Berta Sándor

Reagál a fájdalomra az új elektronikus bőr

Az elmúlt években rendkívüli mértékben fejlődtek a különböző protézisek, most ausztrál kutatóknak sikerült áttörést elérniük.

A Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) munkatársai egy olyan mesterséges bőrt alkottak meg, amely valósághűen képes átadni mind az érintéseket, mind a fájdalmat. Madhu Bhaskaran professzor kiemelte, hogy mindig különböző dolgokat érzékelünk a bőrünkön keresztül, de a fájdalomküszöb csak egy bizonyos ponton kapcsol be, például, ha egy túlzottan forró vagy éles tárgyat érintünk meg. Eddig egyetlen elektronikus technológia sem volt képes valósághűen modellezni az emberi fájdalomérzékelést. Az általuk kifejlesztett mesterséges bőr viszont azonnal reagál, ha olyan mértékű nyomás, forróság vagy hideg éri, amely eléri a fájdalomküszöböt.

Bhaskaran és a csapata úgy vélte, hogy a fejlesztés meghatározó lépés a rendkívül fejlett visszajelző rendszerek megalkotása felé. Az utóbbiakra szükség van a valóban intelligens protézisek és az intelligens robotika elkészítéséhez. Az Advanced Intelligent Systems szakmagazinban nyilvánosságra hozott anyag alapján a megalkotott megoldáshoz a tudósok három korábbi találmányt ötvöztek,a melyek a következők: rugalmas elektronika, amely átlátszó, eltörhetetlen és viselhető; a hőmérséklettel kapcsolatban változó rétegek, amelyek ezerszer vékonyabbak az emberi hajszálnál, de a melegre reagálva módosulnak; s az agyat utánzó memória, amely a hosszú távú memóriát használja fel a korábbi információk előhívására és tárolására.

Bhaskaran hangsúlyozta, hogy a fejlesztések eredményeként a létrehozott mesterséges bőr felismeri a különbséget egy tűhegy ujjbeggyel való finom megérintése vagy egy véletlen szúrás között. Ez egy olyan eltérés, amelyet korábban egyetlen mesterséges bőr esetében sem sikerült elektronikus úton elérni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!