SG.hu

Nem lesz már több nagyobb Windows 10 frissítés

A Windows 10 22H2 lesz az operációs rendszer végleges verziója, a Microsoft 2025-ben megszünteti az operációs rendszer támogatását.

A Microsoft arra ösztönzi a felhasználókat, hogy térjenek át a Windows 11-re, mivel a Windows 10 nem kap új funkciókat. A szoftveróriás blogbejegyzése szerint a továbbiakban a Windows 10 összes kiadása (az Enterprise, az Education, a Home és Pro) már csak havi biztonsági frissítéseket fog kapni 2025. október 14-ig, amikor a vállalat megszünteti a támogatást. (A speciális LTSC kiadások az említett dátum után is kapnak majd frissítéseket.)


Lényegében semmi sem változik a Windows 10-et futtatók számára. A legutóbbi feature release valójában szinte csak hibajavításokat tartalmazott, ez a támogatási időszak hátralévő részében is így lesz. Ez azonban - különösen a Home és Pro kiadásokat futtatók számára - azt jelenti, hogy a továbbiakban nem kell több funkciófrissítést telepíteni a támogatás fenntartása érdekében. Most, hogy a Windows 11 már több mint másfél éve elérhető, nem túl meglepő, hogy a vállalat elkezdi a 2015-ben indult operációs rendszer, a Windows 10 leállítását. A vállalat már tett egy lépést erre amikor januárban leállította a Windows 10 letöltések értékesítését, és most már azt is tudjuk, hogy a Windows 10 támogatása hivatalosan mikor ér véget.

A Windows 10 Enterprise LTSC 2019 2029-ig, a Windows 10 Enterprise LTSC 2021 pedig legalább 2027-ig lesz támogatott. A Windows 11 LTSC 2024-ben indul, amikor az operációs rendszer már három éves lesz - úgy tűnik, hogy a vállalat megvárja, amíg a Windows 11 stabilabb állapotba kerül. Ezek a verziók soha nem kapnak funkciófrissítéseket. A Windows 11 LTSC kiadására váró vállalkozások a Microsoft szerint már az operációs rendszer jelenlegi kiadásával, a Windows 11 22H2-es verziójával elkezdhetik tesztelni az alkalmazások és a hardverek kompatibilitását.

A Microsoft a hírek szerint már dolgozik a Windows 12-n, amely 2024-ben jelenik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #8
    Szerintem a kérdés már az, a 12-nek mik a hardverigényei. És igen, tudjuk, hogy nem a teljesítmény, hanem az úgynevezett biztonság szempontjából vannak a szigorűbb kritériumok.

  • wraithLord #13
    Milyen jól számozza újabban az oldal motorja a kommenteket. :D

    Nem volt nehéz kitalálni, hogy nem lesz már több nagy frissítés a 10-hez. Azon jobban meglepődtem, hogy kijönnek még ilyen hírek.
    Sok értelme így sem lesz 11-re váltani, sőt...

    Egyébként a 11-hez nem kell erősebb gép, mint a 10-hez, mert gyakorlatilag ugyan az, csak hivatalosan nem engedi magát felrakni a kb. 2018 előtti Intel és AMD procival szerelt gépekre, plusz ha nincs tpm az alaplapon (biztos van még más kritérium is, eddig ilyennel találkoztam, hogy ez volt a baja neki).
  • Gabbbbbbbbbbbb #12
    Chrome-ot időnként újra kell telepíteni, bizony kegyetlenül be tud lassulni.

    Windows rohadás (Windows rot) is egy valós jelenség, ha soha sincs újratelepítve, akkor pár év frissítései lelassíthatják a rendszert.

    Nekem 4790k-s gépem van és nincs probléma teljesítménnyel, mondjuk másfél ~ évente újra szoktam telepíteni, ahogy lassulást érzékelek.
    --
    Ha a laptopod a HDD-s új állapothoz képest lassú ssd-vel, akkor ott elég komoly problémák vannak..
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2023.04.29. 18:02:11
  • tom_pika #11
    Sokáig??
  • Tetsuo #9
    Ha jól értem, csak újabb funkciók nem lesznek, a biztonsági frissítések sokáig érkeznek még.
    Tehát semmi probléma.
  • Kissssss0 #9
    hát persze... majd egy csettintéssel gyorsan wint váltok, majd ha küldenek hozzá minimum fél millát gép újításra akkor váltok.
  • mortep #5
    Azért vigyáztak arra, hogy a toldozás-foldozás hogyan történik. Használok egy 2017-es prémiumkategóriás céges laptopot i7HQ, m2 ssd párossal (4k display, beépített szinkalibrációs eszközzel!) és hát érezhetően kezdett lassulni pedig semmi extrát nem kell futtatnia, csak az office csomagot, chrome-google, putty (utóbbival nincs gond :) ).
    Minimum érdekes annak fényében, hogy eredetileg még hdd-vel érkezett és akkor még használható volt, sőt, kifejezetten gyors volt.

    Lehet hogy conteo kategória... de gyanakszom arra, hogy kartelleznek a gyártókkal.
    Utoljára szerkesztette: mortep, 2023.04.29. 10:18:35
  • mrhyper #6
    24 ben lesz win12, 25ben, mikor lejár a win 10 támogatásom, lecserélem majd arra, nem hiszem, hogy a win11 ha kimarad az életemből, sok mindent veszitek majd :)
  • dyra #6
    Kapják be.
  • csicso82 #5
    Ott a lényeg: "hivatalosan" nekem egy i5 4690-re is simán felment és minden driver-t megtalálta stb. fut szépen.
    A Windows 10 pedig 2007-es C2D procis gépen is eldöcög. Magyarán nem kell ezt túlkomplikálni.
    2025 októbere is még legalább 2,5 évre van, addig bármi - is - lehet.