Berta Sándor

Virtuális valóság alkalmazás segíthet a tériszony csökkentésében

A Bázeli Egyetem kutatói (Dorothée Bentz, Nan Wang, Merle K. Ibach, Nathalie S. Schicktanz, Anja Zimmer, Andreas Papassotiropoulos, Dominique J. F. de Quervain) egy olyan virtuális valóság programot készítettek, amelynek a segítségével a felhasználók leküzdhetik a tériszonyukat vagy legalábbis küzdhetnek ellene. A megalkotott szoftver már rövid idő elteltével is komoly segítséget jelent.

A tériszony komoly probléma, amely a lakosság egy részét érinti. Az emberek ugyanakkor nem igazán próbálják meg kezelni a dolgot. Ez részben arra vezethető vissza, hogy nem akarnak szembesülni a félelmeikkel, másrészt arra, hogy a hagyományos kezeléseken nehezen teremthetők megfelelő szituációk. Dr. Dominique de Quervain, a Bázeli Egyetem professzora és kollégái ezért fejlesztették ki az Easyheights nevű szoftvert, amellyel a magasságok akár egy okostelefon képernyőjén is szimulálhatók. A program a valódi helyekről készített 360 fokos felvételekkel dolgozik és a használatához szükség van egy virtuális valóság szemüvegre.

A folyamat fokozatosan valósulhat meg, az egyes személyek lépésenként állíthatnak be egyre nagyobb magasságokat, amelyeket azután megpróbálnak leküzdeni. Az első tapasztalatok kedvezőek: azok, akik összesen négy órán át edzettek otthon az alkalmazással, a valóságban is jobban tudták kezelni a tériszonyos helyzeteket. A szakemberek a képeket drónokkal rögzítették. A virtuális valóság élményben az Easyheights egy olyan platformra állítja a felhasználókat, amely egy méterrel van a talajszint fölött. Miután az illető megszokta azt a magasságot, azt az alkalmazás egyre inkább felemeli. Így a magasság folyamatosan nő, miközben a félelemszint nem erősödik.


Az első tesztekben 50 személy vett részt, akik mindannyian egy 4 órás edzést végeztek el. A csapat egyik fele az Easyheights segítségével, míg a másik anélkül egyszer 60 és hatszor 30 percen át küzdött a tériszony ellen. Az emberek az edzések előtt és után a Zürich melletti uetlibergi kilátóhoz mentek fel, olyan magasra, amennyire csak tudtak. A szakértők a kilátó minden egyes szintjén feljegyezték az elért magasságot és az érzett félelem erejét pontozni lehetett. Azok, akik a szoftverrel edzettek, sokkal kevésbé féltek és képesek voltak nagyobb magasságot elérni. A program nélkül edzők nem értek el előrelépést.

A virtuális valóság tériszony kezelésére való alkalmazását már több mint két évtizede kutatják. Dr. Dorothée Bentz ugyanakkor rámutatott, hogy új elem az okostelefonok alkalmazása a virtuális valóság helyzetek modellezésére és ezáltal az egyébként műszaki szempontból nagy kihívást jelentő terápiák sokkal hozzáférhetőbbé válnak. Andreas Papassotiropoulos és Dominique J. F. de Quervain professzorok célja, hogy a fizikai zavarokkal kezelésén az új technológiák segítségével javítsanak, s azokat könnyebben és szélesebb körben elérhetővé tegyék.

A tudósok Effectiveness of a stand-alone, smartphone-based virtual reality exposure app to reduce fear of heights in real-life: a randomized trial címmel publikálták az eredményeiket a Nature oldalán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #1
    "Addig fogunk gyötörni azzal a féltéglaformájú félkilós szarral amíg le nem küzdöd megértetted???!"