• kvp
    #5
    A fo gond a processzorok biztonsagi rendszere. A legtobb mai desktop alaplap nem tartalmaz alapbol tpm chipet, a legtobb laptopba pedig az elavult regi szabvanyt raktak. A legmodernebb processzorok viszont mar beepitve tartalmazzak a ma elerheto legujabb megoldast, raadasul tavolrol konnyen frissitheto modon. (ami akar kikapcsolt processzor, de aram alatt levo alaplap eseten is mukodik, ha a wake on lan tamogatas el es a rendszernek van tavoli szerviz uzemmodja)

    Nagyon sok gepnel (desktopoknal es pc-knel is) alapbol le van tiltva az UEFI vagy ki van kapcsolva a secure boot funkcionalitas. Ez azt jelenti, hogy a gepek kepesek a windows 10 mellett alternativ operacios rendszereket is elinditani (pl: win7, barmilyen linux). Amint a felhasznalo megszunteti ezt a lehetoseget (pl. a Secure Boot elesitesevel az UEFI setup-ban) akkor valoszinuleg mar a windows 11 is kepes lesz telepulni. A megoldas lenyege, hogy a termek kulcs telepitve legyen a gep boot rom-jaba. Ha a windows 10 kulcsa megmarad a windows 11-hez is, akkor a gepek kepesek lesznek mindket rendszert futtatni, bar az uj gepes hirek alapjan az uj elotelepitett gepek mar csak a windows 11 sajat boot kulcsat kapjak meg es nem is lehet majd semmilyen mas rendszert telepiteni rajuk. (esetleg a win10 downgrade-et is megveheti hozzajuk a gyarto ha szan ra penzt)

    A fentiek miatt a mai gepek tobbsege nem fogja tudni futtatni a win11-et, csak akkor ha gyengitik a kovetelmenyeket es vagy hajlandoak lesznek kiadni egy win10-es kulccsal is indithato win11-et vagy eltorlik a secure boot kovetelmenyt. (az utobbi nem valoszinu) Igazabol minden konzol, iphone es zarolt bootloader-u android-os keszulek igy mukodik, tehat varhato volt, hogy kotelezove teszik a windows-okhoz is.

    ps: A secure boot azert is jo, mert amennyiben a diszk titkositas is aktiv vagy a hattertar fel van forrasztva az alaplapra, akkor os hiba eseten nem lehet tobbet hozzaferni a gepen tarolt szemelyes adatokhoz. Ez utobbi a helyzet a zarolt bootloader-u android-os telefonoknal is. Ha a szoftver valamiert tonkremegy, akkor vagy a markaszerviz megjavitja vagy venni kell egy uj gepet.