Berta Sándor

Miként hatnak az érzelmek a döntésekre?

Laboratóriumi körülmények között megállapítható, hogy milyen dolgok befolyásolják az egyes döntéseket.

A Karlsruhei Technológiai Intézet Döntési és Dizájn Laboratóriuma (KIT KD2Lab) a világ egyik legnagyobb számítógépek által támogatott kísérleti laboratóriuma, amely azt vizsgálja, hogy miként hatnak az érzelmek az emberek döntéseire. A létesítményt 1,6 millió euróból hozták létre. Egy bizonyos környezet felerősíti a vásárlási kedvet? Milyen érzelmek játszanak szerepet az aukcióknál? S milyen befolyással van a folyamatokra az ajánlattevők száma? A nemrég megnyitott laboratóriumban ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket vizsgálnak a szakemberek. A kérdésekre kapott válaszok mind az ő számukra, mind a cégeknek érdekesek és hozzájárulnak ahhoz, hogy a termékeket, az alkalmazásokat vagy a honlapokat felhasználóbarátabbá lehessen tenni.

Döntési helyzetekben nem csupán az árverések ajánlattevőinek izzad a tenyerük és erősebb a szívverésük, hanem mindenkinek, akár egy egyszerű felhasználónak is. Az emberi döntések racionális és érzelmi folyamatok ötvözetéből születnek meg. Az, hogy a döntésekben végül milyen szempontok a fontosak és milyen szerepet játszik az együttműködési képesség, a bizalom és a verseny, egyaránt fontos a pszichológusoknak és a gazdasági informatikusoknak, akik ember-gép interfészeket optimalizálnak.

A KD2Lab két műszakilag és területileg is elkülönített laborrésszel rendelkezik, hogy különböző környezetekben és döntési helyzetekben is fel tudja mérni a tesztszemélyek viselkedését. A létesítményben összesen 40 hangszigetelt és klimatizált kísérleti kabin található, továbbá van két terem kifejezetten csoportos kísérletekhez.

Jella Pfeiffer gazdasági informatikus közölte, hogy a laboratórium lehetővé teszi, hogy sok tényező állandó maradjon és csupán néhányat változtassanak meg. A 40 kabinban egy nap alatt 240 személy bevonásával lehet teszteket végezni. A laboratóriumban szorosan együttműködnek egymással a pszichológusok, a sporttudományi és a gazdasági szakemberek, a mérnökök és az informatikusok. Minden résztvevő azonos klímafeltételek mellett végezheti el a teszteket. A korszerű eszközök lehetővé teszik az egyes személyek izom- és agyi tevékenységének, valamint a szívverésének a megfigyelését. A bőr elektromos vezetőképességének mérése biztosítja a nem tudatos reakciók objektív megállapítását, míg a szemmozgások szintén követhetők. A KD2Lab munkáját összesen 2400 tesztszemély segíti, ők többnyire az egyetem hallgatói.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!