Berta Sándor

Felismeri az arckife­jezéseket egy fejhallgató

A különleges készülék új szintre helyezheti az arcfelismerést.

A Cornell Egyetem kutatói egy olyan fejhallgató-rendszert fejlesztettek ki, amely akkor is felismeri a felhasználók arckifejezéseit, ha maszkot viselnek. A szakemberek a C-Face nevű megoldás mind a két oldalára kamerákat építettek be, hogy azok képesek legyenek az arc kontúrjait észlelni. A fejlesztés azokból vezeti le az arckifejezést, amelyből azután emodzsit készít.

A rendszer megérti a hangtalan beszédparancsokat, aminek köszönhetően a C-Face akár virtuális valóság fejfedőkkel is ötvözhető lesz. Ez különösen azért lehet érdekes, mert a legtöbb arcfelismerési megoldáshoz szükség van egy olyan kamerára, amelyet a felhasználó arca előtt kell elhelyezni, amely mind a videokonferencia-beszélgetések, mind a virtuális valóság alkalmazások esetében nem igazán praktikus. A C-Face esetében nincs ilyen probléma.


Cheng Zhang, a Cornell Egyetem professzora hangsúlyozta, hogy az új fejlesztés egyszerűbb, kevésbé feltűnő és nagyobb teljesítményű, mint az összes korábbi eszköz, amelyet eddig az arckifejezések felismerésére alkalmaztak. A rendszer kompakt RGB-kamerákat használ és a mesterséges intelligencia bevonásával rekonstruálja az arcot, miközben figyelembe veszi a száj és a szemek pozícióját. Francois Guimbretiere, a Cornell Egyetem professzora hozzátette, hogy ami nagyon izgalmas a C-Face akár egy virtuális avatár arckifejezéseit vissza tudja adni.

A csoport most nagyobb energiahatékonyságú szenzorok megalkotásán dolgozik, ami azért fontos, mert az elkészített prototípusok üzemideje nagyon rövid. A rendszer aktuális verzióját jövő héten a User Interface Software and Technology 2020 nevű rendezvény szimpóziumán fogják bemutatni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ugh #1
    Hát ez annyira kellett mint egy falat szar.