SG.hu

A Qualcomm felvásárolná az Intelt

Míg az Intel az elmúlt években nehézségekkel küzdött, más chipgyártók a kereslet fellendülése miatt virágoznak.

A Qualcomm az elmúlt napokban megkereste riválisát, az Intelt, hogy ők felvásárolnák a gyengélkedő Szilícium-völgyi óriást. A Qualcomm még nem tett hivatalos ajánlatot az Intelre, és az üzletkötés előtt komoly akadályok állnak. Bármilyen ügylet valószínűleg jelentős szabályozási ellenőrzést vonna maga után, tekintettel mindkét chipgyártó hatalmas méretére és nemzetbiztonsági jelentőségére. Nem világos, hogy a hatóságok megengednék a Qualcommnak, hogy megvásárolja az Intelt anélkül, hogy átvenné annak küszködő chipgyártói üzletágát, és az is tisztázatlan, hogy a Qualcomm vállalná-e ezt a bonyolult feladatot. Az ügylet ráadásul költséges is lenne. Az Intel részvényei az elmúlt évben közel 40 százalékkal estek, de piaci kapitalizációja így is 93 milliárd dollár. A Qualcomm, amelynek részvényei 55 százalékkal emelkedtek, piaci értéke 169 milliárd dollár.

Egy évtizeddel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, hogy bármelyik chipgyártó rivális fontolóra vegye az Intel felvásárlását. De az évek óta tartó vezetőségi problémák és a technológiai átállások elmaradása meggyengítette a Szilícium-völgy egykor egyik legerősebb vállalatát. Az Intel lemaradt a mobiltelefonokba szánt chipek értékesítéséről, és nem tudta kihasználni a mesterséges intelligencia fellendülését sem, mely területet a rivális Nvidia ma már az adatközpontokban használt speciális chipekkel ural. Az Intel chipgyártása - amely egykor a legfejlettebb volt - szintén elvesztette technológiai vezető szerepét a Taiwan Semiconductor Manufacturing Companyval szemben.

Az Intel problémái augusztus elején csak fokozódtak, amikor 1,6 milliárd dolláros negyedéves veszteséget jelentett be, és hogy 15 ezer munkahely leépítését tervezik. A vállalat a CHIPS-törvény nevű jogszabály alapján az amerikai szövetségi finanszírozás legnagyobb tervezett kedvezményezettje, de így is további költségcsökkentő lépéseket tervez, amelyek között szerepel az új németországi és lengyelországi üzemek létesítésének szüneteltetésére vonatkozó terv.

A San Diegó-i székhelyű Qualcomm vezető szerepet tölt be a mobiltechnológiában, és olyan cégek okostelefonjaiban használt chipeket szállít, mint az Apple és a Samsung. Az Intellel ellentétben a Qualcomm soha nem üzemeltetett gyárakat, ami egy olyan költséges üzletág, amelyet a legtöbb chiptervező elkerül. Így valószínűbbnek tűnik, hogy csak az Intel chipek tervezésével foglalkozó üzletága iránt érdeklődik, valamint szüksége lenne a PC-s szoftverek és az e rendszerek értékesítésére szolgáló csatornák terén szerzett széles körű szakértelemre - mondta Patrick Little, a Qualcomm korábbi vezetője, aki jelenleg a SiFive, egy processzorterveket értékesítő szilícium-völgyi startup vezérigazgatója. "Ezek olyan dolgok, amelyeket a Qualcommnak idővel magának kell kiérlelnie” - mondta Little. „Ha együttműködnének az Intellel, vagy valahogyan részesednének az Intelből, az felgyorsíthatná stratégiájuknak ezt a részét.”

Az Intel megvásárlására irányuló bármilyen törekvés valószínűleg kemény trösztellenes felülvizsgálattal nézne szembe, és nemzetbiztonsági okokból is alaposan megvizsgálnák, mivel az Intel tervezési és gyártási műveletei fontosak a védelmi alkalmazások és az Egyesült Államok általános versenyképessége szempontjából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!