Berta Sándor

Fogyasztó­védők bírálták a TikTokot

A népszerű videoplatform nem védi megfelelően a gyerekek jogait.

Az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezetek Szövetsége (BEUC) keresetet nyújtott be az Európai Bizottsághoz és a nemzeti fogyasztóvédelmi hivatalok hálózatához a TikTokkal kapcsolatban, s a dokumentumban arra hívta fel a döntéshozók figyelmét, hogy az álláspontja alapján a cég nem védi kellően a videók használata közben a gyermekek jogait. A beadvány miatt az ügyben az európai uniós hatóságok folytatnak majd vizsgálatot.

Monique Goyens, a BEUC főigazgatója kiemelte, hogy a TikTok cserbenhagyja a felhasználóit azáltal, hogy tömegesen megsérti a jogaikat. A gyerekek szeretik a szolgáltatást, de a vállalat csődöt mondott a megvédésükben. A fogyasztóvédők konkrétan azt vetették a társaság szemére, hogy a gyermekeket és a fiatalokat nem védi eléggé a rejtett reklámokkal és potenciális káros tartalmakkal szemben. A személyes adatok feldolgozásával kapcsolatos eljárások félrevezetőek, a felhasználási feltételek számos pontja pedig egyszerűen tisztességtelen. Az európai uniós és nemzeti hatóságoktól azt várják, hogy vizsgálják ki ezeket a hiányosságokat és a szolgáltató által alkalmazott praktikákat, s lépjenek fel azokkal szemben.

A felhasználási feltételek alapján 13 éves vagy annál idősebb személy használhatja csak a TikTokot, de a 18 évesnél fiatalabbak esetében is szülői beleegyezés szükséges. Ez utóbbit azonban az üzemeltetők nem ellenőrzik.

Tavaly júniusban amerikai szenátorok vizsgálatot kezdeményeztek a platform ellen, mert az a gyanú szerint nem tartotta be a rá vonatkozó előírásokat és egyszerűen figyelmen kívül hagyta a különböző kötelezettségeket. Az utóbbiak között volt a példaként említett 2019-es beleegyezési megállapodás, amely a fiatalkorúak jobb védelmét volt hivatott szolgálni és amelynek értelmében el kellene távolítani a 13 éven aluliak által feltöltött tartalmakat, erre azonban gyakorlatilag soha nem került sor. Az alkalmazás tavaly augusztus elején amerikai tiltólistára került, majd később az amerikai szenátus megszavazta azt a kétpárti törvényjavaslatot, amely megtiltja a TikTok telepítését és használatát a kormányzati munkatársak és a kongresszus tagjainak telefonjain és számítógépein. A videoszolgáltató jogi útra terelte az ügyet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sydra #1
    Remélem a BEUC-nál senkinek sincs gyereke, mert a cikk szerint túl retardáltak ahhoz, hogy megértsék, hogy az hogy a gyerek mit csinál a szabadidejében az elsősorban a szülő felelőssége és nem mindenki másé.
    De amúgy meg valószínű kamu érv, mert a gyerekek jogai, meg a terrorizmus, meg a nácik mindig akkor kerülnek elő, amikor valami politikai ellenféllel akarnak leszámolni.