Gyurkity Péter

Bemutatkozott a Windows 11

Az új kinézet mellé az androidos alkalmazások támogatása társul.

Nem is olyan rég számoltunk be arról, hogy az Intel új chipjei együtt érkezhetnek majd a friss Windows operációs rendszerrel, ezt akkor sokan kétségbe vonták. A Microsoft most maga részletezte a következő verzió főbb újításait, ezzel a Windows 11 létezése immár hivatalos.

A cég saját oldalán vehetjük szemügyre a főbb változásokat, amelyek egy meglehetősen hosszú listán helyezkednek el. A legszembetűnőbb eltérés a kinézet, amely valóban jelentős mértékben módosul, ezzel kapcsolatban rögtön feltűnik, hogy a tálcán elhelyezett ikonok ezúttal középen bukkannak fel, az innen nyíló ablakok pedig némileg elválnak a vízszintes sávtól. Az Action Center saját ablakában szétválnak az értesítők és a gyors műveletek, eközben viszont kényelmesebbé válik az érintőképernyők kezelése (további mozdulatok integrálásával), javul a virtuális asztalok és a multitaszk támogatása, megjelenik a Teams mélyebb integrációja, a frissítések kisebbek lesznek, a Direct Storage révén pedig gyorsulnak a játékok. A Microsoft Store kínálatában megjelennek az androidos appok, az első körben ezt az Amazon boltja és az Intel Bridge technológia segítségével valósítják meg, így kérdéses, hogy mi lesz az AMD chipjeivel ellátott PC-kel.


A hardveres követelmények részletes listáján a webkamera kötelezővé tétele is megtalálható, legalábbis a laptopok és a táblák esetében, amely 2023-tól jelenik meg. Az S Mode alkalmazása esetén kizárólag a Microsoft Store felületén letöltött appok lesznek futtathatók, eközben a Cortana már eltűnik a tálcáról, az Internet Explorer letiltva marad meg a rendszeren belül, a Start Menu (egyelőre) nem támogatja a mappákat és az átméretezést, a Wallet, a Tablet Mode, a Timeline és a Math Input Panel távozik a rendszerből, míg a Snipping Tool jelentősen módosul, az eddig a Snip & Sketch néven futó app funkcióinak átvételével. A Skype helyett a Teams bukkan fel a listában, de emellett szintén a kukába kerül a 3D Viewer, a OneNote for Windows 10, illetve a Paint 3D.

Az első körben az Insider-tagok próbálhatják majd ki az új verziót, amely az év végén, az ünnepi szezonban válik majd mindenki számára elérhetővé – a regisztrált Windows 10-szoftvert használók számára ingyenes frissítésként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BruceZ #40
    "Szvsz. sokkal jobb lett volna ha az uj feature-ok a win10 ingyenes negyedeves frissiteseben jonnek ki. De persze kell a penz, szoval johet majd a win12 is, nehogy lemaradjanak verzioszamban az apple mogott."

    Úgy tudom win10-ről ingyenes lesz a váltás, allenben nem lesz minden vas kompatibilis, így van aki kénytelen 10-en maradni.

    Ugyan ez lesz most az új IOS-nális. Bár lehet upgradelni mindenkinek, van akinek nem lesz érdemes, mert nem bírja el a vas.
  • zola2000 #39
    Mondjuk az android appok támogatása fontos lehet mert a microsoft eléggé próbálja felszínen tartani a surface tableteket, és a windowsos programok nagy részének kezelése nem egy nagy élmény ha csak érintőkijelző van.

    Az a baj hogy sok dolog ami tableten jól jön inkább zavaró/felesleges lehet asztali pcn, és fordítva.
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2021.06.28. 09:50:24
  • kvp #38
    "Fusd már végig a MS W11 dokuját, mert tényleg kezd kínos lenni a beszélgetés."

    Mar korabban megtortent. Velemenyem szerint a microsoft megint a spanyol viaszt probalja eladni forradalmi uj feature-kent. Gyakorlatilag futnak technologiaban a tobbi os mogott es egy rakat otletuk az osidokbol szarmazik. Mindezt ugy, hogy a legtobb uj feature-t kepesek voltak 3rd party fejlesztok evtizedekkel korabban berakni a windows-ba. Persze szep es jo, hogy most mar alapbol benne lesz mindez az os-ben, de akkor sem forradalmi. A tobbi, foleg a gui-s valtoztatasok egyszeruen csak a felhasznalok szivatasa. Nem erdekel senkit a design es az ikonok formaja, altalaban csak hasznalni szeretnek az emberek a rendszereket, anelkul, hogy azon kellene gondolkozni, hogy eppen aznap mi merre van es hogy holnap ott lesz-e meg.

    Szvsz. sokkal jobb lett volna ha az uj feature-ok a win10 ingyenes negyedeves frissiteseben jonnek ki. De persze kell a penz, szoval johet majd a win12 is, nehogy lemaradjanak verzioszamban az apple mogott.

    ps: A win32 tamogatas elhagyasaval kapcsolatban az jut eszembe, hogy a regi posix api-t is kidobtak (2x, jo ideig csak 3rd party volt helyette) az os/2 api-t is kidobtak, aztan a win16 api-t is. Remelhetoleg a win32-x86 marad meg jo ideig, az arm-okon is. (ceges szempontbol ez az egyik must have feature a windows-okban es jelenleg ugy nez ki, hogy a hordozhato pc-k par ev mulva mar csak arm-ok lesznek)
  • MerlinW #37
    Így van.

    @kvp Fusd már végig a MS W11 dokuját, mert tényleg kezd kínos lenni a beszélgetés.
  • Gabbbbbbbbbbbb #36
    Csak a 32bites Windows, a 32bites processzorok tamogatasa szunik meg, szerintem a 32bites szoftverek futtathatoak maradnak.
  • kvp #35
    A legtobb uj processzorban benne van a szukseges hardver. Kulso kartyat csak a PC-s jatekosok es a gepeket grafikus munkara hasznalok (kep/video feldolgozas vagy CAD) vesznek. Boven eleg ha minden uj intel, amd es arm processzor beepitett videokartyaja tamogatja a szukseges feature-oket.

    Alapvetoen a nagyobb gond a regi szoftverek tamogatasanak kivezetese lesz. A win32-es alrendszer nagyon regen (1993) jelent meg a windows-okban (win3.1-hez meg opcionalisan telepitheto volt). Ha ezt megszuntetik, akkor nagyon sok regi vallati szoftver es jatek esik ki a hasznalhato programok korebol es ezek futtatasa a windows irodai es jatekos hasznalatanak fo oka. Magyarul a win32 tamogatas kivezetesevel a macosx szinte osszes jelenlegi versenyhatranya megszunne. Kerdes, hogy megkockaztatjak-e a windows RT bukasa utan.
  • mumoka 2012 #34
    a szegény ebe megint bele bukik mer dx12 kártya az egekbe az ára és anélkül meg el sem indul a Windows 11 . a másik ki a fene tud venni félmilios kártyát.
  • PLaci #33
  • MerlinW #32
    Látom nem érted, nem baj xD
  • PLaci #31
    mEgÍrTaM mÁr EgY mÁsIk ToPiCbAn OkOsToJáS

    Nem mondták még neked, hogy ne nyomd fullba a kretént? Inkább menj el aludni, mert hülyeségeket irkálsz hajnali fél háromkor.

    Alf+F4.... K. jó... Az átlag-felhasználók 99,9999% -a, illetve a magukat informatikusnak mondók 75% -a nem fog tudni róla. Egyeseknek a telepítő képernyőn az eddigi bal alsó sarokban található "offline account használata" gomb megtalálása is nehézséget okozott. (Lásd: repvez, #23)