Berta Sándor

Biztonságosan repülhetnek a drónrajok

A robotrepülőgépek a saját és a társaik viselkedését is képesek előrejelezni.

A Lausanne-i Szövetségi Műszaki Egyetem (EPFL) mérnökei egy olyan rendszert hoztak létre, amelynek segítségével a pilóta nélküli légi járművekből álló flották biztonságosan és gyorsan tud repülni. A megoldás ráadásul lehetővé teszi a drónok számára, hogy előrejelezhessék a saját viselkedésüket és a mellettük haladó robotrepülőgépek viselkedését, hogy elkerülhessék az összeütközéseket.

Dario Floreano, az EPFL mérnöki iskolájának professzora és az egyetem intelligens rendszerek laboratóriumának vezetője kijelentette, hogy a pilóta nélküli légi járművekből álló raj megváltoztatja a repülési útvonalát azért, hogy kikerüljön egy útjába kerülő akadályt. Ez annak köszönhető, hogy az egyes tagok képesek egymással szinkronizálni a mozgásukat. Amennyiben például egy drón balra megy, akkor a többiek is követik a példáját, mert reagálnak a mozgására.


Enrica Soria doktorandusz hozzátette, hogy Floreanóval közösen egy olyan megelőzésre képes kontrollmodellt alkottak meg, amellyel a robotrepülőgépek nem csupán egy, a rajban lévő másik pilóta nélküli légi járműre tudnak reagálni, hanem a saját viselkedésüket is előre tudják jelezni. A modell segítségével az egyes drónok például képesek megállapítani, hogy az egyik szomszédjuk lelassul, ugyanakkor az önmagában nem jelenti azt, hogy nekik is követniük kell a példáját. A modell egyszerű szabályokat követ, például figyelembe veszi az előre meghatározó legkisebb sebességeket és a közös repülési irány betartását. A robotrepülőgépek sokkal önállóbban tudnak így közlekedni, mint ha egy központi számítógép utasításait követnék.

Soria közölte, hogy az általuk kifejlesztett modell esetében mindegyik pilóta nélküli légi jármű helyi információkkal vezérelhető és önállóan módosíthatja a repülési pályáját. Az első tesztek azt mutatják, hogy az új rendszer javítani tud a sebességen és a biztonságon az olyan területeken, ahol a drónoknak számos akadályt kell kikerülniük. Floreano úgy vélte, hogy a madárrajok hasonló módon viselkedhetnek, ezért még a nagyobb madárrajok is szinte minden esetben el tudják kerülni az ütközéseket. A tagok egymással szinkronban mozognak, mintha műrepülők lennének, akik a részletekről egyeztettek a mellettük haladókkal.

2016 novemberében egy kínai bemutatón már látható volt egy 20-25 robotrepülőgépből álló raj. Majd 2017-ben a Pentagon, tavaly szeptemberben pedig az orosz fegyveres erők is teszteltek egy pilóta nélküli légi járművekből álló rajt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!