Berta Sándor

Nem csupán szebb lesz a Windows 10

Az optikai frissítés mellett akár új funkciókkal is kiegészülhet az operációs rendszer.

2019 december közepén vált ismertté, hogy megújítja az ikonokat és a logókat a Microsoft. Először a Windows Insider program résztvevői kapják meg az új ikonokat és logókat, majd később a többi felhasználó is. Ezzel együtt új külsőt kaphat a Windows 10, ugyanis a redmondi fejlesztők egy módosított kezelőfelületen dolgoznak. A projekt kódneve Sun Valley és egy elsöprő vizuális fiatalítást jelent majd a szoftver számára. Nemrég pedig hivatalossá vált, hogy nem lesz Windows 10X és a Microsoft a Windows 10 frissítésére összpontosít. A cél az operációs rendszer optikai és funkcionális megújítása, amely a várhatón ősszel érkező Sun Valley keretében valósulhat meg.

Most Mayank Parmat, a Windows Latest szerkesztője azt közölte, hogy a Microsoft egy nagyobb frissítésen dolgozik a Windows 10-hez és ezzel gyakorlatilag megerősítést nyert, hogy a Sun Valley mellett egy alapos ráncfelvarráson is át fog esni az operációs rendszer. A cél az, hogy a szoftver szebb és korszerűbb legyen.

Ezzel párhuzamosan a cég az új verzióval a felhasználói élményeken is javítani akar. Minderre egy megjelent álláshirdetés utal, amelyben az óriáscég egy olyan programmenedzsert keres, aki segíthet a fejlesztőcsapatnak a Windows UX-platformmal kapcsolatos fontos javítások meghatározásába, tervezésében és megalkotásában. Az illető feladata lesz emellett, hogy a jövőbeli operációs rendszer technológiákat és funkciókat szállítson a Reunion projekthez. Az álláshirdetést a Microsoft Interactive eXperiences Platform (IXP) Team adta fel, amely többek között a Windows és a Windows-alkalmazások által nyújtott felhasználó élményekért felel. Ez a csoport foglalkozik a Start menü, az Office irodai programcsomag, az Edge böngésző és a natív Windows-alkalmazások fejlesztésével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Macropus Rufus #24
  "Akkor ott vannak a többkképernyös megoldások, már szinte minden tud mindenre képet küldeni, de a winben még mindig nem lehet , a clone modban két külön felbontást beállitani a kijelzőknek, hogy mindegyik nativan jelenitse mmeg a képet. meg kiterjesztett modban is, ha beállitod a nativ képet akkor valami rejtélyes modon lesz egy fekete keret a kiterjesztett kijelzőn amit csak scale funkcioval lehet kinyujtani, de igy meg már nem lesz pixel helyes a kép. "
  sztem a clone mód adja magát, hogy miért nem lehet. De a logikusan végiggondolod akkor neked is át fog jönni. Ha a kisebb felbontást klónozod, akkor honnét fog jönni a többlet infó amit a nagyobb meg tud jeleníteni? Logikus, hogy sehonnét a bejövő infó x darab pixel az lesz átrakva a másik monitorra is. Ha a nagyobb monitort klónozod akkor meg evidens, hogy a kisebb felbontáson nem fog elférni a több képpont, tehát akkor a kisebb lesz a kiindulási pont. Ez sztem logikus.
  Persze vannak más rendszerek ahol megy a dolog, de ott sem olyan marha 1xü a dolog amennyiben 2 különböző felbontású megjelenítőről van szó.
  Ha viszont minden gond nélkül megoldja a rendszer akkor az nem klónozás, hiszen nem tartja meg a kiindulási állapotot. Pl. a felbontást átjavítja, ekkor meg az már nem klón, hanem kvázi egy kiterjesztett desktop amin pontosan az van megjelenítve ami az eredeti kijelzőn van. Ez nem klónozás, függetlenül attól, hogy a rendszer hogyan hívja.
 • Macropus Rufus #23
  "hogy fullHD-ra már nem mindig elég egy core2duo/phenomII teljesítménye, tök mindegy milyen OS alól próbálod lejátszani őket. Nem kell csodálkozni a ventilátorok felpörgésén. "
  hát régen volt az már amikor a cpu izomból akart filmet játszani. Már a 97-ben is voltak megfelelő hardware-ek erre. Ott van pl. a Creative Hollywood MPEG2 dekoder kártya amivel 97-ben DVD-t tudtál nézni egy 133Mhz-es gépen. (esetleg mpeg filmet)
  Jelenleg a videók lejátszásában a cpu-nak van a legkisebb feladata.
  De a tömörítést is már a vga végzi. Szóval ha a cpu ventije felpörög az nem biztos, hogy a film miatt van.
 • repvez #22
  Egy lenovo legion Y520as 256GB SSD M2es és 2TB HDD. teljesen uj telepités volt mikor megvettem 2018ban.
  De a fájlmüveletekben semmi gyorsaságot nem érzek a sima HDD-hez képest
  A windows intézőben az fájlok közötti keresés vagy a másolás sem és a programok telepitése sem. Persze nem amikor a HDD-re telepitem.
 • Gabbbbbbbbbbbb #21
  "Hiába van SSD-n a rendszer ha a napi használatban semi elönyét nem lehet észrevenni."
  Ott valami monumentális probléma van, ha nem lehet észrevenni. Mondjuk igen, ha sata2-őt használsz akkor szekvenciális írás/olvasásban nem lesz nagy a különbség. (Te is esetleg Win7/8>Win10 frissítést csináltál a felhasználói adatok megtartásával és azóta sem volt újratelepítve???)

  " a legtöbb ember felteszi a megfelelő gyári drivert akkor minek bele a windowsban helyetfoglalni a sokéves régi verzionak?"
  A legtöbb ember csak akkor telepít driver-t, ha a Windows nem támogat valamit. Mostanában már GPU driverek frissítéseit és legtöbben a Windows Update-en keresztül intézik. (pedig ott még értelme is lenne a frissebbet feltenni)

  "de mégis pörgeti a hardvereket egy sima weblap megnyitása vagy egy video lejátszása"
  Nem nagyon van olyan, hogy "sima weblap". Minden tele van nyomkövetéssel, script-ekkel, reklámokkal. Reklámblokkoló segít, de annak is van erőforrásigényei, annyira nem is kicsi..
  A video lejátszás meg olyan, hogy olyan codec-ek vannak ma már, hogy fullHD-ra már nem mindig elég egy core2duo/phenomII teljesítménye, tök mindegy milyen OS alól próbálod lejátszani őket. Nem kell csodálkozni a ventilátorok felpörgésén.

  -----------------------------------------------------------------------------------------

  A Hibaelhárító és kereső tényleg tragikomikus és nagyjából egyetértek a többképernyős működés általad felvázolt problémáival.


  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.05.30. 08:37:59
 • repvez #20
  jo, lenne ha valamit tényleg alkotnának az alapoktol és nem csak a cicomát reszelgetnék.
  Hiába van SSD-n a rendszer ha a napi használatban semi elönyét nem lehet észrevenni. annak ellenéére, hogy az SSD többszöröse az irás olvasás mint egy átlagos HDD-nek, napi használatban a file másolások vagy csak a fájlok mentése semmivel sem gyorsabb mint a régi rendszereken.

  DE nem csak itt a processzorok is sokszorosa a régi XP és Win7es rendszerekhez képest, de mégis pörgeti a hardvereket egy sima weblap megnyitása vagy egy video lejátszása, persze ez nem csak a win hibája, de részben hogy a többi program fejlesztőinek is olyan programot kell csinálnia amiben sok felesleges dolgot kell futtatni a windows miatt.

  A msik, hgy még a win 95 os alapjaitől benne lévő korlástozást is kibövithetnék, konkrétan a 8 potméter 32 gomb támogatását, ma már a gyári kontrollerek is több van, a házi készitésüekben meg jóval több, de most nem lehet késziteni egy olyan vezérlőpanelt amin ennél több van csak trükközéssel, vag ytöbb panelt csatlakoztatva a gépre vagy virtuálisan szoftverből.

  kellene egy olyan verzio a windowsbol, hogy csak az legyen benne ami feltétlenül kell, a legtöbb ember felteszi a megfelelő gyári drivert akkor minek bele a windowsban helyetfoglalni a sokéves régi verzionak?legyen egy generoic mindenre jó driver ami arra elég ,higy elinduljon a gép és fel lehessen telepiteni a megfelelő drivert.

  A hibaelhárito és kereső is egy hulladék, én még egyszer sem találtam meg drivert a beépitett illestőprogram keresővel, a hibaelháritássnál, meg csak olyan dolgokat ir amik semmire se jók és általában semmi ujdonságot nem mutat mint amit már mindenki tud, ugy mint a probálta már ujrainditani vagy frissiteni stb.. szővegek.

  Akkor ott vannak a többkképernyös megoldások, már szinte minden tud mindenre képet küldeni, de a winben még mindig nem lehet , a clone modban két külön felbontást beállitani a kijelzőknek, hogy mindegyik nativan jelenitse mmeg a képet. meg kiterjesztett modban is, ha beállitod a nativ képet akkor valami rejtélyes modon lesz egy fekete keret a kiterjesztett kijelzőn amit csak scale funkcioval lehet kinyujtani, de igy meg már nem lesz pixel helyes a kép.

  ez csak pár dolog ami csak egy egyzerü felhasználó szembesül, de gondolomm aki mélyebben benne van az sokkal több mindent tudna változtatni rajta. Ez csak annyak féynében elszomoritó, hogy a világ legtöbb gépén használt oprendszere és ilyen egyszerű dolgokat nem képesek megoldani.
 • Gabbbbbbbbbbbb #19
  Ott valami gond van, egy friss W10 telepítés 4000rpm-es HDD-ről is SOKKAL gyorsabban betölt..
  Ha tippelnem kéne, akkor a laptopod sosem volt még újratelepítve és nemcsak felhalmoztad évek frissítéseinek a lassításait, de még egy win8>10 frissítés is volt a az adatok megtartása mellett.. :-)
 • mortep #18
  Az emlegetett lenovo lapító épp most: kingston SSD, nem épp a háttértárak királya de 500/350 MB/s olvasási-írási sebességet tud... 5 perccel indulás után 100%-on megy, nem igazán érződik használat közben de néha megakad... az igaz, hogy kb. 2 hete kapcsoltam be de akkor is.

  Sajnos csak igazam lesz, közelebbről... :(
 • Gabbbbbbbbbbbb #17
  "Az is probléma, hogy lassan az első generációs ssdk sem lesznek elég gyorsak"

  Ilyet nem tapasztaltam. Újra kell telepíteni :P
  Egy 10 éves ssd, ha legalább 15mb/s 4k olvasást tud, akkor sata2 interface-en keresztül is bőven megfelelő a teljesítmény.
 • mortep #16
  Talán a legfőbb oka, az hogy jó konfiguráció alatt nem lehet észlelni és még ehhez hozzáadódik némi önigazolás...
  Utoljára szerkesztette: mortep, 2021.05.27. 23:25:35
 • mortep #15
  Pedig linnux alatt az ntfs írása sokáig problémás volt, de konkrétan ezt nem teszteltem.

  A Microsoftnak figyelembe kellene vennie hogy még léteznek HDD-s gépek, ennyi. Az is probléma, hogy lassan az első generációs ssdk sem lesznek elég gyorsak.

  A driverek kérdése szerintem a gyártókra tartozik... nyilván kevesebbet foglalkoznak vele, mert kevesebben használják de ennek ellenére ez még a gyártók sara