Berta Sándor

Jöhetnek a drónnal kiszállított defibril­látorok

Egy svéd robotrepülőgép-gyártó különleges engedélyre tett szert.

Az Everdrone a helyi polgári repülési hatóság (CAA) kiterjesztett engedélyének köszönhetően hamarosan bármely más cégnél több embert érhet majd el vészhelyzetben a pilóta nélküli légi járműveivel. A göteborgi vállalat automatikus defibrillátorokat (AED) fog kiszállítani, amelyek segítségével megelőzhetők a halálesetek.

A következő hetekben a göteborgi régióban vészhelyzetben ellátható személyek száma meghaladhatja a 200 ezret. Ennek oka, hogy az Everdrone a régión belül kiterjeszti a szolgáltatását. Az alkalmazott drónt GPS-szel irányítják és számos fedélzeti szenzorral rendelkezik, amelyeknek köszönhetően olyan helyeken is leszállhat, ahol nincsenek GPS-jelek, például egy két magasház közötti területen. A szenzorok között van egy a környezetet érzékelő sztereókamera, a felszínt elemző leszállórendszer, egy azonosítójel, amelyet a repülőgépek is használnak, valamint egy mobilrendszer.

Mats Sällström, az Everdrone vezetője közölte, hogy a szolgáltatás kiterjesztése meghatározó mérföldkő a számukra. Az, hogy megkapták az engedélyt, bizonyítja, hogy a technológia skálázható és a szabályozási modelljük működik. A svéd hatóságokkal való együttműködés egy új szabványt jelent a biztonságos autonóm robotrepülőgépes műveletek területén. A megoldás átmeneti és addig jelenthet segítséget, amíg a mentők a helyszínre érkeznek. Egy szívleállás esetén a túlélési esélyek percenként 10 százalékkal csökkennek.

A pilóta nélküli légi járművekkel kiszállított első felszerelések vérkonzervek és laboratóriumi minták voltak és azokat a három nagy göteborgi kórház között továbbították. A módszer előnye a gyorsaság, hiszen az egészségügyben minden perc számít. A közutakon való szállítás lassabb, például a dugók miatt. Az Everdrone a svéd nemzeti vészhelyzeti telefonközponttal és - a kutatás-fejlesztés területén - a Karolinska Intézet Újraélesztés-tudományi Központjával is együtt dolgozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lapajka #2
    Drónnal házhoz szállított székely sör már évek óta van Erdélyben...
  • bandeeeeee #1
    Jujjdejó! Megint egy rakás embertől elveszik a munkát a robotok. Bravó!