7
 • Agyturbinikusz
  #7
  A GITS az nem distopia egy csöppet sem.
  Egy igen realista meglátása a jövőnek, és messze nem csak negatív színben van a világ feltüntetve.
  Az más kérdés mikor jön el az a jövő, ha eljön egyáltalán...
 • Agyturbinikusz
  #5
  Sajnos a populáció nagy részének ez nem megoldás, nincs hova beültetni....
 • kvp
  #4
  Igen, valami ilyesmit talaltak ki vegul a Johnny Mnemonic-ban vagy Ghost in the shell, Stand alone complex sorozatban, de egyelore meg nem tart ott a technika. Bar most mar nagyon kozel allunk mindket megjelenitett technologiahoz...

  ps: Igen, mindket emlitett scifi disztopiat ir le, nem utopiat. Ez vagy nem jutott el a kutatasokat vegzo tudosok agyaig vagy ennel sokkal rosszabb a helyzet. (persze amikor az 1984 es a Szep uj vilag tankonyvkent szolgal az eppen zajlo nyugati tarsadalmi atalakulashoz, akkor barmi lehet...)
 • Kryon
  #3
  Esetleg alkalmazhatnák a két technológiát együtt. Génmódosítást a kilökődés megakadályozására.
 • kvp
  #2
  Amennyi elonye van, legalabb ketszer annyi veszelyet tudja felsorolni szinte barmelyik a szakterulettel foglalkozo kutato. Igazabol amig nem tudjak megoldani hogy a szervezet ne lokje ki egy ido utan az elektrodakat es nem tudjak megoldani, hogy ezek eleg pontosan tudjanak olvasni, addig a tobbi terulet fejlesztese nem sokat er.

  A fenti ket alapproblemara meg mindig nincs eleg jo megoldas. Kiserleti allatok eseten egyik se gond, mert par het vagy honap utan kidobhatoak, de emberek eseten a hosszu, tobb evtizedes mukodest kell megoldani es mivel visszabontani nem igen lehet a belultetest sulyos karok okozasa nelkul, ezert mindenkeppen ezt kell eloszor megoldani.

  Az RNS es kesobb az RNS vektoros DNS alapu genmodositas mar tobb elonyt hozhat, pl. a telomerek meghosszabitasaval kvazi orok eletet (ha eleg gazdag hozza valaki) vagy barmi mast. Az mRNS alapu vakcinak miatt ez a fajta genmodositas most mar elfogadott technikava valt es nagyon sok esetben nyujtana egyszeru es gyors megoldast. (persze ezeket is lehet rosszra hasznalni es fogalmunk sincs a hosszutavu hatasokrol, de legalabb mukodnek es nem a tavoli jovoben hanem mar ma)
 • Kryon
  #1
  Amekkora potenciál van benne, csodálkozom, hogy nem öntik a pénzt ezekbe a fejlesztésekbe, miközben mindenféle hülyeségekbe meg igen.