Berta Sándor

Célzottan röntgen és MRI-gépeket támad egy kártevő

A féreg nem a betegek adatait akarta ellopni, hanem információkat gyűjtött az egészségügyi berendezések működéséről.

A Symantec biztonsági kutatói fedezték fel azt az új, Kwampirs nevű kártevőt, amelyet célzottan a röntgen- és MRI készülékek, valamint más egészségügyi eszközök ellen vetett be kiberbűnözők eddig ismeretlen csoportja az Amerikai Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában. Az Orangewormnak nevezett csoport kiemelt figyelmet fordít az egészségügyi szektorra. A Kwampirs áldozatainak 40 százalékát egészségügyi szolgáltatások, gyógyszerek és egészségügyi berendezések tették ki. A szakemberek rámutattak, hogy a bűnözők nagyon tudatosan választották ki az áldozataikat.

Alan Neville, a Symantec szakértője kifejtette, hogy semmilyen bizonyítékot sem találtak arra, hogy a támadók például egészségügyi fájlokat vagy képeket másoltak volna le. Sokkal inkább úgy tűnt, hogy a csoportot a különböző készülékek működési elve érdekelte. A kártevő feltérképezte a meglévő hálózatokat és információkat gyűjtött a hálózati tevékenységekről, a nyelvi beállításokról, valamint a használt hálózati adapterekről és az operációs rendszerekről.

Az áldozatok 15-15 százaléka a gyártásból és az IT-szektorból, 8-8 százaléka pedig a logisztika és a mezőgazdaság területéről került ki. Az áldozatok 17 százaléka származott az USA-ból, 7-7 százaléka Indiából és Szaúd-Arábiából, 5-5 százaléka a Fülöp-szigetekről, Németországból, Magyarországról és Nagy-Britanniából. Az áldozatok 2-2 százaléka pedig lengyel, svéd, hongkongi, francia, kínai, japán, portugál, török, spanyol, kanadai, svájci, norvég, chilei, brazil, belga, maláj és holland volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • lammaer #2
  Az eredeti cikk felveti ezt a logikus kérdést...
  Lényeg: a cikk címe kicsit félrevezető, nem CSAK az MRI gépeket támadják, hanem a kórházi\orvosi illetve ahhoz kapcsolódó rendszereket úgy általában.

  Az IT szektor például a gyártásban illetve a kórházi szoftverek létrehozásában kapcsolódk az MRIhez (ne felejtsd el, az MRI / CT által generált képek hálózaton keresztül különféle workstattionokra mennek, amik akár sima PCk is lehetnek. És ugye az MRIn futó szoftvereket is az IT gyártja).
  A kórházakban szintén van logisztikai rendszer (pl gyógyszerek és eszközök beszerzése\nyilvántartása, de akár a kórházi menza yilvántartása is tartalmazhat betegekre vonatkozó adatokat)... a mezőgazdaság az lehet egyszerű hiba, hiszen a vírust nem lehet pontosan irányítani ha kiengedték...

 • Ender Wiggin #1
  Ezt nem értem. A IT-szektorban, a logisztikában és a mezőgazdaságban mennyire gyakori eszköz az MRI?