Berta Sándor

Leállította drón­programját a DHL

A német cég közel egy évtized után intett búcsút a fejlesztéseknek.

A DHL Paketkopter nevű pilóta nélküli légi jármű 2013 decemberében teljesítette az első repülését és 2014 szeptemberétől elsősorban gyógyszereket és más fontos árucikkeket szállított meghatározott időpontokban az Északi-tengeren található Juist szigetére. A projekt keretében először volt lehetőség arra Európában, hogy egy robothelikoptert a pilóta vizuális kapcsolat nélkül irányítson. A DHL megkapta az alsó-szászországi gazdasági, munkaügyi és közlekedési minisztériumtól a szükséges üzemeltetési papírokat, ez volt az első európai drónüzemeltetési engedély.

A Német Postához tartozó DHL Csoport most bejelentette, hogy leállította a csomagszállító pilóta nélküli légi járművek fejlesztését. A WELT am Sonntag kérdésére válaszul Alexander Edenhofer, a vállalat szóvivője közölte, hogy a Paketkopter nevű programot nem folytatják. Eldőlt az is, hogy egy Tanzániában működő kapcsolódó gyógyszerszállítási projektet sem fog folytatni a német fejlesztési minisztérium és a DHL.

A szakember hozzátette, hogy ugyan az elmúlt esztendőkben rendkívül fontos tapasztalatokat szereztek a fejlesztőmunka során, de nem tervezik a rendszeres robotrepülőgépes csomagszállításokat. Ezzel párhuzamosan ismertté vált az is, hogy új programokban és a meglévő drónok továbbfejlesztésében sem gondolkodnak. A bejelentés teljesen váratlanul történt és azért érdekes, mert a DHL mostanáig a honlapján büszkén reklámozta a projektet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!