Berta Sándor

A kvantum­számítógépek válnak prioritássá Németországban

Az ország méltó vetélytársává akar válni az USA-nak, 2 milliárd eurót költenek erre.

A gazdasági és a tudományos élet szereplői is nyomást gyakorolnak a német kormányra azért, hogy az országban öt éven belül jelenjenek meg ezek az eszközök. Egy szakértői testület bemutatta a német kancellári hivatalnak azt az ütemtervet, amelyből kiderült, hogy az európai uniós állam miként építhet meg egy kvantumszámítógépet.

A grémiumot Peter Leibinger, a Trumpf nevű cég fejlesztési vezetője és Stefan Filipp professzor, müncheni fizikus irányítja, a tagok között pedig megtalálhatók az olyan óriáscégek, mint a BASF, a Bosch és a Volkswagen munkatársai. Leibinger hangsúlyozta, hogy ha az ipar, a tudomány és az oktatás erős partnerei együttműködnek, akkor a német ipar tíz éven belül vezető lehet ezen a területen és öt esztendőn belül elkészülhet az első német versenyképes és bővíthető kvantumszámítógép.

A német nagykoalíció a konjunktúraprogramjában a kvantumtechnológia támogatására 2 milliárd eurót különített el. A McKinsey az aktuális tanulmányában ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy Németország ezzel a csomaggal lazán lépést tarthat az olyan vetélytársaival, mint az Amerikai Egyesült Államok. A kérdés, ahogy ilyenkor lenni szokott, inkább az, hogy az összeget mennyire sikerül hatékonyan felhasználni.

Jelenleg a területen az USA azért piacvezető, mert olyan óriáscégek is foglalkoznak a fejlesztésekkel, mint a Google és az IBM. Ezzel szemben Németországban a szoftveres oldal, például a kapcsolódó algoritmusok fejlesztése volt eddig a középpontban. Az ágazatban a startupok területén is az USA és Kanada vezet. Európa ettől függetlenül jó pozícióban van, de szükség lenne az összefogásra és egy közös vízióra, csak így lehetne ugyanis a szükséges szoftver- és hardverszakértelmet egyesíteni. Ebben a folyamatban főszerepet kell szánni az Atos francia IT-konszernnek, amely egyike a terület vezető európai képviselőinek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #5
    Bürokrácia... A vezető döntéshozók még az okostelefont is sci-fi találmánynak érzik a koruknál fogva... stb.

    A mienk sem fényes a technológia terén, ezért is törekszik a földesúri állapotok visszaállítására. Azt még meg tudja érteni.

    "Orbán Viktor nem igazán ért a számítástechnikához. Most már sokat léptünk előre, mert például SMS-t tud küldeni, fogadni. És tudja, mi a fax és az e-mail közti különbség" - Kubatov Gábor, 2014

    Sajnálatos tény, hogy a világot olyanok irányítják akik az életük nagy részét a múltban élték le, és nem a jövőben fogják, persze emiatt a csúnya háttérhatalmak irányítják őket, vagyis a tanácsadóik akik értik a világot, de a saját hasznukat fontosabbnak látják mint a közét.
  • kvp #4
    Kina _is_ elhuzott. Raadasul a kinai optikai rendszer azert is jo, mert lehet belole hagyomanyos Neumann elven programozott rendszert is epiteni, tehat az illesztes a kulonbozo technologiak kozott nem annyira bonyolult es sokkal gyorsabb mint az eddigi megoldasok eseten.
  • SANTANTICA #3
    ez már csak kapkodás.....Kína (ebben is) már elhúzott
  • Sydra #2
    Tervgazdálkodás. Német narancs.
  • Agyturbinikusz #1
    Azt azert elarulhatna valaki nekem, mi tartott ezen olyan sokaig? Mi kellett ahhoz, hogy felismerjek ez a jovo? Mert ahogy latom, a tobbiek ezt megl;eptek cirka 20 evvel ezelott.