Franczy

Athlon, Pentium 4, Itanium teszteredmények

[AcesHardware] Az egyik neves külföldi, hardverekkel foglalkozó website-on érdekes processzor-összehasonlító sebességtesztet tettek közzé. A tesztet végző úriember, Clint Whaley három processzort vett sebességtesztjei alapjául: egy 1 GHz-es frekvencián üzemelő AMD Athlont, egy 1.5 GHz-es Intel Pentium 4-et és egy szerverekbe szánt, 667 MHz-en működő Intel Itaniumot.

Whaley fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az AMD Athlon-os tesztkonfiguráció még a jó öreg SDRAM-okkal működött (nem tudni, hogy PC100-as vagy PC133-as), az újabb DDR memóriákkal minden bizonnyal jobb eredményeket lehetett volna elérni. Az Intel Pentium 4-es konfiguráció Rambus memóriával volt ellátva, míg a kuriózumnak számító Intel Itaniumos rendszer memóriájáról nincs információnk, de minden bizonnyal valamilyen SDRAM-ot használtak ebben a konfigurációban. Egyébként az összes tesztet Linux operációs rendszer alatt hajtották végre.

Az első tesztprogram az Atlas 3.2.0/Linuxos BLAS-3 Dmatmul (double-precision matmul) volt, melyben nem használták ki a tesztelt processzorokban rejlő SIMD kiterjesztéseket, vagyis az SSE(2) és a 3DNow! is "pihent" a teszt alatt. A teszteredmények szerint ebben a tesztben az 1 GHz-es Athlon és a 1.5 GHz-es Pentium 4-es processzor nagyjából ugyanolyan teljesítményt nyújtott (1100-1200 MFLOPS), illetve az AMD üdvöskéje kicsit jobban teljesített a másfélszer nagyobb frekvencián üzemelő Intel újdonságnál. A 667 MHz-es Intel Itanium ebben a tesztben könnyedén felülmúlta mindkét ellenfelét, hiszen 1600-1700 MFLOPS-os teljesítményre volt képes.



A másik teszt a Smatmul (single precision matmul) volt, melyben már az SSE és 3DNow! kiterjesztéseket is kihasználták. A tesztrendszerek a fentiekkel megegyezők voltak, azonban az Itaniumos rendszer most nem vett részt a "küzdelemben". Habár a Pentium 4 SSE2 támogatással is rendelkezik, ebben a tesztben szigorúan csak a normál SSE hatására voltak kíváncsiak, ezenkívül pedig - mivel az AMD féle 3DNow! nem tartozik az IEEE szabványok közé - az Athlon eleve nem számíthatott nagy sikerekre.



A Smatmul tesztben egyértelműen a Pentium 4-es rendszer dominált, hiszen 3700 MFLOPS-os csúcsteljesítményre volt képes, míg az AMD Athlon-os konfiguráció 2300 MFLOPS-ot ért el. Ne felejtsük el azonban, hogy az Intel proci másfélszer nagyobb frekvencián üzemelt, így amennyiben az AMD teljesítményét elméletben megszorozzuk másféllel, úgy már 3450 MFLOPS jön ki, persze az más kérdés, hogy a valóságban mit nyújtana egy 1.5 GHz-es Athlon. Az sem elhanyagolható, hogy az AMD-s konfiguráció (~380e Ft) a szinte már fillérekért kapható normál SDRAM memóriákkal volt ellátva, míg a P4-es rendszerben (~633e Ft) méregdrága RDRAM-ok üzemeltek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ixyon #6
    hát igen. én AMD fan vagyok, de ettől függetlenül írok itt mindent.
    az várható volt, hogy az ITANIUM mindent ott fog hagyni, hiszen64 bites, és vaci új(a bevezető ára 1 mila kö rül lesz, de mivel vaci új architektúra, ez legalább 2 évig lesz)bb intel 3*gyorsabb rammal(ami 2* annyiba kerül) lassabb volt...
    a 2. tesztnél számít igazán a memóriaszávszélersség, mert a lebegőpontos grafikához az nem elhanyagolható. az, hogy sem az SSE2(csak a sima SSE) meg a 3dNOW sem szerepelt számomra teljesen alaptalanná tette a végeredményt, mert mindkét procinak ott van az erőssége.