Berta Sándor

Áttörés előtt áll egy új robot­generáció

A gyárakban a gépek csak rutinmunkákat váltanak ki, de az új technológiák már kibővítik a lehetőségeiket és egyre okosabbakká válnak. A jövőben a gépek vonzó alternatívát fognak jelenteni a 4D, vagyis a piszkos, az unalmas, a veszélyes és a kényes feladatok elvégzésére.

Számos tényezőnek köszönhetően valósul meg az önállóan dolgozó mobil gépek áttörése az iparban. Korábban még hiányoztak az üzembiztos információs hálózatok, míg most már van nagy lefedettségű Wi-Fi, illetve 4G vagy 5G-infrastruktúrával rendelkező üzemek, amelyekben lehetőség van a robotok valós idejű vezérlésére. Emellett a robottechnológia sokkal olcsóbb lett az olyan fejlesztéseknek köszönhetően, mint a LiDAR, a korszerű gyártás és a 3D-nyomtatás. Ezzel párhuzamosan az emberi munkaerő is egyre drágább, így már nem csupán lehetőséget jelent a gépek alkalmazása, hanem vonzó alternatívát is. S akkor ott van még a mesterséges intelligencia elterjedése.

Ezt használja ki például az Energy Robotics nevű startup, mely egy olyan különleges szoftvert fejlesztett ki, amely bármely gyártó gépeit intelligensebbé teheti. Marc Dassler, a vállalkozás vezetője és társalapítója paradigmaváltásról beszélt. Dassler szerint ők gyakorlatilag robotagyat építenek és a megoldásuk segítségével a buta gépeket okossá és autonómmá tehetik, a korábbi költségek töredékéért.


Az Energy Robotics a holland ExRobotics gépeit programozta be, amelyek robbanásbiztosak és a fúrótornyokon előre meghatározott útvonalakat járnak be, közben pedig mérik a gázkoncentrációt. A Shell hasonló robotokat használ és az Eon is együttműködik a céggel. Egy másik alkalmazásként szoftverük segíteni fog az egyik autógyártónál a régi ipari robotok felügyeletében. Oskar von Stryk professzor, a cég társalapítója és a Darmstadti Egyetem szimulációs, rendszeroptimalizálási és robotikai szakterületének vezetője szerint a helyzet az Apple és a Google küzdelméhez hasonlítható a leginkább. Az Apple a legjobb okostelefont akarta a piacra dobni és az ideális hardver- és szoftverkörnyezetre épített, amely viszont nagyon drága készülékeket eredményezett. A Google erre megalkotta az Androidot, amely számos gyártó értékes és olcsó hardverein egyaránt kiválóan működött.

A fejlesztők egyre több szenzorral szerelik fel a robotokat, amelyek kezdenek egyre jobban hasonlítani az emberekre. Peter Frankhauser, az ANYbotics AG nevű svájci vállalat vezetője elmondta, hogy egy másik területet a négy lábbal rendelkező modellek jelentenek, amelyek robusztusak és amelyek számára nem okoznak gondot a szűk utak és lépcsők jellemezte emberi környezetek. Az Anybotics hardverével és szoftverével felszerelt gépek minden olyan helyen alkalmazhatók, amelyeket az emberek is elérhetnek. Az ingolstadti Arculus nevű startup szintén szoftvereket és hardvereket készít a logisztikai és a gyártási eljárásokban résztvevő gépekhez. A cél a szerelőszalag moduláris gyártással való kiváltása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #5
  Attól függ, ha magas lesz az az alapjövedelem akkor bár kisebb de ők is piac lesznek ... illetve mi az hogy cégulajdonos? Átlag ember is tarthatja megtakarításait részvény alapban.

  És arról nem beszélve hogy sok ember nagyon jól megél más emberek hajának vagy körmének piszkálásából próbálj azon a piacon eladni robot műkörmöst

  De ha minden kötél szakad akkor letöltök egy hangátalakítót, csinálok egy avatart vRoid-ban és Vtuber vagy influenszer leszek, de most komolyan kapcsolj rá hogy élő csevegés újrajátszása
  https://youtu.be/97w16cYskVI

  Úgy látszik egyre több ilyen szakma lesz.
 • kvp #4
  Eleg egyszer megtanitani nekik. Ha annyi ideig tart mint egy ember eseten, akkor is csak 1x kell es utanna minden ujonnan gyartott robot tudja. Ez igaz az onvezetesre is. Ha 20 evig tart jo vezetot faragni egy onvezeto autobol, akkor 20 ev, de utanna minden ujonnan gyartott jarmu ugyanazzal a tapasztalattal indul. Emberek eseten mindig ujra es ujra meg kell tanitani minden uj munkasnak ugyanazt es a vegen a minoseg sem lesz egyseges. (tehat nem mindenki lesz ugyanolyan jo a szakmajaban)

  Minden olyan munkat, ami automatizalhato a mai technologiai szinten erdemes automatizalni, mert olcsobb es termelekenyebb lesz. A fizeteskeptelen lakossag pedig egeszen addig nem problema amig nem kell nekik termekeket kesziteni, tehat alapjovedelmen (segelyen) vannak. Ok egyszeruen nem leteznek a piac szempontjabol. Ez persze lecsokkentheti a piacot millio fonyi milliardosra, de ha ok ettol aranyosan sokkal tobb eroforrast fordithatnak a sajat joletukre, akkor ez miert is zavarna oket? A segelyen levok meg orulnek a segelynek is, tehat minimalis a humanitarianus fenttartasi koltseguk.

  ps: Igen, tisztaban vagyok vele, hogy en is a 99%-nyi haszontalanhoz fogok tartozni ha ez lesz, elvegre kinek kell egy ipari automatizalasi mernok ha mar minden munkat a robotok vegeznek?

  Egyebkent meg:
  https://www.youtube.com/watch?v=fn3KWM1kuAw
  https://www.youtube.com/watch?v=2SpNjBI1lu0
 • szgege #2
  Arról nem beszélve, hogy az aki ezeket a robotokat tervezi csak minimális van köze egy olyan szakmához mint a robbanásbiztos közegben dolgozni. Másnak egy fél élet abba szakmába tapasztalatot építeni, különböző képesítéseket szerezni,megtanulni a szakmát. Ezek meg úgy gondolják áhh ezt lazán betolod egy robotba és minden szép és jó. Persze majd a mesében. :D
 • lac coo #1
  És minek a gyár, ha nem lesz aki megvegye a terméket... A robotok nem vesznek semmit ... :D