Berta Sándor

A Linux Alapítvány fejleszti a jövőben a Servo böngésző­motort

A Mozilla átszervezése erre a projektre is komoly hatással van.

A szervezet augusztus végén jelentette be, hogy meghosszabbította a Google menedzsmentjével kötött együttműködési megállapodást és a böngészőjében továbbra is annak keresőjét fogja használni. A döntéssel párhuzamosan kiderült, hogy elbocsátásokra kerülhet sor a Servo kísérleti böngészőmotort fejlesztő csapat esetében is.

Most ismertté vált, hogy a Rust programozási nyelven írt Servót a Mozilla átadta a Linux Alapítványnak, így az fejleszti majd tovább egy projekt keretében. A Servo fejlesztését a Samsung és a Huawei kutatási részlege, a Futurewei is támogatja.

A Mozilla a böngészőmotort először 2012-ben mutatta be és kísérleti célokat szolgált, a Rust programozási nyelv egyik első nagy projektje volt. Időközben a Servo néhány eleme a Firefox részévé vált, köztük van a CSS-motor vagy az úgynevezett webrenderelő, amelyre a Mozilla a Hacks blogbejegyzésében utalt. A Servo céljai a jövőben sem fognak változni, a résztvevők továbbra is egy olyan gyors és főleg biztonságos böngészőmotort akarnak fejleszteni, amely zökkenőmentesen integrálható más programokba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!