24
 • Macropus Rufus
  #24
  "Akkor ott vannak a többkképernyös megoldások, már szinte minden tud mindenre képet küldeni, de a winben még mindig nem lehet , a clone modban két külön felbontást beállitani a kijelzőknek, hogy mindegyik nativan jelenitse mmeg a képet. meg kiterjesztett modban is, ha beállitod a nativ képet akkor valami rejtélyes modon lesz egy fekete keret a kiterjesztett kijelzőn amit csak scale funkcioval lehet kinyujtani, de igy meg már nem lesz pixel helyes a kép. "
  sztem a clone mód adja magát, hogy miért nem lehet. De a logikusan végiggondolod akkor neked is át fog jönni. Ha a kisebb felbontást klónozod, akkor honnét fog jönni a többlet infó amit a nagyobb meg tud jeleníteni? Logikus, hogy sehonnét a bejövő infó x darab pixel az lesz átrakva a másik monitorra is. Ha a nagyobb monitort klónozod akkor meg evidens, hogy a kisebb felbontáson nem fog elférni a több képpont, tehát akkor a kisebb lesz a kiindulási pont. Ez sztem logikus.
  Persze vannak más rendszerek ahol megy a dolog, de ott sem olyan marha 1xü a dolog amennyiben 2 különböző felbontású megjelenítőről van szó.
  Ha viszont minden gond nélkül megoldja a rendszer akkor az nem klónozás, hiszen nem tartja meg a kiindulási állapotot. Pl. a felbontást átjavítja, ekkor meg az már nem klón, hanem kvázi egy kiterjesztett desktop amin pontosan az van megjelenítve ami az eredeti kijelzőn van. Ez nem klónozás, függetlenül attól, hogy a rendszer hogyan hívja.
 • Macropus Rufus
  #23
  "hogy fullHD-ra már nem mindig elég egy core2duo/phenomII teljesítménye, tök mindegy milyen OS alól próbálod lejátszani őket. Nem kell csodálkozni a ventilátorok felpörgésén. "
  hát régen volt az már amikor a cpu izomból akart filmet játszani. Már a 97-ben is voltak megfelelő hardware-ek erre. Ott van pl. a Creative Hollywood MPEG2 dekoder kártya amivel 97-ben DVD-t tudtál nézni egy 133Mhz-es gépen. (esetleg mpeg filmet)
  Jelenleg a videók lejátszásában a cpu-nak van a legkisebb feladata.
  De a tömörítést is már a vga végzi. Szóval ha a cpu ventije felpörög az nem biztos, hogy a film miatt van.
 • repvez
  #22
  Egy lenovo legion Y520as 256GB SSD M2es és 2TB HDD. teljesen uj telepités volt mikor megvettem 2018ban.
  De a fájlmüveletekben semmi gyorsaságot nem érzek a sima HDD-hez képest
  A windows intézőben az fájlok közötti keresés vagy a másolás sem és a programok telepitése sem. Persze nem amikor a HDD-re telepitem.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #21
  "Hiába van SSD-n a rendszer ha a napi használatban semi elönyét nem lehet észrevenni."
  Ott valami monumentális probléma van, ha nem lehet észrevenni. Mondjuk igen, ha sata2-őt használsz akkor szekvenciális írás/olvasásban nem lesz nagy a különbség. (Te is esetleg Win7/8>Win10 frissítést csináltál a felhasználói adatok megtartásával és azóta sem volt újratelepítve???)

  " a legtöbb ember felteszi a megfelelő gyári drivert akkor minek bele a windowsban helyetfoglalni a sokéves régi verzionak?"
  A legtöbb ember csak akkor telepít driver-t, ha a Windows nem támogat valamit. Mostanában már GPU driverek frissítéseit és legtöbben a Windows Update-en keresztül intézik. (pedig ott még értelme is lenne a frissebbet feltenni)

  "de mégis pörgeti a hardvereket egy sima weblap megnyitása vagy egy video lejátszása"
  Nem nagyon van olyan, hogy "sima weblap". Minden tele van nyomkövetéssel, script-ekkel, reklámokkal. Reklámblokkoló segít, de annak is van erőforrásigényei, annyira nem is kicsi..
  A video lejátszás meg olyan, hogy olyan codec-ek vannak ma már, hogy fullHD-ra már nem mindig elég egy core2duo/phenomII teljesítménye, tök mindegy milyen OS alól próbálod lejátszani őket. Nem kell csodálkozni a ventilátorok felpörgésén.

  -----------------------------------------------------------------------------------------

  A Hibaelhárító és kereső tényleg tragikomikus és nagyjából egyetértek a többképernyős működés általad felvázolt problémáival.


  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.05.30. 08:37:59
 • repvez
  #20
  jo, lenne ha valamit tényleg alkotnának az alapoktol és nem csak a cicomát reszelgetnék.
  Hiába van SSD-n a rendszer ha a napi használatban semi elönyét nem lehet észrevenni. annak ellenéére, hogy az SSD többszöröse az irás olvasás mint egy átlagos HDD-nek, napi használatban a file másolások vagy csak a fájlok mentése semmivel sem gyorsabb mint a régi rendszereken.

  DE nem csak itt a processzorok is sokszorosa a régi XP és Win7es rendszerekhez képest, de mégis pörgeti a hardvereket egy sima weblap megnyitása vagy egy video lejátszása, persze ez nem csak a win hibája, de részben hogy a többi program fejlesztőinek is olyan programot kell csinálnia amiben sok felesleges dolgot kell futtatni a windows miatt.

  A msik, hgy még a win 95 os alapjaitől benne lévő korlástozást is kibövithetnék, konkrétan a 8 potméter 32 gomb támogatását, ma már a gyári kontrollerek is több van, a házi készitésüekben meg jóval több, de most nem lehet késziteni egy olyan vezérlőpanelt amin ennél több van csak trükközéssel, vag ytöbb panelt csatlakoztatva a gépre vagy virtuálisan szoftverből.

  kellene egy olyan verzio a windowsbol, hogy csak az legyen benne ami feltétlenül kell, a legtöbb ember felteszi a megfelelő gyári drivert akkor minek bele a windowsban helyetfoglalni a sokéves régi verzionak?legyen egy generoic mindenre jó driver ami arra elég ,higy elinduljon a gép és fel lehessen telepiteni a megfelelő drivert.

  A hibaelhárito és kereső is egy hulladék, én még egyszer sem találtam meg drivert a beépitett illestőprogram keresővel, a hibaelháritássnál, meg csak olyan dolgokat ir amik semmire se jók és általában semmi ujdonságot nem mutat mint amit már mindenki tud, ugy mint a probálta már ujrainditani vagy frissiteni stb.. szővegek.

  Akkor ott vannak a többkképernyös megoldások, már szinte minden tud mindenre képet küldeni, de a winben még mindig nem lehet , a clone modban két külön felbontást beállitani a kijelzőknek, hogy mindegyik nativan jelenitse mmeg a képet. meg kiterjesztett modban is, ha beállitod a nativ képet akkor valami rejtélyes modon lesz egy fekete keret a kiterjesztett kijelzőn amit csak scale funkcioval lehet kinyujtani, de igy meg már nem lesz pixel helyes a kép.

  ez csak pár dolog ami csak egy egyzerü felhasználó szembesül, de gondolomm aki mélyebben benne van az sokkal több mindent tudna változtatni rajta. Ez csak annyak féynében elszomoritó, hogy a világ legtöbb gépén használt oprendszere és ilyen egyszerű dolgokat nem képesek megoldani.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #19
  Ott valami gond van, egy friss W10 telepítés 4000rpm-es HDD-ről is SOKKAL gyorsabban betölt..
  Ha tippelnem kéne, akkor a laptopod sosem volt még újratelepítve és nemcsak felhalmoztad évek frissítéseinek a lassításait, de még egy win8>10 frissítés is volt a az adatok megtartása mellett.. :-)
 • mortep
  #18
  Az emlegetett lenovo lapító épp most: kingston SSD, nem épp a háttértárak királya de 500/350 MB/s olvasási-írási sebességet tud... 5 perccel indulás után 100%-on megy, nem igazán érződik használat közben de néha megakad... az igaz, hogy kb. 2 hete kapcsoltam be de akkor is.

  Sajnos csak igazam lesz, közelebbről... :(
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #17
  "Az is probléma, hogy lassan az első generációs ssdk sem lesznek elég gyorsak"

  Ilyet nem tapasztaltam. Újra kell telepíteni :P
  Egy 10 éves ssd, ha legalább 15mb/s 4k olvasást tud, akkor sata2 interface-en keresztül is bőven megfelelő a teljesítmény.
 • mortep
  #16
  Talán a legfőbb oka, az hogy jó konfiguráció alatt nem lehet észlelni és még ehhez hozzáadódik némi önigazolás...
  Utoljára szerkesztette: mortep, 2021.05.27. 23:25:35
 • mortep
  #15
  Pedig linnux alatt az ntfs írása sokáig problémás volt, de konkrétan ezt nem teszteltem.

  A Microsoftnak figyelembe kellene vennie hogy még léteznek HDD-s gépek, ennyi. Az is probléma, hogy lassan az első generációs ssdk sem lesznek elég gyorsak.

  A driverek kérdése szerintem a gyártókra tartozik... nyilván kevesebbet foglalkoznak vele, mert kevesebben használják de ennek ellenére ez még a gyártók sara
 • muszalaslorinc
  #14
  "Az van hogy 2021-ben még bőven árulnak új laptopokat/számítógépeket HDD-vel szerelve... de ez szinte mind1 is, mert csak azért mert az SSD elbírja, nem kellene elhanyagolni az optimalizációt és ezzel komoly gondok vannak... nem a bootolási időről beszélek."
  +1
  -Szarjad le joska hasznaljon a faszfej user ssd-t es akkor most, hogy reggel 9 van mara vegeztunk is a meloval mehetunk ebedelni delutan 5-ig.
  Optimalizaljon az akinek kurva az anyja.

  Azert mosdatjak oket mert
  A fizetett kommentelo
  B ms alkalmazott
  C siman csak hulye.
  Vannak barmok akik feladatuknak erzik, hogy megvedjek szegeny megacegeket azoktol ki a kifizetett ezresekert cserebe elvarnak valamit.
  "Jok lennenek a pogramok ha nem lenne ennyi kocsog"
  Utoljára szerkesztette: muszalaslorinc, 2021.05.27. 19:04:37
 • muszalaslorinc
  #13
  "Nem csupán szebb lesz a Windows 10"
  Hat ahogy kinez nem lesz nehez dolguk szebbe varazsolni.
  Eleg felvenni egy 5 eves gyereket hozza.
  Utoljára szerkesztette: muszalaslorinc, 2021.05.27. 18:56:09
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #12
  Ezek nálam is ki voltak lőve, sőt én tesztelés kedvéért még a Spectre/Meltdown patch-eket is kikapcsoltam InSpectre-el. De ugyanazt az NTFS Toshiba HDD-t Linux alól fényévekkel gyorsabban tudom írni és olvasni.
  A vicc, hogy üresjáratban csak fejparkolás van, egyszerűen nem tudom mi van vele.
  ¯\_(ツ)_/¯
  ------------
  Nem a Microsoft hibája, hogy vannak hdd-vel újonnan forgalomba hozott laptopok. Sokminden az ő hibájuk, pl. az NTFS fájlrendszer egy fos az EXT4-hez képest, frissítések, nem kapcsol ki a gép a "leállítás" parancs után stb.

  Erőforrás használat egy másik érdekes téma. Bekapcsolod a HDD-s Win10 gépedet és csak az ember idegeit borzolja a HDD 100%-os zümmögtetésével, de még így is kevesebb áramot eszik, mint egy TLC-s Linux laptop. Miért? Mert a Linuxos driverek sokkal gyengébben optimalizáltak, mint a Windowsosak.

  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.05.27. 18:47:32
 • mortep
  #11
  Az élet írja a legváratlanabb forgatókönyvet... igen, ez is megtörtént. Kénytelen voltam zsebből beruházni egy ssd-be. Kollégáknak is ezt ajánlottam, aki nem volt hajlandó befektetni az legalább kétszerannyi pénzért idegnyugtató gyógyszereket vásárolt... feltételezem. De hangsúlyozom, a Microsoftnak nagy felelőssége van, nem szabad az erőforrásokat pazarolni, környezetvédelmi szempontból sem mindegy.

  Egyébként 2013-ban, szintén pályázati vonalon 15 számítógépet 32-bites win7-el érkezett. Poén: a 4 ill. 8 Gb RAM-ból a rendszer tudott használni max 3-at, mert ugye a 32 bit az 32 bit. ( Állítólag egy speciális nyilvántartási progi miatt volt ez, ami még emulálva sem volt hajlandó 64bites rendszeren futni, de lejárt a project és azóta váltottam Win10-re )
 • mortep
  #10
  A felhasználók is hibásak, de a legkevésbé, a legutoljára. A különösen kiváncsi kérdésedre talán itt a válasz: az esetek túlnyomó többségében miután sikerül kilőnöm az update, update orchestrator, superfetch, telemetria process-eket a merevlemez használat 100%-ról visszaesik 10%-ra. Te magad is meggyőződhetsz róla, ha átböngészed a task managert.

  A frissen telepített rendszer mindig gyorsabb, de minden környezetben...
 • wraithLord
  #9
  Én már 2013-ban is azt kérdeztem magamtól, hogy miért kell a laptopokba nagy kapacitású de legalja HDD-ket rakni (nem a fordulatszámtól legalja, viszont az se segít). De hogy Thinkpadnél van/volt 2018-ban ilyen konfig, az kemény... :D
  2013-ban csak 1-200k-t tudtam szánni laptopra, tehát azért vettem olyan laptopot, amilyet, de akkor is az volt az első, hogy az 5400-as, 1 Terás vinyót betettem az optikai meghajtó helyére tárhelynek, rendszermeghajtónak pedig vettem bele egy kis SSD-t.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #8
  A felhasználók hibája, hogy megveszik azokat a gépeket. Azt írod használsz Ubuntu-t, napi első indítás hdd-ről másfél perc, lassabban bootol, mint a Windows, legalábbis a saját ősöreg i3-as laptopomon. Abban igazad van, hogy miután felállt a rendszer, a Linuxok jobban muzsikálnak. Arra különösen kíváncsi lennék, hogy miért olyan baromi lassúak a fájl műveletek Win alatt..
  Amit még észrevettem, hogy friss telepítőcsomaggal frissen feltelepített Win, sokkal jobban muzsikál, mint egy Win, ami már átesett pár frissítési cikluson.
 • mortep
  #7
  A HDD-knek mindig is megvolt a sajátos hagjuk de egészen win7-ig használhatóak voltak.

  18-ban pályázati vonalon vadonatúj lenovo thinkpad-eket kaptunk 4K kijelzővel, 16Gb Ram-al, i7cpu, beépített színkalibrációs érzékelővel és a poén: 2TB 5400-rpm-es merevlemezzel. A win10 (és a laptopok) gyakorlatilag használhatatlanok voltak. Elismerem egy idióta volt, aki így állította össze a gépeket de a Microsoftnak is bőven van része ebben.
 • mortep
  #6
  Az van hogy 2021-ben még bőven árulnak új laptopokat/számítógépeket HDD-vel szerelve... de ez szinte mind1 is, mert csak azért mert az SSD elbírja, nem kellene elhanyagolni az optimalizációt és ezzel komoly gondok vannak... nem a bootolási időről beszélek.

  Használok linux mint-et ubuntu-t, OSX-et és Win10et, ssd-n és hdd-n egyaránt. Az AblakOS a leglassabb (és messzemenően a legpocsékabb a frissítési gyakorlata).

  Egyébként nem értem miért kell őket állandóan mosdatni... a világ legnagyobb szoftverfejlesztő cégéről beszélünk. Ennél én többet várnék tőlük.
 • wraithLord
  #5
  Munkahelyemen van egy gép, ami HDD-ről bootol, és mégse lassú, mert 10k RPM-es vinyó van benne (WD Velociraptor). A 10000 RPM-es vinyók és az SSHD-k azért relatíve gyorsan bootolnak, de úgy általában HDD-ről bootolni, és érdemi munkát végezni tényleg olyan, mint sajtreszelővel... :D És nem csak Win 10-ben, hanem minden Windowsban. Talán XP-ben még nem, de emlékeim szerint az se egy villám.
  Egy 256 GB-os SSD már az esetek többségében bőven elég a rendszernek (tehát a programoknak is, esetleg még 1-2 játék is ráfér), és nemhogy nem elérhetetlenül drága, hanem egyáltalán nem drága.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #4
  Aki HDD-ről akar bootolni 2021-ben, az meg is érdemli. 12? éve lehet relatíve megfizethető áru ssd-ket kapni. Most 10eFt alatt van egy boot meghajtónak megfelelő 120gb-os ssd.

  Olyan modern OS nincs, amelyik Windows-nál lényegesen gyorsabban feláll HDD-ről. Raspberry Pi OS (Raspbian) x64-es változata is 47sec alatt indul csak el HDD-ről és az a grafikus felület még "WindowSnap"-et sem tud.
 • mortep
  #3
  ...hanem lassúbb is.

  Leginkább egy alapos optimalizáció férne rá... egy hdd-s vas tökéletesen rámutat a problémára, továbbá a win8-ból örökölt, szellős de kényelmetlen csempékkel kellene leszámolniuk és megszüntetni a vezérlőpult-gépház ikertornyokat.

  Na ha ez összejött akkor lehet az ikonokat fényezgetni...
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #2
  Szerintem ráférne Windowsra egy ráncfelvarrás. Elég ciki, hogy már a Linux grafikus felületek egy része is szebbnek és modernebbnek néz ki, Mac-ről meg ne is beszéljünk.

  (Az meg még ennél is cikibb, hogy eljutottunk oda, hogy KDE és Xfce start menüi sokkal jobban használhatóbbak, mint a Windowsé)

 • wraithLord
  #1
  Hát arra amúgy is nagy szükség van, hogy szebb legyen. :D Mást se csinálnak 20 éve, mint más köntösbe csomagolják ugyanazt... :D