Berta Sándor

Hasonlóan terjednek a fertőzések és az összeesküvés-elméletek

Egy egyszerű modell segítségével kimutathatók az azonos jellemzők.

Julian Kauk, a Jénai Egyetem kutatója és a csoportja arra volt kíváncsi, hogy vannak-e hasonlóságok a fertőzések és az összeesküvés-elméletek terjedése között. A szakember az elméleti kutatásához egy már ismert módszert vett igénybe: egy fertőző betegségek lefolyásával kapcsolatos epidemiológiai modellt alkalmazott a társadalmi jelenségekhez kapcsolódó adatok felhasználására.

Kauk a munkája során a Twitterre fókuszált és az #5g-Coronavirus kifejezésre kutatott rá. Az összeesküvés-elmélet alapján a koronavírus-járvány az 5G-hálózat kiépítéséhez kötődött. Bár a dolognak nem volt tudományos alapja, mégis villámgyorsan elterjedt világszerte. A szakértő erre a jelenségre ültette át az epidemiológiai SIR (Susceptible, Infected, Removed) modellt. Az új fertőzések ebben az esetben azt jelölték, hogy naponta hány alkalommal használták az emberek az #5g-Coronavirus hashtaget. Így kiderült az is, hogy hányan váltak az információra fogékonnyá, vagyis "fertőződtek meg" és hányan ábrándultak ki az elméletből, vagyis "gyógyultak meg". A hasonlóságok gyorsan megmutatkoztak és láthatóvá lett, hogy az adott modellek mind a két területen alkalmazhatók.

Nyilvánvalóvá vált, hogy a tényellenőrzés és a korai reakció az álhírek és az összeesküvés-elméletek terjedésekor a legfontosabb, azonban minél jobban elterjed egy információ vagy elmélet, annál nehezebb ellene felvenni a küzdelmet. A leghatékonyabb reakció a tényellenőrzéssel kombinált információtörlés. A gyakorlati megvalósítás ugyanakkor a legnehezebb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #2
    Manapság 1 év választja el az összeesküvéselméletet a valóságtól.

    Rengetegszer találkozom a következővel:
    1 éve:
    - Jajj ilyen tuti nem lesz! Ez ilyen alusapkás összeesküvéselmélet.
    1 év múlva ugyanaz az ember ugyanarról a dologról:
    - Jajj most mi ezzel a probléma? Ez így helyes hogy ezt csinálják!
  • kvp #1
    Mivel minden informacio kommunikacio utjan terjed, ezert egy kozossegben az igaz es a hamis infok is ugyanugy terjednek. A kulonbseg az, hogy a virusok atadasahoz fizikai kapcsolat kell, addig az informaciok atadasahoz kommuikacios kapcsolat kell es a fizikai tavolsag nem szamit. (a bolygon belul) A tomegkommunikacio a fenti virus modellben kb. a biologiai tamadasoknak felel meg, mig a hiroldalak a piacok es egyeb nagy nepsurusegu helyek megfeleloi. Nem meglepo modon ugyanugy lehetnek info szuperterjesztok is, fuggetlenul az adott informacio igaz vagy hamis voltatol. A kialakulo immunitas is hasonlo modon modellezheto, a kello temaju tudast (sokszor csak jozan eszet) egyfajta elozetes immunizaciokent kezelve. A modellben problemas a valos informaciok kezelese, mivel ezek nem karos infok es nem elonyos ha valaki kigyogyul beloluk (=ignoralja a valosagot).

    Osszessegeben mindket jelenseg (a virusok es informaciok terjedese) modellezheto halozati modellek segitsegevel, mivel ugyanazon grafelmelet van mogottuk. Igazabol erdemes lenne vizsgalni, hogy ugyanazok az algoritmusok milyen mas esetekre alkalmazhatoak meg.

    ps: Azert nem hasznalnam az osszeeskuves elmelet kifejezest, mert gyakran az igazsag is uldozendonek szamit, ugyanakkor sok messzirol jol azonosithato hulyeseget allami szinten inditanak el, hogy elvegyek a teret a valos, de titkolt informaciok elol. (figyelembe veve, hogy az emberek kommunikacios kapacitasa veges, igy kello mennyisegu laposfolddel es egyeb hulyesegekkel tulterhelheto, lassitva vagy akar teljesen blokkolva a fontos informaciok terjedeset)