Berta Sándor

Okosórát akar piacra dobni a Facebook

A tervezett lépés tökéletesen illik a Mark Zuckerberg által korábban jelzett irányba.

A The Information bennfentesektől származó értesülései alapján a Facebook egy saját okosóra kifejlesztését és piacra dobását tervezi. A készülék segítségével a felhasználók üzeneteket küldhetnek és egészségügyi, illetve fitneszfunkciókat használhatnak majd, és lehetőség lesz a szívritmus mérésére. Az elképzelések szerint az eszköz jövőre jelenhet meg a piacon, míg az azt követő generációba tartozó modellek 2023-ban.

Az okosóra különleges funkciója az lesz, hogy a segítségével vezérelhetővé válnak a Facebook kiterjesztett és virtuális valóság szemüvegei. A készülék operációs rendszere az Android lesz és nem a WearOS, de felmerülhet akár egy saját fejlesztésű operációs rendszer alkalmazása is.

A most ismertetett lépés tökéletesen illeszkedik abba a stratégiai irányba, amelyet korábban Mark Zuckerberg, a cég vezetője jelentett be nemrég. A stratégia lényege, hogy a társaság a közösségi platformjain keresztül kiterjesztené a különböző fogyasztói hardverek értékesítését. A kínált termékek között vannak az Oculus virtuális valóság szemüvegei és a különböző videotermékek.

Eddig ugyanakkor nem merült fel egy okosóra tervezése, kifejlesztése és piacra dobása, mert a terület nagyon telített és az új szereplőknek olyan vetélytársakkal kell megküzdeniük, mint az Apple, a Fitbit (Google) és a Huawei.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #9
    A legtöbb accountot be lehet támadni kamu feljelentések tömegével, ez önmagában nem újdonság. (Az online játékokban is sokan visszaélnek ezzel.)
    Csakhogy:
    A Facebookot leszámítva minden más esetben létrehozhatsz több accountot és nem kell személyi okmányokkal igazolnod, hogy a valós neveden hoztad létre.
    Azaz ha pl. hardvert regisztrálsz egy olyan rendszerben, ahol előfordulhat, hogy betámadnak (pl. androidon a google), akkor a hardver regisztrációhoz és mondjuk a youtube-hoz más accountot használhatsz.
    Alapvetően tehát nem azzal van a baj, hogy online tevékenység miatt elbukhatsz egy accountot, ez mindenhol része a műsornak.
    A probléma az, hogy az online tevékenységed úgy hat az általad vásárolt hardver használhatóságára, hogy a két dolognak semmi köze egymáshoz.
    Értsd: ha valaki Facebookon beszólogat a laposföld hívőknek, mire azok bannoltatják az accountját, az ugyan nem szép dolog, de aki a Facebookon beszólogat, az fogadja el, hogy kockázatokkal jár.
    De ha ezzel együtt mondjuk működésképtelenné válik az okosórája és a VR headsetje, továbbá elbukja a több száz euróért vásárolt VR és okosóra szoftver gyűjteményét, az már nem olyan mókás ugyebár, mert akkor már nem csak egy accountot vesztett, hanem konkrétan pénzt is.
    Ez kb. olyan, mintha közlekedési szabálysértésért kikapcsolnák a lakásodban az áramot, vagy ha nem fizeted a villanyszámlát, akkor elveszik a jogsidat. Itt is lehetne érvelni, hogy hát ne szabálytalankodj és fizesd rendesen a számláidat, de ettől még a gyakorlat keményen elhasalna az Alkotmánybíróságon.
  • kvp #8
    "Főleg mert a szakértők szerint, mi most egy átmenteben vagyunk, azaz a régi, krízis előtti világ abban a formában már nem fog visszatérni, állítólag."

    Mert nem akarjak, hogy visszaterjen. Olyan ez mint a kommunizmus nagy kiserlete volt anno a szovjetunioban. A tobbsegnek a hata kozepere sem hianyzott. Aztan a vezetok megis csak atnyomtak, azzal, hogy legfeljebb nem jon be. Nem jott be. Na most valami hasonlot nyomatnak a vilagkormannyal kapcsolatban. Mert szerintuk az emberisegnek az a jo ami nekik szemely szerint jo. A gond az, hogy az emberek most is hagyjak, pedig meg egy ideig lehetne tenni ellene.
  • Steel #7
    Pontosabban fogalmazva én a platformra gondoltam, de abban igazad van, hogy maga a cég az biztos nem fog csak úgy eltűnni. Túl sok embernek van benne pénze, nem fogják hagyni.

    Persze a platform se fog eltűnni pár év alatt, bár... Még mindig olyan gyorsan fejlődik/változik az egész iparág, hogy azért egy nagyon jól kidolgozott ötlet a megfelelő infrastruktúrával manapság nagyon gyorsan felforgathatja a piacot.
    Lásd TikTok: hát tényleg egy másolatnak indult, de mégis megzabálják.

    Visszatérve az eredeti témára. A platform jelenlegi formáját szerintem egy okosóra nem fogja nagyon megdobi. Ha viszont az okosóra egy mélyebb megújulás része, arra kiváncsi lennék.

    Nagyon jó téma ez. Főleg mert a szakértők szerint, mi most egy átmenteben vagyunk, azaz a régi, krízis előtti világ abban a formában már nem fog visszatérni, állítólag.
  • kvp #6
    "Google fiokot is torlik, ha pl. a hozza tartozo YT fiokot bombazzak kamu feljelentesekkel, appeal nincs."

    Ott minden hardvernek lehet sajat account-ja. Tovabba egy megszunt account-rol barmikor atallithato egy helyben generalt ujra (csak uj email cimet kell megadni, meg nevet sem), sot kezeli azt is, ha valakinek tobb parhuzamos account-ja van. Es maguk a keszulekek mukodnek account nelkul is. Ez lenne a termeszetes.

    A facebook fele okosorat pedig lehetne F-track vagy WeTrackU markaneven forgalmazni, mert az Itrack miatt szolna az Apple. Szoval alapvetoen csak biometrikus es foldrajzi adatokat gyujt (meg gondolom hangot es kepet). A biometrikus ket dolog miatt is fontos, egyreszt igazolja, hogy a foldrajzi adatok mellett tenyleg a tulajdonos van az adott helyen, nem adta oda masnak vagy tette az ismerose taskajaba a nyomkovetojet. Egyben jelzi ha a megfigyelt szemely leveszi a keszuleket, mint a labbilincsnel a levagas jelzo. A masik pedig maga a biometrikus adat, ami a mozgasi adatokkal egyutt a megfigyelt egeszsegerol nyujt jol eladhato informaciot. A harmadik maga a mozgasi terkep, de azt a Google es az Apple is arulja, szoval nem er annyit, mint a biometria + egeszsegi adatok + mozgasi terkep egyutt.

    Kerdes, hogy miert nem ingyen osztogatja a facebook? Vagy miert nem teszi kotelezove bizonyos premium szolgaltatasokhoz a 7/24-es viseleset?
  • Sequoyah #5
    Jovoje azert meg lesz egy darabig. A mostani vizsgalatok nem magat a Facebookot mint szolgaltatast veszelyeztetik. Ami realisan tortenhet, az egyreszt a feldarabolas, pl az Instagram levalasztasa kulon cegbe, vagy tobbet kell adoznia, elsosorban a felhasznalok orszagaiban.

    Az egyeb kritikak nem veszelytetik kozvetlenul egyaltalan. Viszont kozvetve rontanak a nepszerusegen, viszont az azert nem egyik naprol a masikra megy. Ha most veszel egy okosorat, mire az elavultta valik 3 ev mulva a Facebook meg mindig letezni fog.
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2021.02.16. 17:47:49
  • Gabbbbbbbbbbbb #4
    Google fiokot is torlik, ha pl. a hozza tartozo YT fiokot bombazzak kamu feljelentesekkel, appeal nincs.
  • Sir Cryalot #3
    Az a tiktok sztori elég kemény ?

    Hogy állítólag az első része ami kész volt , az a reklámgyártó felület ami pixelpontosan lemásolva a facebook féle, utána jött rá a videó rész.

    Aztán ebből a harácsolósdiból kerekedett mindenféle botrány. Kreténség a javából.
  • Steel #2
    Eleve az FB jövője is kérdéses, jelen pillanatban.
    Talán soha nem fogja kiheverni a Cambridge Analytica botrányt, sem az az előtti bizalmi szintet elérni.

    Reddit-en boncolgatták, hogy melyik platformnak mennyi felhasználója van, milyen korcsoport, ebből kifolyólag milyen jövő várhat rá, stb.
    Az FB a mostani konkurensekhez képest amolyan elöregedő felületként hat.
    Neki vannak a legidősebb felhasználói, mióta a fiatalok már inkább az Instagram-on és főleg a TikTok-on bandáznak. Igen, az instagram az az FB tulajdona, de ez nem menti meg magát az FB platformját.

    Most a korona miatt nyilván nagyot mennek a közösségi platformok, de ha ennek vége, akkor érdemes lesz megnézni, hogy zuhannak majd a népszerüségi indexek.
  • asgh #1
    Az se teljesen normális, aki bármilyen hardvert vesz a Facebook-tól.
    Az eszközeikhez kötelező a Facebook account, amit indoklás nélkül bármikor törölhetnek.
    Azaz megveszed a hardvert, majd a Facebook úgy dönt, hogy az accountod fake és onnantól a cucc max. ajtótámasznak lesz jó.
    Persze a legtöbb hardverhez szükséges valamilyen regisztráció, google, appleid, stb. csak azokat nem törlik pl. arra hivatkozva, hogy nem a valós neveden regisztráltál, vagy egynél több accountod van, vagy mondjuk mert rádszáll valamely szélsőséges politikai csoport és tömegesen kamu feljelentésekkel hackelik a rendszert.