Berta Sándor

Egyetlen Windows lesz

Gyakorlatilag hivatalossá vált, hogy az operációs rendszer új változata váltja majd fel a jelenlegi három platformot.

Jelenleg egyaránt elérhető a Windows 8/8.1, a Windows RT és a Windows Phone, amelyek a felületüket tekintve rendkívül hasonlóak, azonban a funkcióik szempontjából eltérőek. Ezen változtatna a Microsoft a jövőben, azzal, hogy egy egységes Windows-verziót ad ki. Satya Nadella, a konszern vezérigazgatója elemzőknek arról beszélt, hogy a Windows következő változata egyetlen operációs rendszerben egyesíti a mostani három kiadást, mindez azt jelenti, hogy az új szoftver számos képernyőméretet fog támogatni. Ballmer idejében még külön fejlesztőcsapata volt mindegyik verziónak, de Nadella szerint ez már a múlt.

A várhatóan 2015 áprilisában érkező Windows 9 egyaránt jól fog működni okostelefonokon, táblagépeken, laptopokon és asztali számítógépeken. A hírnek a felhasználók mellett a fejlesztők fognak leginkább örülni, hiszen így az eddiginél sokkal könnyebben készíthetik majd el a programjaikat a különböző eszközökre és a változtatás lendületet adhat a fejlesztéseknek.

A Microsoft már megtette az első lépést a megfelelő irányba, hiszen a BUILD 2014 konferencián bejelentette az úgynevezett univerzális alkalmazásokat, amelyek kódjai 90 százalékban újrafelhasználhatók egy új szoftververzió elkészítésekor. Amennyiben az elképzelés beválik, úgy a felhasználók egy programot több készüléken használhatnak majd. Mindezektől függetlenül a vállalati, illetve a fejlődő országokba szánt, Binggel egybeépített egyéb változatok nem szűnnek meg.

Steve Ballmer, a Microsoft akkori vezérigazgatója tavaly októberben elmondta, hogy a fejlesztést abba az irányba akarják folytatni, hogy minden eszközön egyetlen Windows operációs rendszert lehessen használni. 2013 decemberében kiderült, hogy Threshold kódnév alatt egyesülnek az Xbox One, a Windows 8 alapú PC-k és a Windows Phone operációs rendszerei.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 100pole #22
    Ez az, hazudtak! Már formázom is az SSD-t új fájlrendszerre és telepítem a Linux-ot! :DDD
  • Macropus Rufus #21
    Innen a jövőből üzenem: Win10 támogatása 2025-ben megszűnik és Win11 meg kb. 2 hónap múlva itt van. Nesze b@szmeg egy windows lesz mi?
    Hazug banda.
  • zola2000 #21
    Az eddigi exek biztosan nem fognak működni armen.

    Az működhetne, hogy ezentúl a telepítő fogja telepítéskor fordítani a kódot arra a platformra amire települ, esetleg a telepítő tartalmazni fog kétféle kódot (x86 és arm) egy lefordított kód úgyis csak pár mega.

    Szerintem nem lehetetlenség áthidalni a problémát.
  • Andrevv #20
    Az sem mindegy, hogy az az exe natív környezetben fut, vagy van a háttérben egy emulátor. Tudom, a wine nem emulátor, éppen ezért ARM-re nincs x86-os exe-t futtatni képes wine, ez nem így működik, túlságosan különbözőek.
    Szerintem amit a MS mesél az annyiból áll, hogy a metro/modern felületre írt silverlight stílusú appjaik fognak működni mindegyiken. De ez eddig is nem így volt? Egyáltalán használ valaki valamit a start képernyőről? :) Buta kis programok amik nem jók semmire teljes képernyőben. Ez aztán az innováció. Akkor már inkább a hagyományos, multitaszkos asztali felület, sőt, követelem vissza az XP-t. Adjanak ki valami új DOS rendszert ha már butítani akarnak...
    Ha tovább fogják erőltetni az érintőképernyős bullshitet PC-re, akkor végre eljön a linuxok ideje és megszabadulhatunk ettől a windóz monstrumtól...
    Az egyetlen előnye a windowsnak a visszafele kompatibilitás, az hogy 10 éve megírt programok is használhatóak. Ezek tuti nem fognak menni ARM-en és ha tovább romlik a kompatibilitás, pár év múlva MS munkások leépítéséről fogunk itt olvasni.
  • Macropus Rufus #19
    vannak már intel atom-al szerelt mobil eszkzök is. ARM-n meg nem lesz egyszerű a megoldás, de a linux is elindítja már az exe-t, csak nem árt ha van egy jól konfigolt wine a gépeden. Nem kérdez semmit. Klikk az exe állományra és már indúl is.
  • Macropus Rufus #18
    én inkább azt a megoldást támogatnám, ami arról szól, hogy a telefonom egyben az irodám is.
    Otthon/munkahelyen dokkolóra kötve rendes monitort használok, nomrális egérrel és billentyűvel. Aztán amikor végzek a melóval v. elmegyek valahová, a kütyüt kiszedem a dokkolóból és onnantól mobil eszközként használhatom. A mérete nem lenne hatalmas, mert telefon ként is akarom használni, max 6-6.5". Többre nincs is szükség. Ennek szerintem több értelme van mint az, hogy azt a rendszert erőltetem egy telefonra ami még pc-n is fel tudja zabálni az erőforrásokat.
  • Macropus Rufus #17
    az, hogy fullhd v. 4k videót tudsz lejátszani a telóddal egy célhardvernek köszönhető és nem azért mert olyan kraftos a cpu/gpu páros a kütyüben. A mai telefonok hardware teljesítménye messze elmarad egy pc/laptop-hoz képest. A telefonok sebességét igazából akkor tudod megnézni amikor kikapcsolod őket. Értsd: kiveszed az aksit belőle, ui. sima kikapcs, csak standby módba rakja a kütyüt. Na akkor megnézheted a sebességét: egy átlagos laptop egy 20x nagyobb op.rendszert hamarab tőlt be mint a telefon a saját op.ját. Saját teszt: OpenSuSE 13.1 64bit bekapcsolástól a használatik 9.5másodperc (laptop egy HP 6730b 2GB memoriával 256GB SSD)
    megjegyzem: egy filléres laptop is lejátsza a fullhd filmet, sőt ha kell a 4k-t is amennyiben rendelkezik célhardverrel. Ua. simán el fog feküdni egy alap 3d játék futtatásakor. Tipikus példák erre at Intel GMA grafikus chipek. Mindegyik tudja a fullhd-t, de 3d-ben már csírák.
  • Andrevv #16
    Én megeszem a kalapom ha ugyanaz az exe menni fog x86-on és ARM-en.
  • gergely1991 #15
    Remek,a vírusíróknak szintén egyszerűbb dolguk lesz...
  • zola2000 #15
    Az hogy ugyanaz a program fut működhet úgy is, hogy pl egy médialejátszó pcn ablakban menükkel rendesen, mobilon ugyanaz a progi, csak más uival (azért írtam pl médialejátszót, mert annál mobilon is, és pcn is ugyanazt kell tudnia) de írhatnám az utorrentet is, ami ugyanazt tudja androidon és windowson, az is lehetne egy program csak ás uival, ezt lehet jól csinálni, meg el is lehet nagyon rontani.