Berta Sándor

Robothalakat fejlesztettek ki

A gépek képes magukat csoportba szervezni.

A Harvard Egyetem mérnökiskolája (SEAS) és a Wyss Institute for Biological Inspired Engineering kutatói megalkották a Bluebot nevű robothalakat, amelyek ugyanúgy viselkednek, mint az élő halak. A szakemberek megtanították a Bluebotoknak, hogy ugyanúgy rajokban mozogjanak, mint az élő társaik. Azok azért alkalmazzák ezt a módszert, hogy megtévesszék az ellenségeiket, könnyebben jussanak táplálékhoz és energiát takarítsanak meg.

Florian Berlinger, a SEAS és a Wyss hallgatója kijelentette, hogy a robotokat gyakran olyan területeken alkalmazzák, amelyek az emberek számára nehezen megközelíthetők vagy veszélyesek, illetve, ahol az emberi beavatkozás egyáltalán nem lehetséges. Ezekben a helyzetekben ugyanúgy előnyös, ha a gépek rajokban mozognak. A megfelelő szabályokkal és a vizuális 3D-érzékeléssel egy olyan rendszert tudtak létrehozni, amely a víz alatt is nagy mértékű autonómiával és rugalmassággal rendelkezik. Ez utóbbi különösen azért volt fontos, mert a víz alatt nincsenek például GPS- és Wi-Fi-jelek.


A robothalrajt Radhika Nagpalnak, a SEAS professzorának a laboratóriumában készítették el. A szakember az önmagukat szervező rendszerek egyik úttörőjének számít. A Bluebotokból álló Blueswarm nem az első olyan gépcsoport, amely képes rajban tevékenykedni, de a korábbi megoldások két dimenzióra voltak korlátozva. Nagpal bővítette ki a működést úgy, hogy három dimenziós térben is megvalósuljon a rajképződés. Mindez azt eredményezte, hogy az új robotok a levegőben vagy a vízben is képesek mozogni és nem csupán a földön.

Mindegyik Bluebotot két kamerával és három LED-del látták el. A beépített halszemkamerák felismerik a szomszédos Bluebotok LED-jeit és egy algoritmust használnak, amely meghatározza a másik halhoz való távolságot és annak irányát. Az már egy másik projektben kiderült 2018-ban, hogy a 3D-nyomtatók segítségével készített robothalak számos feladatra alkalmasak lehetnek és leginkább a valódi halak védelmét láthatják el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #2
    Mi bajod van a wifire köthető okosakváriummal? ?-)
  • duke #1
    Nem tudtam meg mi hianyzik, de most megvan. A horgaszoknak mondjuk jo lenne, vegre nem kene halakat gyilkoniuk, es megis jatszadozhatnanak botjaikkal.