Berta Sándor

Klinikailag hitelesített hibrid okosóra EKG-funkcióval

Ez a termékkategória első olyan készüléke, amely megkapta a minősítést.

A Withings által bejelentett és piacra dobott Scanwatch típusú okosóra hibrid eszköz és a világon elsőként lett klinikailag hitelesítve. A termék nem csupán EKG-t tud mérni, hanem azt is képes megállapítani, hogy a viselőjénél jelen vannak-e a szívritmuszavar és az alvási apnoe tünetei. A készülék mutatói olyanok, mint egy klasszikus analóg órának és emellett felszerelték egy fekete-fehér kijelzővel.


A gyártó adatai alapján az eszközt kardiológusokkal és alvásszakértőkkel együtt fejlesztették ki, s az üzemideje akár 30 nap is lehet. Egy EKG mérés elkészítéséhez a felhasználónak le kell nyomnia az óra koronáját, illetve meg kell érintenie a készülék két oldalát. Az EKG grafikonja élőben látható a kis méretű képernyőn és ezzel párhuzamosan egy alkalmazás is rögzíti, az adatok pedig megoszthatók egy orvossal. Lehetőség van a szívritmus folyamatos ellenőrzésére és a felhasználó riasztására a szabálytalan értékek észlelésekor. Az utóbbiak esetében felhívható az illető figyelme egy EKG készítésére.

Az integrált kijelző alkalmas a megtett lépések és más sportinformációk megjelenítésére, míg a digitális korona segítségével pedig a felhasználók válthatnak a különböző menük között. Az okostelefonos üzeneteket vibrációval jelzi a termék, amelynek háza nemesacélból és zafírüvegből készült. A Scanwatch várhatóan a második negyedévben jelenik meg és a kisebb méretű változata 250, míg a nagyobb 300 euróba kerül majd. Az okosórát jelenleg is teszteli a tengerentúlon az amerikai egészségügyi hatóság (FDA), valamint az Európai Unió illetékes hivatala.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tinman #12
    Egyetértek... érvelni nem tudsz, a témáról fingod sincs. Legközelebb akkor gyere, képben leszel, jó tanulást!
  • mrzed001 #11
    Mondtam, béka s-gge alatt az SG színvonala .... többek között hála neked .
    Ágyő
  • Tinman #10
    A gyártó oldalán van a 3 elektróda, 2 az óra alján, 1 meg a fém házba építve, te meg idekeverted az apple szarját, mintha ennél a cikknél bármi köze is lenne a témához.

    Segítek, mert értelmezni egy darab faéket se tudsz úgy látom: Amikor az órával EKG-t mérsz 2 szenzor van a bal kezeden az óra alján, közvetlenül a szívritmus szenzor alatt. Ha a bal kezeden hordod az órát, a 2 szenzor a bal kezedhez ér, a 3. szenzor az óratestbe van építve azt jobb kézzel fogod, ugyanis azzal indítod el a mérést, mivel a bal kezeddel nem tudsz az óratesthez érni és gombokat nyomkodni, mert azon a kezeden van!

    Kit érdekel az 1 elektródás apple szaros vidóeód? Semmi köze a cikkhez!

    Aztarohadt', hogy lehet valaki ennyire sötét baz? :-DDD
  • mrzed001 #9
    "A cikkben említett órában 3 elektródás"
    Istenem ... 3 elektróda között hogy is folyik az áram ?!??? Gondolkozzááááá ! Úgy mellesleg hol is rajta az a 3 (fém) elektróda?
    Ráadásul, ugyebár ahhoz hogy EKG-t csináljon MEG KELL FOGNOD A MÁSIK KEZEDDEL (egyik elektróda a tekergető?) ! ÉÉééérted ?!??
    Nem is csinál folyamatos "EKG"-t.

    "Aktivitás közben a kórházban se egyszerű EKG-t mérni, aki volt már terheléses EKG-n az tudja"
    Terheléses EKG-val semmi probléma sincs. Miért, neked mi gond volt ?!?

    Külön gratula, hogy a videót meg se nézted (vagy nem fogtad fel).


    Na léptem, ennyi elég is volt az "emelkedett" intelligenciájú társalgásból.
    Szánalmas az SG-n a színvonal esése ...
  • Tinman #8
    Hagyj ezzel az Apple szarral... komolytalan vicc, kár volt idekeverned.

    A fenti cikkben ugyanis nem az Apple szarjáról írnak. Az az óra egy kicsit más oldalról közelíti meg az EKG mérést. A cikkben említett órában 3 elektródás mérés van (ezt írtam korábban), és erre hoztam egy kutatást arról, hogy még az EGY elektródás is egész korrekt eredményeket ad. Ebben 3 van. Három.

    Az idézeted az egy elektródásról szól, aktivitás közben. Aktivitás közben a kórházban se egyszerű EKG-t mérni, aki volt már terheléses EKG-n az tudja. A klinikai hitelesítést a fenti eszköz nem véletlenül kapta meg, az Apple Watch ezen a téren hozzá képest egy 2 pálcás búgócsiga.

    Ezek az órák nem arra valók, hogy az orvos ezzel diagnosztizáljon, de rendellenes szívműködést 3 elektródával ez a kütyü játszi könnyedséggel kiszúr és ez már életet menthet.
  • mrzed001 #7
    Érzek "némi" csúsztatást a mondandódban.
    Kezdjük talán ott, hogy bár 1 elektródás a cikkben mutatott is, de az 1 elektróda PÁRos !
    Azaz mindkét kezén van 1-1 (ugye nem kell magyarázni, hogy 1 elektróda magában mire is képtelen).
    Az óra ugyebár egy kézen van.

    Valamint érdemes elolvasni az 1 elektródapáros rendszerekről a végkonklúziót is:
    "Trying to make recordings during active movement, nonetheless, is noisy and messy with these simple systems regardless of which of the three is used. "
    És ez az egyetlen mondat mindent el is mond az aktív felhasználóhatóságáról.


    Továbbá eme KARDIOLÓGUS (!!! és nem józsika a közértből !!!) kiválóan elemzi a témát (angol nyelvtudás szükséges):


    Röviden? Ha nem >70 éves vagy, neked sz-rt se ér.
    Ha valós eredmények kellenek menj el egy kardiológushoz teljes kivizsgálásra.
    Tetess fel 24 órás Holtert, meg kardiológus csinál valós EKG, meg szívultrahang.
    Ez csak játszani, meg pulzusmérésre jó, másra nem (meg öncopatásra a fals ritmuszavar jelzések miatt).
  • Tinman #6
    "meg asszem"

    Mondom, hogy távol áll tőled a téma. 12 elektródás mérést végeznek a kardiológusok. Ez 1 elektródás. Erre azt mondod, hogy akkor semmit nem ér. Erre azt mondom, hogy olvasgass:

    https://www.ndsu.edu/pubweb/~grier/1to12-lead-ECG-EKG.html

    "Single-lead ECG systems not only work, but they work remarkably well for conducting both 12-lead and exercise ECGs."

    Az SG meg zsebpénzből vegetál, vannak és voltak is gondok, de, hogy ezzel a cikkel pont semmi gond nincs, az is biztos. Egy szavam nem lenne, ha olyanba kötsz bele, ami jogos. Ez nem volt az.
  • Szefmester #5
    Hát igen.. egy EKG esetén kapok egy-egy csiptetős kacatot a végtagokra, meg asszem 6 tappancsot a mellkasomra... lévén a szív arra felé van. Igen, az ujjbegyes kamerás pulzusszámlálás meglepően pontos.. (volt tesztelve kórházi eszközökkel párhuzamosan használva).

    Kurvára megnézném a csuklómon miként veszi észre a szívzörejt meg a többi finomságot... Addig oké, hogy figyeli a pulzust és ha rendhagyó az üteme akkor kikövetkezteti hogy valami nem stimmel. De ekg-t nem fogsz csinálni csuklón... Legközelebb majd az EEG wcpapír jön mert páran olyan seggfejek mi?

    Az SG meg a bulvár legalja. Nagyon ritka hogy eltalálnak csak részinformációkat a tényekből, rosszul fordítanak. Nem is véletlen hogy eltüntették pár éve a szerzőket az oldalról, mert amit (jogosan) kapott Szekeres Viktor, meg egy két másik "újságíró" az már sok volt a lelküknek.

    A cifus cikkek óta nem volt értelmes, hiteles tartalom az oldalon. Itt elolvasom a fő motívumot, majd megnézem más helyeken...
  • Tinman #4
    Természetesen nem micro/mini USB-vel tölthető, hanem fém csatlakozó pontok vannak az óra hátulján (teljesen izzadságálló, mint a Garmin óráknál), arra tudod rápattintani a töltőt, aminek a másik fele nyilván normál USB.
  • LSSAHPAUL #3
    :) "egy darab pattintott kő" ez jó :D
    Na azt szeretném kérdezni, sőt mondani hogy egy okos óránál, (meg lehet telefonnál is) az egyik legfontosabb dolog hogy milyen a töltő csatlakozása. Ennek milyen? Mert ha a szokásos mini-usb akkor felejtős, pláne 100eft-os kategóriánál, mert tuti hogy el fog romlani aztán vagy jó kezekbe kerül és kitudja cserélni vagy úgy jár mint az én ezelőtti 2 db NO.1-esem hogy 1 évet se húztak ki (más kérdés hogy a gearbest a 2.ik meghibásodás után már nem órát küldött garanciába hanem a pénzt). Szal vennék ilyet majd ha lehet kapni de csak akkor ha olyan lesz mint a mostani okosórám a THOR 4, azaz mágneses rácuppanós, kb 4 cm-ről ráejtem a csatlakozót :D megnézem tölt-e ha nem kicsit újra (95%-ban jól cuppan rá).
    Ilyen ez a csati ha valakit érdekel. Az órát olyannak nem ajánlom aki sim kártyát rakna bele, mert a kimenő adás torz, és állandóan visszakérdeznek hogy 'tessék?"