SG.hu

A Microsoft meghatá­rozta a Windows 10 támoga­tásának végét

A Microsoft közölte, hogy a Windows 10 teljes körű biztonsági támogatása 2025. október 14-én véget ér, de mentőövet ajánlott azoknak az ügyfeleknek, akik nem tudnak vagy nem akarnak frissíteni két év múlva.

"Bár erősen ajánljuk a Windows 11-re való átállást, megértjük, hogy vannak olyan körülmények, amelyek megakadályozhatják, hogy a Windows 10-es eszközöket a meghatározott dátum előtt lecseréljék" - magyarázta közleményében Jason Leznek, a Microsoft Windows Servicing & Delivery csapatának munkatársa. "Ezért a Microsoft kiterjesztett biztonsági frissítéseket kínál". A kiterjesztett biztonsági frissítések (Extended Security Updates, ESU) az operációs rendszer lejárati dátuma után is működőképesen és elvileg biztonságban tartják a Windows 10 rendszereket - de nem ingyen.

A Windows 7 ESU-programhoz hasonlóan - amely január 10-én ért véget - a Windows 10-hez ragaszkodóknak lehetőségük lesz egy egyelőre nem közölt éves előfizetési díjat fizetni, hogy a lejárati dátumot követően még akár három éven át havonta kapják a biztonsági frissítéseket. Leznek szerint a Windows 10 ESU program csak a kritikus és fontos biztonsági frissítéseket biztosítja. A kisebb hibák javításait, a funkcióigényeket vagy egyéb változtatásokat nem feltétlenül veszik figyelembe, a technikai támogatás pedig a biztonsági kérdésekre korlátozódik.

A Windows 10 ESU árát még nem jelentették be, de feltehetően hasonló lesz a Windows 7 ESU programhoz: Windows 7 Pro készülékenként 50 dollár az első évben, 100 dollár a második évben, 200 dollár a harmadik évben. A Windows Enterprise ügyfelek számára az ár ennek a fele. A Microsoft igyekszik meggyőzni az ügyfeleket, hogy inkább a felhőbérletet válasszák, mert a Windows 10 PC-vel rendelkezők a Windows 11-et a Windows 365-ön keresztül is használhatják - ez a redmondiak felhőalapú szolgáltatása, amely a Windows 11-et a csatlakoztatott eszközökre streameli. Akik ezt az utat választják, a Microsoft további költség nélkül egy Windows 10 ESU-előfizetést is mellékel. Hasonló megállapodás áll rendelkezésre azok számára is, akik Windows 10-es példányokat futtatnak az Azure Virtual Desktopban.

Az amerikai Public Interest Research Group (PIRG) fenntarthatósági okok miatt üdvözölte a Microsoft bejelentését, mivel a Windows 10 kiterjesztett támogatása kevesebb elektronikai hulladékot jelent. A PIRG októberben 20 000 aláírást nyújtott be a Microsoftnak, hogy meggyőzze a céget erről a lépésről. "Hamarabb cseréljük le a technológiát, mint ahogy kellene" - panaszolta Lucas Rockett Gutterman, a PIRG Designed to Last kampányának igazgatója. "A Windows 10 elavulása és több százmillió számítógép kidobása különösen káros példa erre". Gutterman a Windows 10 ESU programot a jó irányba tett lépésként jellemezte, de szerinte a Microsoftnak automatikusan ki kellene terjesztenie a támogatást, hogy csökkentse a selejtes hardverek számát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #1
    Remélem az XP -t attol meg tamogatjak.