Franczy

Intel Brookdale és alaplap hírek

Különböző források szerint a chipgyártó óriáscég, az Intel már elkészült az új Pentium 4-es chipsettel, a Brookdale-lel, és a chipset első példányait már meg is kapták a különböző alaplapgyártó cégek.

Kelly Wu, az Intel Microelectronics Asia Ltd. egyik menedzsere elmondta, hogy többek közt az Asustek Computer Inc., a Gigabyte Technology Corp., és a Microstar International Corp. cégek kaptak az új chipsetből. A Gigabyte cég szóvivője pedig elmondta, hogy a Brookdale chipset széleskörű tesztelési folyamatát már el is kezdték.

Még az elmúlt héten Paul Ottelini, az Intel architekúra csoportjának alelnöke azt nyilatkozta, hogy a Pentium 4-es processzorokhoz készített Brookdale chipsettel minél előbb szeretnék végrehajtani a P4-es konfigurációk DDR SDRAM memóriára való átállását. A jelenlegi állás szerint egyébként elképzelhető, hogy az új Intel chipset még a tervezett megjelenési időpont előtt napvilágot láthat. Az Intel minden erejével azon dolgozik, hogy a Pentium 4-es rendszerek csillagászati áron kapható RDRAM memóriáktól való függését feloldja, így ha minden jól megy, akkor már a második negyedév folyamán megjelenhetnek az első Brookdale-es alaplapok.



Más forrásokból pedig olyan hírek szivárogtak ki, miszerint az Intel jelenleg a saját alaplapjainak gyártásának befejezését fontolgatja. Ezt persze nem kell teljesen biztosra venni, de azért van benne némi ráció. Az Intel például nemrég bejelentette, hogy bezárják a Puerto Rico-i alaplapgyárat, másrészt a cég körülbelül fél éve nem adott ki új alaplapot, így ezek a tények egyes szakértők szerint az Intel alaplapgyártásának teljes leállítását jelzik előre.

Másrészt az Intelnek az eddigiekben nem jelentett túl nagy bevételt a saját alaplapok gyártása, hiszen egyszerűen nem tudtak említésre méltó nyereséget produkálni. Emellett pedig az egyik legnagyobb OEM cég, a Dell jelenleg különböző tajvani alaplapgyártó cégekkel (ASUS, Gigabyte, MSI) tárgyal, ami azt jelezheti előre, hogy a Dell közeljövőben megjelenő konfigurációiban sem lesz már több Intel alaplap.

Tény viszont az is, hogy a második legnagyobb Intel alaplap felvásárló cég, a Gateway továbbra is kiállna az Intel alaplapok mellett, valamint, hogy a szerverekbe szánt Intel boardok gyártása sem valószínű hogy abbamarad, hiszen így az Intel szerverekbe szánt CPU-i lényegében alaplap nélkül maradnának. Tehát ezen a téren még semmi sem biztos, de azt hiszem, hogy itt Magyarországon nem jelentene túl nagy csapást, ha nem lehetne többé eredeti Intel alaplapot kapni, hiszen ezek forgalma a különböző tajvani alaplapok mellett elenyésző.

A kérdés ezután már csak az lehet, hogy az Intel milyen hamar tudja megoldani a chipsetek tömegtermelésének elindítását. A cég már korábban kijelentette, hogy a Pentium 4 processzorát igen aggresszív statégiával fogja a piacra vonultatni, és legfőbb célja az, hogy a P4 minél hamarabb tömegtermék legyen. A mostanában napvilágra kapott hírek pedig azt bizonyítják, hogy a társaság komolyan gondolja a dolgot. Nem kizárt, hogy a cég még az eredetileg kitűzött időpont, a harmadik negyedév előtt kiadja az új chipset végleges változatát.

Az Intel a Rambus DRAM melletti elkötelezettségével meglehetősen nagy baklövést követett el. Miután kiderült, hogy az RDRAM-nak leginkább az ára lesz magas, s nem a teljesítménye, a cégnek jóformán a nulláról kellett elkezdenie egy alternatív chipset-megoldás felépítését a Pentium 4-hez. Egy ilyen fejlesztéshez azonban idő kell, és az Intelnek pont ez az, amije nincsen, hiszen a konkurens AMD SDRAM és DDR megoldásai már régen a piacon vannak.

Egy-egy ilyen kapkodásból, mint már oly sokszor kiderült, legtöbbször súlyos tervezési hibák születnek, és ezt az Intel -amúgy sem túl fényes helyzetében- nem engedheti meg magának. Nem kizárt, hogy az Intel az ATI-nak épp azért biztosította a Pentium 4 chipset-gyártói licenszet, hogy ha esetleg a chipzilla nem tudna elég gyorsan megjelenni Brookdale chipkészletével, vagy esetleg hiba merülne fel azzal kapcsolatban, akkor az ATI biztos támasz lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dikkma #1


    Kelly Wu, az Intel Microelectronics Asia Ltd. egyik menedzsere elmondta, hogy többek közt az
    Asustek Computer Inc., a Gigabyte Technology Corp., és a Microstar International Corp. cégek
    kaptak az új chipsetből. A Gigabyte cég szóvivője pedig elmondta, hogy a Brookdale chipset
    széleskörű tesztelési folyamatát már el is kezdték.

    Abit, hol vagy?