Franczy

Részletek az újabb Pentium 4-es hibáról

Ahogy arról korábban már többször beszámoltunk, az új Intel Pentium 4-es rendszerek körül nincs minden rendben. Először az a bizonyos BIOS visszahívásos mizéria okozott presztízsveszteséget a chipgyártó óriáscégnek, az Intelnek, a legutóbbi időkben pedig kiderült, hogy egyéb gondok is felmerülhetnek Pentium 4-es rendszerekben. A legutóbb felfedezett hiba, mint tudjuk, akkor merül fel, amikor nagy mennyiségű adatot kellene a PCI buszon keresztül átvinni, ebben az esetben ugyanis különböző nem kívánatos látenciák merülhetnek fel. A hibát a CRN Test Center ismerte fel, és most nyilvánosságra hozták, hogy hogyan sikerült előidézni a problémát.

Az Intel egyébként elismerte, hogy a hibás chip-ek mind a Pentium 4-es processzorok november 20-i bevezetése után kerültek az OEM gyártókhoz, valamint ígéretet tett arra, hogy néhány héten belül elkészülnek a javított példányokkal, azonban a piaci bevezetés ezután még tovább csúszhat, mivel az OEM cégeknek még tesztelniük is kell a javított chip-eket.

A CRN Test Center mérnökei először akkor fedezték fel a problémát, amikor két különböző revíziójú, Intel gyártmányú alaplapon DVD lejátszási teszteket végeztek. Az AC-3-as térhatású hang adatai egy DVD dekóderkártyából a rendszerbuszon keresztül a hangkártyába szállítódtak, míg a videóképet a dekóderkártya S-video kimenetén vezették ki. A tesztelt Pentium 4-es rendszer által lejátszott DVD filmek hangja, zenéje szakadozgatva, kihagyásokkal tele szólalt meg a hangrendszeren. A legérdekesebb pedig az volt az egészben, hogy a hiba csak a végleges P4-es alaplappal jelentkezett, mert amikor azt kicserélték egy másik, korábbi béta állapotú board-ra, akkor nem volt semmi gond. Ez azt jelenti, hogy a most felfedezett problémát kiváltó hiba csak nem sokkal a piaci megjelenés előtt került bele az architektúrába.

A hiba felfedezése után az Intel laborjában is sikerült előidézni a problémás működést. Az Intel technikusai ekkor nagyon meghökkentek, ám nyomban leszögezték, hogy ők már eddig is ismerték az említett hibát, mely egyébként a chipset-ben van, és amely csak a PCI-os videókártyákra van hatással. Ezután az Intel nem túl szimpatikusan csak annyit mondott, hogy a legtöbb felhasználó úgyis inkább szoftveres DVD lejátszót használ, így csak azon keveseket érinti a probléma akik DVD dekóderkártyákat használnak (Jó, mi?). Mostanság tehát aki zavartalamul szeretne DVD-t nézni a gépén, az jobban jár ha Pentium 4-es helyett Pentium III-as rendszert vásárol - bár szerintem amúgy se vennének túl sokan P4-es gépeket. Egyelőre tehát úgy néz ki, hogy az AMD-nek nem is kell különösebb reklámkampányokat csinálnia, hiszen az Intel az ilyen botrányok segítségével saját maga küldi el eddigi vásárlóit a konkurenciához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!