Berta Sándor

Be kellene tiltani az arcfel­ismerést az iskolákban?

Tudósok úgy vélték, hogy bizonyos technológiáknak semmi keresnivalójuk sincs az oktatási intézményekben.

A Michigani Egyetem Gerald R. Ford Iskolájának kutatói a Cameras in the Classroom című átfogó jelentésükben kifejtették, hogy az arcfelismerési technológiákra azért nincs szükség az iskolákban, mert rasszisták, elősegítik az állami ellenőrzést és a felhasználói adatokkal való kereskedést. A szakemberek éppen ezért arra szólították fel az iskolaigazgatókat, a tanárokat és a szülőket, hogy lépjenek fel e technológiák alkalmazása ellen, s ne engedjék, hogy például a koronavírus-járványra és a vészhelyzeti szabályok betartására hivatkozva bevezessenek az intézményükben ilyen rendszereket.

Shobita Parthasarathy, a tanulmány vezetője kiemelte, hogy teljesen be kellene tiltani az iskolákban az arcfelismerő technológiák használatát, mert az semmilyen pozitív befolyással nincs a biztonságra nézve, viszont cserébe számos komoly problémát hoz magával. A legnagyobb gond a rasszista diszkrimináció, valamint a másként gondolkodó és kinéző diákok kiközösítésének felerősítése, a magánszféra összetörése, illetve az állami ellenőrzés intézményesítése.

A szakember hozzátette, hogy azért foglalkoztak most az arcfelismerési technológiákkal, mert azok jelenleg még nem igazán terjedtek el és különösen a védtelen népességcsoportok esetében nem tudnak komoly károkat okozni. Amennyiben e megoldásokat átgondolatlanul és indokolatlanul gyorsan bevezetik, anélkül, hogy az érintettek megértenék azok lehetséges hatásait, akkor ez etikátlan és nagyon veszélyes lehet.

A tanulmány része egy nagyobb kutatási projektnek, amely a különböző korszerű technológiák észszerűségét és hasznosságát veszi górcső alá. A kutatók az arcfelismerés mellett tanulmányozzák a térfigyelő kamerákat, a fémdetektorokat, s a biometriai azonosítási módszereket is.

Molly Kleinman, a Gerald R. Ford Iskola kapcsolódó programjának vezetője hangsúlyozta, hogy néhányan azt a véleményt képviselik, hogy egy technológiát nem szabad szabályozni addig, amíg valaki a saját szemével meg nem győződött arról, hogy mire képes. De, ha valaki megnéz egy már használatban lévő technológiát, akkor nagyon is jól előrejelezhetők a potenciális társadalmi, gazdasági és politikai hatásai, továbbá az alkalmazásának a nem kívánt következményei.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #11
    "Ettol fuggetlenul az amerikai BLM-esek vezetoi deklaraltan Maoistak, szoval ha valaki ismeri a kinai kulturalis forradalom vagy a voros khmer-ek mukodeset akkor egyertelmu, hogy a feherek csak az elso csoport, de ha gyoznek, akkor elobb utobb a tobbi nepcsoport majd a vegen mar a (fekete) szemuvegesek is ugyanugy elpusztitando ellenseg lesz. Az USA-ban lassan mar eloszedhetnek McCarthy szellemet, de ez a kovetkezo valasztasi eredmenyektol fugg. "

    Mi ebben a meglepő? A népirtó diktátort nyíltan támogatta az USA és Kína, csak azért mert Vietnám ellen gerilláskodott...
  • wraithLord #10
    Csak akik most "eltűrik", náluk eleve nem volt ilyesmi, hiszen akkor még internet sem volt. Igaz, az inkább IT-analfabetizmus, de ahogy nézem, a mai fiatalok se okosabbak ilyen téren, csak gyorsan tudnak Instára posztolni.
  • kvp #9
    "Szóval akkor már betilthatnák mindenhol."

    Igen, valahol ez lenne a cel. Ha a gyerekek nem szoknak hozza, akkor kesobb felnottkent se igazan fogjak elturni.
  • wraithLord #8
    "...elősegítik az állami ellenőrzést és a felhasználói adatokkal való kereskedést."

    Állami? Miért pont állami? A XXI. század már nem az állami ellenőrzésről szól.

    Az iskola pedig olyan, mint a való élet, csak kicsiben. Szóval akkor már betilthatnák mindenhol. :D
  • Sydra #7
    Ne csinálj úgy mintha nyugaton nem a csapból is a rasszista téma folyna 24/7! Ott ha valakit lerasszistázhatsz az onnantól ürügy mindenre. Ennek szellemében válaszoltak itt többen.
    A totális ellenőrzés veszélyeivel én nem akarok vitatkozni, annál is inkább mivel én magát az állami oktatást sem tartom helyesnek, nemhogy azt ami ott folyik.
  • hypno #6
    A tanulmánynak igaza van.
    Mi a kérdést illetően kívülállók vagyunk. Mégis az öt hozzászóló közül hárman kapásból nekiugrottatok a feketéknek, holott az egész cikk egyszer sem említi őket, a 115 oldalas tanulmányt meg tutira nem olvasta el egyikőtök sem.
    Azonnal leragadtatok a rasszista szónál és el sem gondolkoztok a totális ellenőrzés veszélyein, mert azt gondoljátok, hogy soha nem kerülhettek a cerka szopós végére és/vagy felsőbbrendűnek gondoljátok magatokat.
  • kvp #5
    Egyreszt a rasszista vad a szoftverek ellen (ami egyebkent jelen esetben a fekete borszin nehez kezelese miatt meg is all) igazabol urugy a maganszfera vedelmet celzo javaslat atnyomasara. A lenyeg az lenne, hogy ne szokjanak hozza a gyerekek a 7/24 megfigyeleshez, mert akkor mar felnott korukban is termeszetes lesz nekik, hogy a munkahelyukon es az utcan folyamatosan koveti oket egy kamera. Az, hogy a szoftverek rosszak es a sotet feluleteket (fekete diakok arca, fekete ruhak, fekete maszkok) nehezen tudnak felismerni es kovetni egy olyan mellekhatas amit ki lehet hasznalni a cel erdekeben.

    Ettol fuggetlenul az amerikai BLM-esek vezetoi deklaraltan Maoistak, szoval ha valaki ismeri a kinai kulturalis forradalom vagy a voros khmer-ek mukodeset akkor egyertelmu, hogy a feherek csak az elso csoport, de ha gyoznek, akkor elobb utobb a tobbi nepcsoport majd a vegen mar a (fekete) szemuvegesek is ugyanugy elpusztitando ellenseg lesz. Az USA-ban lassan mar eloszedhetnek McCarthy szellemet, de ez a kovetkezo valasztasi eredmenyektol fugg.
  • Sydra #4
    Ez ilyen nesze semmi fogd meg jól cikk. Talán annyit megtudtunk, hogy az arcfelismerő programok rasszisták, mert csak és kész.
  • xrt #2
    "a Cameras in the Classroom című átfogó jelentésükben kifejtették, hogy az arcfelismerési technológiákra azért nincs szükség az iskolákban, mert rasszisták, ..."

    Azért érdekes, hogy lehet egy technológia rasszista... Mondjuk ha arról írták volna a véleményt, hogy mondjuk egy vérvizsgálatból bőrszínt akarnak meghatározni, akkor csak-csak. De ennyi erővel a DNS vizsgálatok, sőt még a látás is rasszista.
    Bolond világban élünk. :( Csak nemrég volt olvasható, hogy a seattle-i demokrata tüntetések során a demokrácia nevében (!) követelik a fehérek kitelepítését a városból... No ki a rasszista? (Tudom politika, de a rasszizmus mai propagálása is az.)
  • peterx #1
    Szóval megint megy a mosdatása jelen esetben a feketéknek, hogy valamiért nagy többségük nem tud normálisan viselkedni/beilleszkedni se az iskolában se az utcán, legalább annyira mint a fehérek, így nyílván csak a technológia lehet a rasszista h ezt észreveszi...