Berta Sándor

Munkanél­külieknek tett keresztbe egy arcfelismerő rendszer

A szoftvert számos amerikai szövetségi államban alkalmazzák.

A Motherboard számolt be arról, hogy komoly problémákat okozott a munkanélküli embereknek az ID.me nevű arcfelismerő program, amelyet az Amerikai Egyesült Államok számos tagállamban használnak azért, hogy megakadályozza a munkanélkülieknek kifizetett segélyekkel kapcsolatos csalások elkövetését. A portál azonban most rámutatott, hogy a rendszerrel komoly problémák vannak. Számos olyan amerikai állampolgárt, aki az interneten keresztül kérvényezte a munkanélküli segélye kifizetését, nem ismert fel az ID.me.

A szolgáltatás úgy működik, hogy a kérvényezőknek fel kell tölteniük néhány önarcképet, hogy a szoftver később sikeresen azonosítani tudja őket, amikor összehasonlítja a digitális arcképeiket az igazolványaikban szereplő fotókkal. Nos, a program e felvételek összehasonlítása során mondott csődöt. A pórul jártak több napon át kereshettek olyan személyeket, akik meg tudták erősíteni a személyazonosságukat. A kérvényeiket addig nem dolgozták fel, így pénzt sem kaptak.

Az ID.me fejlesztői igyekeztek elhárítani magukról a felelősséget és a Motherboard kérdésére válaszul közölték, hogy a megoldás 99,9 százalékosan megbízhatósággal dolgozik. Ennek azonban egyaránt ellentmondtak az érintettek száma és a később a Twitteren megjelent beszámolók.

Az arcfelismerő programokat számos kritika érte a közelmúltban. Tavaly júniusban Arvind Krishna, az IBM vezérigazgatója közölte, hogy a társaság nem fejleszt a jövőben arcfelismerő rendszereket, majd az Amazon felfüggesztette egy esztendőre azt a projektjét, amelynek keretében a rendőrségek számára elérhetővé tette a Rekognition nevű arcfelismerő szoftverét. Ezután a Microsoft sürgette egy olyan amerikai szövetségi törvény kidolgozását és elfogadását, amely képes megfelelően szabályozni az arcfelismerés használatát. Ráadásul a vállalat az általa kifejlesztett technikát a jövőben nem fogja biztosítani a rendőrségek számára, hanem az kizárólag vészhelyzetekben lesz alkalmazható és akkor, ha ezt jogerős bírósági ítélet kéri. Volt olyan eset, amikor letartóztattak egy férfit egy arcfelismerő rendszer találata miatt egy olyan bűncselekményért, amelyet nem ő követett el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #2
    Ha a rendszer 99.9%-os pontosságú és az USA-ban lakik 300 millió ember, akkor ha mindenkin lefuttatják, az 300 ezer hibás találatot eredményez, azaz 300 ezer ártatlan embert kezelnek csalóként, bűnözőként, nem kapja meg a járandóságát, stb.

    De ha csak 1 millió emberen futtatják le, akkor is lesz 1000 hibás találat, ami ha médiafigyelmet kap nagyon sok, mert százával szólalnak meg a felháborodott emberek és azt a benyomást keltik, mintha a rendszer sokkal többet hibázna, mint a valóságban így aláássa a társadalom rendszer iránti bizalmát.

    Ezért nem lenne szabad algoritmusok alapján bármilyen hátrányos jogkövetkezményt bevezetni.
  • kvp #1
    Nos ez van, ha egy allam nem rendelkezik semmilyen altalanos fotot is tartalmazo szemelyazonosito okmannyal. Az USA-ban raadasul most fogjak eltorolni a valasztasi nevjegyzeket is, tehat barki aki a teruleten tartozkodik barhol szavazhat majd akarhanyszor. Ezt hivjak a demokracia megerositesenek...