Berta Sándor

Agyhullámok fogják vezérelni a jövő halló­készülékeit

Kutatók ötvözték a mesterséges intelligenciát, az agyhullámokat és a hallókészülékeket.

A Leuveni Katolikus Egyetem munkatársai egy új eljárást dolgoztak ki, amelynek a segítségével a hallókészülékek arra tudnak összpontosítani, hogy az adott beszélgetőpartner mit mond és ezzel párhuzamosan kizárnak minden más hangot.

Alexander Bertrand fejlesztő elmondta, hogy az eljárás megalkotásakor mesterséges intelligenciát alkalmaztak és így megállapították, hogy lehetséges a kívánt hallásirányt közvetlenül az agyhullámokból levezetni anélkül, hogy ehhez azt össze kellene kötni a beszélgetőpartner szavaival. Az agyhullámok elárulják azt az irányt, amerre a beszélgetőpartner tartózkodik.

Amint az innovatív rendszer megállapítja, hogy ki akarja meghallgatni a hallókészüléket viselő személyt, azonnal kiszűr minden további mellékzörejt. Ez utóbbi mindössze néhány másodperc alatt megtörténik, így az érintett hallókészülék-tulajdonos semmit sem mulaszt el. Az eszköz ugyanilyen gyorsan képes átváltani egy másik partnerre is.

Bár a fejlesztés laboratóriumi körülmények között jól működik, de Tom Francart társfejlesztő szerint még legalább öt évre van szükség ahhoz, hogy a megoldás kiforrott legyen és a végleges termék a boltokba kerüljön. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a felhasználóknak most még egy elektródákkal teli fejfedőt kell viselniük az agyhullámok rögzítésére, ez azonban a kereskedelmi forgalomba kerülő változatok esetében aligha lenne megvalósítható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!