Gyurkity Péter

Nagyot kaszáltak a víruson a félvezetőgyártók

A pandémia következményei kedveztek a gyártóknak, ez a jövő év közepéig kitarthat.

A COVID-19 megjelenése és gyors elterjedése kapcsán többször írtunk már a munkahelyi és otthoni változásokról, ahogy széles tömegek voltak kénytelenek az otthoni munkára váltani. Tulajdonképpen egy korábban is zajló folyamat gyorsult fel, viszont ez nagyon kedvezett a félvezetőgyártóknak, akik szépen kerestek a víruson.

A TrendForce tette közzé saját felmérését az elmúlt év utolsó napjaiban, amelyben ezen cégek forgalmára, az ennek következtében előálló nagyobb bevételre koncentrálnak. Az anyagból megtudhatjuk, hogy a félvezetőgyártók 2020 során csaknem 85 milliárd dolláros forgalmat bonyolítottak le, amely 23,7 százalékos növekedést jelent az ezt megelőző évhez képest. Az elsődleges ok természetesen a nagyobb kereslet volt, emiatt az OEM-gyártók igyekeztek minél nagyobb készleteket felhalmozni, vagyis sokkal több komponensre volt szükségük, mint egy évvel korábban. A folyamat idén is folytatódni fog, viszont ennek üteme nagyjából 6 százalékra mérséklődhet, mivel egy jóval vegyesebb képet kapunk majd, ahogy lassan, fokozatosan visszatérünk a normalitáshoz.

Az elemzők arra számítanak, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború folytatódni fog (ezt ugyanis nem az amerikai elnök személye határozza meg), egymás után jönnek majd a vakcinák és nagyobb tömegeket olthatnak be, az erős kereslet viszont egyelőre megmarad, ez ugyanis csak az idei év második felében mérséklődhet, ahogy lassan visszaszorítjuk a vírust, annak terjedését. Az 5G és a WIFI 6 terjedése szintén a keresletet erősíti, viszont nemcsak a hálózati komponensek iránt lesz majd nagyobb igény, hanem a laptopok, okostelefonok, szerverek, TV-k, és autók iránt is jelentős érdeklődést tanúsítanak majd a vásárlók, hogy a gazdaság is visszanyeri korábbi lendületét.

A második félévben az 5G ellensúlyozhatja a most kiemelten erős kereslet gyengülését, a technológiát támogató okostelefonok várhatóan széles körben elterjednek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)