Berta Sándor

Felismeri a fotókon lévő érzelmeket egy neurális hálózat

Egy új megoldás teljesen automatikus érzelemelemzésre képes.

A Samsung AI és az Imperial College London kutatói egy olyan rendszert fejlesztettek ki, amely felismeri az emberi érzelmeket egy képen. Az új neurális hálózat a pozitív és a negatív érzelmeket egyaránt valós időben észleli. Az első tesztek alapján eddig elképzelhetetlen pontossággal végzi a munkáját.

A szakemberek elmondták, hogy már nagyon régóta dolgoznak az érzelmi állapotok felismerésének a problémáján és a folyamat során világossá vált a számukra, hogy a teljes érzelemspektrum lefedésére alapvetően nem elegendő, ha csupán néhány érzelmet határoznak meg. Ezért két dimenzióra összpontosítottak: a valenciára és az izgalomra. A valencia egy pszichológiai szakszó, amely azt jelöli, hogy ha valaki éppen egy pozitív vagy negatív érzelmi állapotban van, míg az izgalom azt, hogy az illető mennyire nyugodt vagy izgatott.

A szakértők közölték, hogy a céljuk az volt, hogy egyetlen felvétel alapján automatikusan meg lehessen mondani egy emberről, hogy éppen milyen érzelmi állapotban van. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, kidolgoztak egy mesterséges neurális hálózatot, amelyet intenzív módon, hatalmas mennyiségű fotó segítségével felkészítettek. Arra különösen figyeltek, hogy a képek az emberek mindennapi életét ábrázolják. Kiderült ugyanis, hogy ahhoz, hogy egy a mindennapok során jól használható technikát kapjanak, hasznosabb, ha a felvételek nem műtermekben, hanem a természetes életvitel során készülnek.

A rendszer már az első teszteken ugyanolyan pontossággal tudta megállapítani az elemzési eredményeket, mint az emberek. A következő lépcsőfok az lesz, hogy a megoldást továbbfejlesztik, hogy ne csak az álló-, hanem a mozgóképek esetében is működjön. A tudósok a kutatási eredményeiket megjelentették a Nature Machine Intelligence hasábjain is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Macropus Rufus #6
  Velemenyem szerint egy erzelmi allapot nem mindem esetben egyenlo azzal amit az arcrol le lehet olvasni
 • cateran #5
  "hogy egyetlen felvétel alapján automatikusan meg lehessen mondani egy emberről, hogy éppen milyen érzelmi állapotban van."

  Lofax....erzelmek leplezeserol meg nem hallottak? Olyat meg nem lattak, akinek a KEZE osszeszorul duheben, de az arcan mosoly van? Vagy duheben/fajdalamban/szomorusagaban sir, akkor a kep alapjan mit allapit meg? Ott csak 1 konnyezo arc lesz.... Aki kenyelmetlen helyzetbe kerul es kinjaban mosolyog ,az meg biztos vidam....
 • kvp #4
  Ha betanitjak egy adott arckifejezes adott modon torteno felismeresere, akkor ha jo volt a tanito adatbazis, akkor jo lesz az eredmeny is. Ha nem volt jo, mert mondjuk feketek eseten csak eroszakos arckifejezeseket vittek be, akkor hibazni fog. Ez nem az MI hibaja, hanem ahogy betanitjak, ugy viselkedik. Mar az is hasznos egyebkent, ha a fix kategorizalas helyett minden erzelemhez ad egy konfidencia erteket, azaz azt, hogy szerinte mekkora valoszinuseggel vidam vagy szomoru. Igy a nehezen felismerheto erzelmek eseten alacsony biztonsagokkal allitna tobb ellenteteset, mig jol felismerheto esetekben nagy biztonsaggal allitana egyet. Ez helyes kategorizalas eseten viszonylag jol kezelne az osszekeverheto erzelmi eseteket.
 • bdzsana #3
  Egy jól képzett embernél is hatkényobban tudja már felismerni a káros bőrelváltozást például, szóval nem kizárt hogy akár itt is jobb eredményt tud elérni.
 • Csaba161 #2
  Ugye, még egy jól képzett embernek is van amikor lehetetlen megkülönböztetnie a sírást a nevetéstől, nem beszélve arról, hogy valaki kínjában nevet, vagy örömében sír...
 • Agyturbinikusz #1
  Az meg ki van zarva, hiszen az erzelmek amiket atelnek a foto alanyai nem tukrozodnek semmilyen formaban a kepen lathato tetetett viselkedes forman.