Berta Sándor

Először töltött fel egy drón egy harci repülőgépet

A repülés történetében első alkalommal került sor ilyen művelet végrehajtására.

Az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete számolt be arról a sikeres kísérletről, amelynek keretében először töltött fel üzemanyaggal egy pilóta nélküli légi jármű egy vadászrepülőgépet. A nyilvánosságra hozott videóban jól látható amint az amerikai haditengerészet F/A-18E Super Hornet típusú harci repülőgépe megközelíti a Boeing által gyártott MQ-25 Stingray típusú drónt. Amint sikerült megvalósítani a csatlakozást, a pilóta nélküli légi jármű azonnal kezdte áttölteni az üzemanyagot.


A kísérlet keretében különböző repülési magasságokon és eltérő sebesség mellett végezték el a teszteket. A vadász- és a robotrepülőgép összesen több mint tíz percen át volt összekötve egymással, és ez idő alatt az MQ-25 Stingray kereken 150 kilogramm üzemanyagot töltött át az F/A-18E Super Hornetbe. A két légi jármű közötti távolság bizonyos esetekben mindössze 6 méter volt.

Az amerikai haditengerészet az eseményt egy olyan mérföldkőnek nevezte, amely a légierőt és annak harci repülőgépeit, illetve drónjait egy új szintre emelte. A pilóta nélküli légi járművekkel megvalósított utántöltés jelentős mértékben megnöveli a katonai repülőgépek hatótávolságát és nagyobb rugalmasságot biztosít a fegyveres erők számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!