Berta Sándor

Hamis anyagokkal a szellemi tulajdon ellopása ellen

Szakemberek a félrevezetés módszerét fejlesztették tovább.

A Dartmouth Főiskola Biztonsági, Technológiai és Társadalmi Intézetének kutatói egy olyan új mesterséges intelligencia rendszert alkottak meg, amely a jövőben megakadályozhatja a szellemi tulajdon ellopását. A WE-FORGE nevű megoldás gyakorlatilag bármilyen dokumentumot valódinak tűnő információkkal, illetve iratokkal egészíthet ki. Amennyiben valaki ezeket az anyagokat el akarja tulajdonítani, akkor először is ki kell derítenie, hogy melyik adat valódi és melyik nem, s ez egyáltalán nem egyszerű feladat.

V.S. Subrahmanian professzor, az intézet igazgatója, akinek a szakterülete a kiberbiztonság, a technológia és a társadalom, elmondta, hogy a rendszer olyan dokumentumokat hoz létre, amelyek az eredetiekre teljesen hasonlítanak, de azoktól mégis különböznek bizonyos mértékig, így a bűnözőknek nagyobb nehéz dolguk van.

A tudósok rámutattak, hogy egyetlen szabadalomban gyakran több mint 1000 koncepció és akár 20 lehetséges alternatíva található. Így a mesterséges intelligencia megoldásnak több millió lehetősége van arra, hogy eldöntse, hogyan nézzenek ki a hamisított információk és idővel rájön arra is, hogy mik szükségesek egy valóban jó hamisítvány elkészítéséhez. Az eredeti iratok szerzőinek lehetőségük nyílik megfelelő bejegyzésekkel segíteni a WE-FORGE munkáját.

Bárki szerzi is meg az adott anyagokat, komoly időt és erőfeszítéseket kell elpazarolnia - gyakorlatilag a semmire és az eredeti dokumentumok vagy iratrészek megtalálására. S még akkor is megmaradhat a bizonytalanság érzése, hogy valóban azt találta-e meg az illető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Az otlet az, hogy van egy jo otlete az embernek ami mukodik. Ha ezt levedeti, akkor el lehet lopni. Ellenben ha va egy jo otlete es 19 rossz otlete, akkor ha egyetlen szabadalomban levedeti mind a 20-at, akkor aki el akarja lopni, az ki kell, hogy probalja mind a 20 otletet, hogy rajojjon melyik az amelyik tenyleg mukodik. Kb. mintha Edison mind az 1000 rossz otletet is levedette volna az egy jo mellett. Amig nem kezdik meg a gyartast es nem szed szet a masolo egy valodi termeket, addig nem tudta volna hogy az 1001 beadott otletbol melyik a jo, csak ha mind az 1001-et kiprobalja. Egyebkent eddig is volt ilyen, hogy egy ceg beadott egy par jo es egy rakat bena szabadalmat, azert, hogy a zaj amit generalnak elnyomja annak a par otletnek a hangjat amit tenyleg fel is akarnak hasznalni. Ezt a folyamatot automatizalnak MI segitsegevel. Aztan vagy sikerul vagy ez is egy al szabadalom marad...
  • Macropus Rufus #1
    "komoly időt és erőfeszítéseket kell elpazarolnia - gyakorlatilag a semmire "
    már miért a semmire? Ezt nem értem....

    Elsőre jól hangzik, de előbb vagy utóbb de meg fog jelenni egy olyan program ami meg a katyvaszból fogja kiszűrni a lényeges infókat. (kb. mint egy kódfejtő gép. Lényegében ezt is kell csinálni: a behelyezett plusz kamu adatok kvázi a kódolása a dokumentumnak. Ezt kell lehámozni róla.)