni, nem pedig az utasok arcait. Ígéretet tettek arra, hogy az elérhetővé tett fotók nem kerülnek a rendőrséghez.

Sztanyiszlav Szakirov, a RosKomSvoboda nevű nem kormányzati szervezet alapítója azt mondta, hogy ez egy veszélyes új lépés abba az irányba, hogy Oroszország a lakosságát akarja ellenőrizni. Az állam ezzel olyan országokhoz közeledik, mint Kína, amelyek az arcfelismerő technológiák használatát már uralják. Miután a moszkvai metró állami intézmény ezért minden adat a biztonsági szolgálatok kezébe kerülhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    A globalizacio viszont nem szuksegszeru lepes, de persze a biometria a trivialis es legolcsobb megoldas ha egy vilagmeretu allam szeretne a bolygon minden embert iranyitani. Kerdes, hogy az emberiseg tobbsege ezt szeretne-e?

    ps: A fenti megoldas mellekhatasa, hogy igy minden belepo embert tudnak ellenorizni, nem csak azokat akik fizetni akarnak. Nem meglepo modon nyugaton ez mar hetkoznapi dolog (pl. a briteknel), csak ott valamiert nem adnak hozza kenyelmi funkciokat.
  • end3 #1
    "ez egy veszélyes új lépés"... - és tegyük hozzá a globalizációval együtt kikerülhetetlen is.