JohnnyCage

A P4 hamarosan kiszorítja elődjét

[Register] Az Intel ismét módosította 2001-re és 2002-re szóló terveit. A cég elképzelése szerint még ez évben elkészül a 2GHz-es P4, miközben a lassabb változatok ára olyannyira lecsökken, hogy a Pentium III lassan kiszorul a piacról.

Bár az eddigi tesztek nem túl jó fényben tűntették fel az Intel legújabb proceszorát, a Pentium 4-et azért még nem szabad leírni. Amennyiben a Pentium 4-es chipek, és a hozzájuk illeszkedő alaplapok ára elég gyors ütemben fog csökkenni, az Intel üdvöskéje semmiképpen nem fog alárendelt szerepet kapni az AMD processzorival szemben.

A Pentium 4 igazi előnye nem az órajeléhez képest nagy sebességében rejlik, mert erről tulajdonképpen nem is lehet beszélni. Az SSE2 szintén nem fogja megváltani a világot, még évek múlva sem. Ehelyett a P4 igazi ütőereje az arhitektúrájában, valamint a gyártási eljárásában van.

Közismert ugyan, hogy bizonyos utólagos módosítások miatt a Pentium 4 arhitektúrája kissé felemásra sikeredett, de a processzor felépítése ettől függően igen kedvező. A P4 felépítése nagyon gyors órajelnövekedést tesz lehetővé, és az Intel pont ezt szeretné kihasználni. Míg a konkurens AMD az Athlon (Palomino) órajelét csak mérsékelt ütemben lesz képes növelni a processzor magjának korlátai miatt, addig a Pentium 4 gyorsan eléri majd a 2GHz-et, és az új Northwood változatok még tovább is gyorsulnak a későbbiekben.

Klikk ide! Klikk ide!

Az Intel jelenleg a harmadik negyedévre tervezi a 2GHz-es P4 kiadását. Az AMD viszont az év végéig csak az 1.7GHz-es Palominoval jelenik meg, így a két processzor közel azonos sebességgel rendelkezik majd. Sok múlhat majd az áron, amely eddig az AMD irányába felborította a mérleget. Ameddig a Pentium 4-ért 4-500 ezer Ft-ot elkérnek, addig valljuk be, nincs esélye.

Szerencsére az Intel lépten-nyomon azt hajtogatja, hogy a P4 árai soha nem látott ütemben fognak esni. Nos, van is honnan. A Rambus DRAM ára az év közepétől nem lesz döntő tényező, mert a Brookdale chipset megjelenésével az olcsó SDRAM-ok is használhatóak lesznek a P4-gyel.

Az Intel novemberben várhatóan lecsökkenti majd a 2GHz-es P4 árát, amely magával rántja az alacsonyabb órajelű modelleket is. A cég tervei szerint ekkortól egy 2000 dollár körüli (5-600 ezer Ft) gépben már ez a 2GHz-es processzor is elérhető lesz.

A Northwood és Tualatin processzorok ekkortájt jelennek majd meg. Ezek az új P4 és PIII változatok már 130nm-es gyártási eljárással készülnek, és alacsonyabb árakat fognak előidézni. A Northwood lassan átveszi majd a 180nm-es P4-ek helyét, és meghódítja a 2GHz fölötti régiókat is. A Tualatin nem lesz hosszú életű, az Intel 2002. első felében végleg le kívánja váltani a PIII ágat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Coine #8
    "Ameddig a Pentium 4-ért 4-500 ezer Ft-ot elkérnek, addig valljuk be, nincs esélye."
    Ez hülyeség! www.sharkyextreme.com ; Weekly CPU
    Egyébként most néztem meg és a P4 és a P3 elég nagy mértékben esett! Nézzétek meg...
    P3 most annyiba kerül (1 gigás), mint az 1.2-es AMD Tbörd, de az intel árcsökkenésnek még nincs vége, ja és az AMD árai változatlanok maradtak (mondjuk így is ők az olcsóbbak, de már nem sokáig...)
  • Dikkma #7
    Ja. Is meg nem is. Nem nektek készült, hanem olyanoknak, akiknek kell a speed.

    Azt akarom mondani, hogy az sse2-őt nem csak évek múlva fogják kihasználni.. főleg, hogy a Sledgehammerben is lesz.

    A 3DNow! halott.
  • Jockey #2
    had csökkentsenek csak..
    lassan egész jó ára lesz a p3-nak..
    egy 1ghz-esel szerintem nem lezs túl sok gond egy év múlva sem...;)
  • Sanyo #1
    Meg jo, hogy lehet kapni. :-)

    Sanyo