Berta Sándor

Megtaníthatók a robotok a gesztusok megértésére

A két fél között ehhez nem kell fizikai kapcsolat.

A Cornell Egyetem kutatói egy olcsó módszert dolgoztak ki azért, hogy a robotok képesek legyen jól észlelni és megérteni a különböző gesztusokat és érintéseket. A ShadowSense nevű eljáráshoz a gépek és az emberek között nincs szükség fizikai kapcsolatra. A rendszer egy integrált USB-kamera segítségével érzékeli azt, hogy például valaki kezének az árnyéka "megérinti-e" a robot "bőrét" vagy sem, illetve azt, hogy az adott érintéssel az illető mit akar kifejezni.

Guy Hoffmann, a Cornell Egyetem Ember-Gép Együttműködési Laboratóriumának vezetője kijelentette, hogy a technológia egy olyan projekt során jött létre, amelynél az volt a cél, hogy felfújható robotokat alkossanak meg, amelyek képesek az embereket a különböző vészhelyzetekben biztonságba juttatni. Egy ilyen jellegű mesterséges mentőegység csak akkor teljesítheti a feladatát, ha képes az emberekkel kommunikálni.


A szakember példaként említette, hogy egy gép kivezethet valakit egy hangos, füsttel teli átjárón pusztán azáltal, hogy felismeri az adott személy kéznyomását. Ehhez elvileg el lehetne helyezni számos szenzort a roboton, de az Yuhan Hu, a csapat másik tagja szerint nagyon megnövelné a súlyát és bonyolultabbá tenné a kábelezést. Ezért indultak el egy teljesen más úton, amely nem a fizikai kapcsolaton, hanem az optikai észlelésen alapul. Hu hozzátette, hogy ha egy kamerát építenek be a gépbe, akkor egy személy árnyékából kitalálható, hogy az miként érinti meg a robotot.

Az első eredmények azt mutatták, hogy a neurális hálózattal és különleges algoritmussal működő módszer pontossága 87,5 és 96 százalék között van. A tudósok az eredményeik mellett nyilvánosságra hoztak egy videót is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!