Berta Sándor

A ClearView AI használatának leállítását követelik

A cég gyakorlatát több jogvédő szervezet, sőt, állami hivatal is támadta.

2020 januárjában kiderült, hogy az amerikai vállalat több mint 3 milliárd arcfotót töltött le a világhálóról. A társaság a képeket nem különleges adatbázisokból gyűjtötte össze, hanem nyilvánosan hozzáférhető forrásokból, például a Facebook, az Instagram, a LinkedIn, a Twitter, a YouTube és más szolgáltatások rendszereiből. A ClearView AI adatbázisát magánszemélyek, elsősorban befektetők és a startup-alapító barátai is kipróbálhatták, s alkalmazhatták teljesen magán jellegű célokra. A vállalkozás februárban Kanadával rúgta össze a port.

A Fehér Ház alá tartozó Domestic Policy Council (DHS), továbbá az American Civil Liberties Union (ACLU), az Electronic Frontier Foundation (EFF) és számos jogvédő szervezet nyílt levélben támadta a ClearView AI gyakorlatát. A dokumentum aláírói egyúttal az amerikai belügyminisztériumtól követelték, hogy minden szövetségi hivatalnál állíttassa le a vitatott rendszer alkalmazását.

A jogvédők a magánszféra megsértését, az átláthatatlan dolgokat és az arcfelismerésben lévő rasszista tendenciákat is bírálták. Az átláthatatlanságok jellemezték például a ClearView AI használatát az Amerikai Egyesült Államok Bevándorlási és Vámügyi Hivatalánál, valamint az Amerikai Egyesült Államok Vám- és Határőrségénél. Szintén aggályokat vetett fel, hogy a cég alapítói állítólag kapcsolatban álltak a szélsőjobboldali és nacionalista szervezetekkel.

A jogvédők azt kérték, hogy a Biden-kabinet ne csak az új szerződések megkötéséről mondjon le a ClearView AI esetében, hanem minden korábbi megállapodást is mondjon fel. Álláspontjuk szerint a különböző folyamatos jogsértések megfelelő indokot adnak az együttműködések azonnali leállítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!