Berta Sándor

Írország nem fizet a zsarolóknak

Zsarolóvírusos támadás érte a helyi egészségügyi rendszert.

A múlt hét végén ismeretlenek kiberakciót hajtottak végre az ír egészségügyi szolgálat (HSE) ellen, amelynek az IT-rendszerét ezért elővigyázatosságból lekapcsolták. A koronavírus elleni oltások beadása ennek ellenére rendben halad. A dublini kabinet ugyanakkor leszögezte, hogy semmiképpen sem fog fizetni a zsarolóvírust használó személyeknek vagy csoportnak.

Ossian Smyth, az elektronikus kormányzásért felelős ír miniszter közölte, hogy nem kémakcióról volt szó, hanem egy nemzetközi támadásról és egy olyan banda állt a háttérben, amely pénzt akart szerezni. Ez volt az ír közigazgatás elleni eddigi legjelentősebb számítógépes bűnözői akció.

A helyi szakemberek megkezdték a károk felmérését és az érintett rendszerek helyreállítását. Paul Reid, a HSE igazgatója azt nyilatkozta, hogy még nem tudják, mennyi adatot titkosítottak az elkövetők. Az ír kórházaknak számos kezelési időpontot kellett lemondaniuk. Az ír gyógyszerész szövetség rámutatott, hogy a támadás az elektronikus receptfelíró rendszert is érintette.

Micheál Martin ír miniszterelnök világossá tette, hogy nem fizetnek váltságdíjat és a HSE is hasonló döntést hozott. A bűnözők egy emberek által vezérelt Conti szoftvert alkalmaztak. Ezeket a programokat először 2019 végén használták kelet-európai elkövetők és az egyes esetekben 250 000 amerikai dollár kifizetését követelték az áldozatoktól. Az ír titkosszolgálat azt javasolta a miniszterelnöknek és más döntéshozóknak, hogy ne fizessenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Ha tudnak hol vannak akkor megtennek. Meg talan ugy is (persze fu alatt), hogy esetleg orosz vagy kinai teruletre kellene csapast merniuk. A lenyeg, hogy le lehessen tagadni, hogy az ellencsapast egy allam kovette el, ezzel ugyanis elkerulheto egy esetleges oroszagok kozti haboru. Ha jol azonosithatoan katonailag szovetseges orszagon belulrol jonnenek az ilyen tamadasok, akkor mar reg elfogtak volna a tamadokat az adott allam hatosagai. Jelenleg egyedul Izraelrol ismert, hogy mar hajtott vegre ellencsapast, minden esetben titkosszolgalati modszerekkel, celzott likvidalasok formajaban. A fentiek miatt valahogy elkerulik oket az ertelmesebb bunozok es a vilag legtobb allamanak szolgalatai is.

    ps: A nyilt ellencsapas nem jatszik, hiaba azonositja egy amerikai katonai szervezet a tamadokat, hogy ott ulnek Moszkva mellett egy hazban, nem lehet rajuk kuldeni egy dront vagy egy ballisztikus raketat, mert az oroszok valoszinuleg visszalonenek atommal. Ugyanez igaz Kina eseten is, tehat maradna ilyenkor a titkosszolgalati beszivargas es celzott likvidalas, de ebben Izrael mellett joreszt csak az oroszok jok valamennyire.
  • Kryon #1
    Az egészségügyi rendszer elleni támadás szerintem már simán terrorizmus kategória. Likvidálni kellene az elkövetőket a picsába, aztán a többi is jobban meggondolná onnantól.