Gyurkity Péter

Lefoglalták a TSMC teljes kapacitását

Ezzel mind az 5, mind pedig a 3 nanométeres technológiánál betelt a lista, többen lemaradhatnak.

A TSMC az elmúlt hónapokban leginkább a pandémia, valamint az erős kereslet miatt kialakult készlethiány kapcsán szerepelt a hírekben, ahogy egyre több vásárló igyekezett magának jelentős kapacitást lefoglalni. A friss hírek szerint ez két gyártástechnológiánál is a lista betöltését eredményezte, így egyes gyártók kénytelenek lesznek másfelé fordulni.

A tajvani cég nemrég már az 1 nanométeres chipek fejlesztését is megkezdte, ez azonban még odébb van, egyelőre az 5 és a 3 nanométeres gyártástechnológia van soron, amely az idei, illetve a jövő évi igényeket elégítheti majd ki. Egy külsős beszámoló szerint azonban az érdeklődés olyan mértékű volt, hogy már most lefoglalták a teljes kapacitást, amire jó példa, hogy az Apple egyedül 100 millió A15 Bionic chipet rendelt meg tőlük, amely az N5P névre hallgató technológiára támaszkodna, az idei iPhone-generáció erejét adva. A TSMC azonban már dolgozik a 3 nanométeres A16 Bionic chipen is, amely az egy év múlva esedékes iPhone-telefonok alapját adná, emiatt pedig más érdeklődők kénytelenek lesznek egyéb cégek felé fordulni, még akkor is, ha azok megoldásai elmaradnak a TSMC által biztosított szinttől.

A Qualcomm például jelenleg is a Samsungra támaszkodik a Snapdragon 888 chipek gyártásánál, többek között azért, mert esélyük sem volt a TSMC kapacitásának egy részét lefoglalni. Amennyiben azonban 2022 második felében megnyílik erre a lehetőség, könnyen lehet, hogy a TSMC felé fordulnak, vagyis a tajvani cég gyárthatná le a Snapdragon 898 Plus chipeket, amelyek 4 nanométeren készülnének. A hírek szerint mind a TSMC, mind pedig a Samsung a 2 nanométeres technológiáig készítette el a házon belüli menetrendet, eközben azonban az IBM már le is gyártotta saját ilyen megoldását, bár ők nincsenek jelen az okostelefonok szegmensében, így ezen fejlesztésük nem igazán lesz hatással erre a területre. Mégis, a tény, miszerint egy körömnyi területen már 50 milliárd tranzisztort sűrítenek össze, jól jelzi, hogy hamarosan újabb nagy előrelépésre számíthatunk.

A gyártók számára tehát egyelőre a TSMC kapacitása az egyik legfontosabb kérdés, a téma nyilván az elkövetkező hónapokban is kiemelt fontosságú lesz, sok minden múlik majd az itteni fejleményeken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #2
    Az nVidia 40xx és 50xx is újra velük készül.
  • caprine #1
    Tsmc részvényeket kellene venni:)))